Adama
AGRICOVER

Pășunați oi/capre, vaci, dar câștigați și bani serioși din pășune! Modificare ACUM la legea pășunilor!

Publicat: 19 iulie 2024 - 08:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de animale pot câștiga bani din pășuni, pe lângă subvenția APIA pe hectarul de pășune, dacă utilizează pășunea în sistem dual. Adică, pentru pășunat animale, dar o parte pentru activități de producere a energiei electrice. Se modifică legea, Ministerul Agriculturii a postat joi, pe site-ul oficial, în dezbatere, un proiect de hotărâre de Guvern.

Potrivit proiectului de act normativ care modifică Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1064/2013, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acestora:

La articolul 1, după litera e) se introduc trei noi litere, lit. f) - h), cu următorul cuprins:
„f) utilizarea pajiștilor permanente în sistem dual - desfășurarea, pe aceeasi suprafață de pajiști permanente, a activităților de pășunat și producerea de furaje, precum și a activităților de producere a energiei electrice din surse regenerabile, definite la art. 92 alin. (2) lit.j) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, astfel încât să nu afecteze buna exploatare a pajiștilor;
g) buna exploatare a pajiștilor în cazul utilizării în sistem dual - utilizarea suprafetelor de pajiști permanente pentru desfășurarea preponderentă a activităților agricole, definite la lit. e), în funcție de animalele din speciile bovine, ovine, caprine și ecvidee, pe care se pot amplasa obiective specifice de producere a energiei electrice din surse regenerabile, care nu afectează producţia de iarbă şi de alte plante furajere erbacee cultivate sau spontane, precum și valoarea nutițională de pe suprafața pe care se desfășoară activitatea agricolă, capacitatea de pășunat, măsurile de gestionare a pajiștilor permanente stabilite prin amenajamentele pastorale sau regulamente de pășunat, pe toată durata existenței acestor obiective de investiție; înălțimea obiectivelor specifice de producere a energiei electrice din surse regenerabile și distanța între rânduri asigură circulația, siguranța fizică și adăpostirea animalelor;
h) suprafața totală de pajiști permanente utilizată în sistem dual - suprafața de pajiști pe care se desfășoară activitate agricolă și suprafața de pajiște ocupată de stâlpii structurii de montaj, invertoarele, staţiile de transformare, unităţile de stocare a energiei electrice, sistemele independente de pământare de protecţie şi paratrăsnet, căile de acces, gardurile de împrejmuire, precum şi alte construcţii/subansamble necesare funcţionării acestor obiective prevăzute în proiectul tehnic, a căror rată de acoperire este de maxim 20% din suprafața totală a pajiștii permanente utilizată în sistem dual.”

bovine ov pasune_b

La articolul 7, partea introductivă și litera c) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„Art. 7. Pe pajişti se pot amplasa construcţii care servesc activităţilor agricole, anexe la exploataţiile agricole, precum și obiective de investiție specifice producerii de energie regenerabilă, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, respectiv:
………………………………………………………………………………………………………..
c) obiective de investiție specifice producerii de energie regenerabilă, în condițiile prevăzute la art. 92 alin. (2) lit.j) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, astfel încât să nu afecteze buna exploatare a pajiștilor.”

În cazul în care pajiștile se utilizează în sistem dual cele două activități pot fi desfășurate astfel:
a) de un singur deținător atât pentru activitatea agricolă, cât și pentru activitatea de producere de energie electrică din surse regenerabile;
b) de către doi deținători din care unul pentru activitatea agricolă, iar altul pentru activitatea de producere de energie electrică din surse regenerabile, caz în care se va încheia un act juridc pentru utilizarea suprafeței de teren, dacă unul dintre deținători este proprietarul suprafeței de pajiști sau
două acte juridice privind utilizarea acestor suprafețe pentru fiecare dintre activități.
(2) În situația pajiștilor aflate în domeniul public/privat al statului, administrate de Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, în domeniul public/privat al comunelor, orașelor, respectiv a municipiilor și a municipiului București, pentru contractele aflate în derulare se pot încheia contracte pentru utilizarea în sistem dual numai cu acordul crescătorilor de animale sau al formelor asociative și numai în condițiile în care diminuarea suprafețelor urmare amplasării obiectivelor de investiție nu afectează buna exploatare agricolă a pajiștilor, capacitatea de pășunat și accesul la suprafața agricolă a pajiștei.
(3) Pentru situațiile prevăzute la alin. (2) contractele aflate în derulare se vor modifica în mod corespunzător, în ceea ce privește suprafața, prețul, capacitatea de pășunat sau alte clauze contractuale, în baza unei analize a situației cererilor crescătorilor de animale sau a formelor asociative, a numărului de animale, a suprafețelor de pajisti disponibile pentru utilizarea în sistem dual, prioritate la utilizarea acestor suprafețe având activitatea agricolă, în vederea implementării programelor de dezvoltare sectorială.
(4) În contractele pentru utilizarea pajiștilor în sistem dual se stabilesc, cel puțin, clauze privind suprafata agricolă pentru desfășurarea activităților agricole definite la art. 2 lit. e), în funcție de animalele din speciile bovine, ovine, caprine și ecvidee, capacitatea de pășunat, perioada de pășunat,
modalitatea de realizare a măsurilor de gestionare a pajiștilor permanente stabilite prin amenajamentele pastorale, suprafața ocupată de obiectivele de investiție specifice producerii de energie din surse regenerabile, măsurile privind asigurarea condițiilor de bunăstare a animalelor.
(5) Condițiile de utilizare a pajiștilor în sistem dual pentru suprafața ocupată de obiectivele de investiție specifice producerii de energie din surse regenerabile, prevăzute la alin.(4), se comunică, de către utilizatorul suprafețelor ocupate cu aceste obiective, deținătorului care desfășoară activitate agricolă pe aceeași suprafață de pajiște, în termen de 5 zile de la încheierea contractului."



 

Vizualizat: 3343 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

26 noiembrie 2024 - 09:36

Marcu Jura, absolvent al Facultății de Sociologie, a decis să ducă mai departe tradiția ciobănitului la momârlani. E filozof, scrie un roman, dar nu renunță la ciobănie. 

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

26 noiembrie 2024 - 06:49

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

26 noiembrie 2024 - 06:21

Pe lista plăților în avans nu au fost incluse toate schemele de plată de care beneficiază fermierii și crescătorii de animale în acest an. Astfel, la plățile finale, demarate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din data de 2 decembrie 2024. Una dintre subvențiile așteptate de crescătorii de vaci este PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii