Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.
De anul viitor, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va transmite contribuabililor declarația unică precompletată cu datele privind veniturile realizate, impozitul pe venit datorat, baza de calcul al contribuțiilor sociale și cuantumul contribuțiilor datorate. Impozitul pe veniturile agricole va fi de 10%. Fermierii vor depune anual declarația unică până la 25 mai. În caz de pierderi din fenomene naturale, norma de venit va fi redusă proporțional.
Iată modificările:
"(1) Impozitul pe venitul din activități agricole se calculează de către contribuabil prin aplicarea unei cote de 10% asupra venitului anual din activități agricole stabilit pe baza normei anuale de venit.
(2) Contribuabilul care desfășoară o activitate agricolă prevăzută la art. 103 alin. (1) pentru care venitul se determină pe baza normei anuale de venit are obligația de a depune anual, pentru veniturile anului anterior, Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice la organul fiscal competent, până la termenul legal de depunere prevăzut la art. 122 alin. (3). Informațiile cuprinse în declarație vizează suprafețele cultivate în anul de realizare a venitului și/sau animalele/familiile de albine deținute la data de 25 mai inclusiv a anului de realizare a venitului, de către contribuabili/asocieri fără personalitate juridică. Modificarea pe parcursul anului de realizare a venitului a structurii suprafețelor destinate producției agricole vegetale cultivate, a numărului de capete de animale/familii de albine deținute de contribuabili/asocieri fără personalitate juridică nu conduce la recalcularea normei anuale de venit.
(5) În cazul în care activitatea se desfășoară în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, obligația depunerii declarației anuale de venit pentru asocierile fără personalitate juridică și entitățile supuse regimului transparenței fiscale la organul fiscal competent revine asociatului care răspunde pentru îndeplinirea obligațiilor asociației față de autoritățile publice până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului. Declarația cuprinde și cota de distribuire ce revine fiecărui membru asociat din venitul impozabil calculat la nivelul asocierii. Asociatul desemnat are obligația transmiterii către fiecare membru asociat a informațiilor referitoare la venitul impozabil ce îi revine corespunzător cotei de distribuire din venitul impozabil calculat la nivelul asocierii, în cadrul aceluiași termen.
(6) Contribuabilii care realizează venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură au obligația să determine venitul anual/venitul net anual impozabil/pierderea netă anuală la nivelul fiecărei surse de venit din cadrul categoriei.
(7) Plata impozitului anual datorat se efectuează la bugetul de stat, până la termenul legal de depunere a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice prevăzut la art. 122 alin. (3)."
"Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice
(1) Contribuabilii au obligația depunerii Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, în cazul în care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi, după caz, din următoarele categorii de venit:
a) activități independente;
b) drepturi de proprietate intelectuală;
c) cedarea folosinței bunurilor;
d) investiții;
e) activități agricole, silvicultură și piscicultură;
f) alte surse.
(2) Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice se depune și în cazul în care în cursul anului fiscal contribuabilii prevăzuți la alin. (1) încep sau încetează o activitate, potrivit legii, respectiv încep să obțină venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare și din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă, pentru care impunerea este finală, precum și în situația în care întrerup temporar activitatea sau intră în suspendare temporară a activității potrivit legislației în materie, respectiv în situațiile în care intervin modificări ale clauzelor contractuale sau în cazul încetării valabilității, în cursul anului fiscal, a contractelor de închiriere încheiate între părți.
Contribuabilii care realizează venituri impuse pe baza normelor de venit ajustează norma anuală de venit prin reducerea acesteia proporțional cu perioada în care nu au desfășurat activitate.
(3) Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice se completează și se depune la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor. Prevederea se aplică și în situațiile prevăzute la alin. (2)."
Veniturile realizate din valorificarea produselor vegetale cultivate pe suprafețe mici sunt considerate neimpozabile. Limitele sunt stabilite astfel:
Cereale cultivate pe o suprafață de până la 2 ha
Plante oleaginoase, până la 2 ha
Cartofi, până la 2 ha
Sfeclă de zahăr, până la 2 ha
Tutun, până la 1 ha
Hamei pe rod, până la 2 ha
Legume în câmp, până la 0,5 ha
Legume în spații protejate, până la 0,2 ha
Leguminoase pentru boabe, până la 1,5 ha
Pomi pe rod, până la 1,5 ha
Vie pe rod, până la 1 ha
Arbuști fructiferi, până la 1 ha
Flori și plante ornamentale, până la 0,3 ha
Plante medicinale și aromatice, până la 2 ha
Căpșuni, până la 1,0 ha
Plante furajere, până la 2,0 ha inclusiv
În cazul creșterii animalelor, veniturile obținute din valorificarea produselor provenite de la un număr mic de capete sau familii de albine sunt neimpozabile. Limitele sunt următoarele:
Vaci, până la 2
Bivolițe, până la 2
Oi, până la 50
Capre, până la 25
Porci pentru îngrășat, până la 6
Albine, până la 75 de familii
Păsări de curte, până la 100