Noi nu creștem subvenții, creștem oi. Și-i deranjăm pe cei cu efective mari, pe elitele din oieritul românesc, grupurile care fac jocurile pentru interesele lor, a declarat crescătorul de ovine Pavel Iovăneasa, din Hunedoara, președintele Asociației Crescătorilor de Oi Retezatul Hațeg, exclusiv pentru Agroinfo.
"Facem o treabă bună, nu o facem pentru subvenții, o facem pentru animale și pentru noi, totodată. De când s-a scos acea adeverință (adeverința de membru într-o asociație, care era necesară pentru APIA n.r.), crescătorii de ovine nu înțeleg ce înseamnă asocierea, nu înțeleg importanța asocierii, doar constrânși se asociază. În momentul de față suntem cu 50 de crescători de ovine, cu cotizația plătită la zi. Am avut, la un moment dat, atunci când era obligatorie adeverința, 224 de membri.
Ei, la cei de acuma, ținând cont că suntem în zona de munte și nu sunt posibilități de a ține efective foarte mari, 300-400 maxim 500 pe o exploatație, cele mai multe exploatații se învârt în jurul a 50, 60 până-ntr-o 100 de animale. Avem în jur de 5.000 de animale în COP (controlul oficial al performanțelor n.r.) animale care sunt în control de câțiva ani și mai avem vreo 2.500 care nu sunt în COP, dar oameni care țin aproape de asociație pentru expoziție, pentru problemele pe care le întâmpină și noi încercăm, atât cât putem, să le rezolvăm sau dacă nu le putem rezolva, măcar să le aducem la cunoștință celor îndreptățiți să le rezolve.
Cei cu efective mari încearcă prin toate metodele să ne limiteze, să ne distrugă, să ne calce în picioare. Probabil, deranjăm. Noi când am înființat asociația, nu am înființat-o pentru mine sau pentru vicepreședinte sau pentru cineva din conducerea asociației. Nu. Am înființat-o pentru toți crescătorii de ovine din județul Hunedoara, și-n special de pe zona Hațegului și depresiunea Văii Jiului. Ei, eu nu am mers la București niciodată să încerc să obțin ceva pentru mine. Și aici, am spus-o de nenumărate ori, cu ani în urmă, când fetița mea cea mică avea 8 ani, cunoscînd toate oile și toți mieii, (...) m-a întrebat: tati, dacă tu te duci la București și noi îți ținem locul, oare rezolvi ceva? Întrebarea asta am transmis-o colegilor mei și autorităților, m-a sensibilzat foarte mult, m-am gândit, dacă un copil de 8 ani mă întreabă așa ceva, ce mă întreabă la 18 ani sau ce mă întreabă nepoții, măi, moșule, tu ai fost cândva într-o poziție unde puteai să schimbi ceva. N-am putut. Dar măcar ai încercat? Dacă nici măcar nu încercăm, atunci înseamnă că ne petrecem timpul și facem deplasări la București degeaba. Prin faptul că noi am încercat să ajutăm micii crescători din zona montană, deranjăm.
Deranjăm, pentru că nu am făcut parte din elitele care fac jocurile, din acele grupuri care se zbat pentru ei și pentru interesele lor. Noi nu am fost crescători de subvenții. Noi am fost și suntem crescători de animale. Și aici, e o mare diferență", a declarat oierul Pavel Iovăneasa, pentru Agroinfo.