Adama
AGRICOVER

Ordonanță de Urgență MADR: Nou ajutor 1.500 lei/ha! Cerere, condiții, acte!

Publicat: 11 octombrie 2022 - 17:48
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii a publicat astăzi, pe site-ul instituției, un proiectul Ordonanței de Urgență care stabilește condițiile de acordare a unui ajutor pentru secetă. Cuantumul maxim al ajutorului este 1.500 lei/ha. 

Potrivit proiectului OUG, "se instituie o schemă de ajutor de stat, având ca obiectiv acordarea de compensații sub forma de grant financiar producătorilor agricoli care au inființat culturi în toamna anului 2021 și au fost afectate de seceta pedologică.

Beneficiarii prezentei scheme sunt producătorii agricoli care au inființat culturi în toamna anului 2021 și au fost afectate de seceta pedologică în grade de afectare cuprinse între 30% și 100% conform proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi, respectiv:

a) producătorii agricoli persoane fizice;
b) producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările și completările ulterioare;
c) producătorii agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare.

Prin prezenta schemă se acordă ajutor de stat beneficiarilor care au înființat în toamna anului 2021 următoarele culturi și care au fost afectate de seceta pedologică în grade de afectare cuprinse între 30% și 100% conform proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor:
a) grâu;
b) secară;
c) triticale;
d) orz;
e) orzoaică;
f) ovăz;
g) rapiță.

CONDIȚII

Beneficiarii sunt eligibili la solicitarea grantului financiar dacă îndeplinesc cumulativ următoarele criterii:

a) solicită ajutorul reprezentând grantul financiar prevăzut de prezenta ordonanță de urgență;
b) dețin proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, întocmit până cel târziu la data de 15 august 2022 inclusiv conform modelului prevăzut în anexa nr.3 la Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin Ordinul comun al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020, cu modificările și completările ulterioare, pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2021 și suprafețele afectate de seceta pedologică cu un
procent de calamitare cuprins între 30% și 100%;
c) sunt înregistraţi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cu cererea unică de plată 2022, din care se identifică culturile înființate în toamna anului 2021, respectiv grâu și/sau secară și/sau triticale și/sau orz și/sau orzoaică și/sau ovăz și/sau rapiță, precum și suprafețele de teren declarate aferente acestor culturi;
d) nu sunt în dificultate, respectiv în reorganizare, în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului.

Prin excepție, dacă cererea unică de plată 2022 a fost înregistrată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură ulterior datei de întocmire a
procesului –verbal de constatare și evaluare a pagubelor, pentru beneficiarii care au suprafețe calamitate cu oricare dintre culturile prevăzute la art.5, confirmate prin procesul – verbal de constatare și evaluare a pagubelor, care au fost întoarse sau nu au mai fost însămânțate după calamitare și nu se regăsesc, în totalitate sau parțial în cererea unică de plată 2022, suprafețele afectate avute în vedere pentru ajutorul de stat sunt cele cuprinse în procesul – verbal de constatare și evaluare a pagubelor.

Compensațiile acordate ca ajutor de stat sub forma de grant financiar unitar pe hectar, pentru fiecare cultură afectată, reprezintă maxim 40% din Cheltuielile eligibile, respectiv maxim 40% din cheltuielile tehnologice prevăzute în Tehnologiile cadru la culturi recolta 2021-2022, realizate de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală (ICEADR) și corespund cerințelor punctelor 360 și 361 litera b) din cadrul secțiunii 1.2.1.2 din Orientările UE.

Grantul financiar unitar este în cuantum maxim de 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de 100% care este prevăzut în procesul - verbal de constatare și evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre culturile menționate.

Dacă gradul de afectare prevăzut în procesul - verbal de constatare și evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre culturile menționate, este cuprins în intervalul 30% până la 100%, cuanumul grantului financiar unitar care se poate acorda se diminuează procentual corespunzător și se obține prin înmulțirea cuantumului maxim cu procentul de afectare prevăzut în procesul - verbal.

Sumele reprezentând grant financiar care se pot acorda unui beneficiar se determină prin înmulțirea cuantumului maxim al grantului financiar unitar cu gradul de afectare prevăzut în procesul - verbal de constatare și evaluare a pagubelor și cu suprafața calamitată prevăzută în procesul - verbal de constatare și evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre culturile menționate, iar rezultatul obținut se împarte la o sută.

Cererea pentru obținerea ajutorului de stat se depune la direcția agricolă județeană, DAJ.

Beneficiarii care îndeplinesc criteriile de eligibilitate depun/transmit la DAJ o cerere de solicitare a grantului financiar care cuprinde și declarația pe
proprie răspundere că nu se află în reorganizare, lichidare sau faliment, conform evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), la data depunerii solicitării pentru ajutor, însoţită de următoarele documente:
a) copie a documentului prevăzut la art.6 lit. b) procesul-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor;
b) copiile documentelor de identificare a coordonatelor bancare, precum banca comercială, codul IBAN, în care să fie virate sumele.

Cererile și documentele se depun/transmit în termen de 15 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Cererea de solicitare a ajutorului, însoţită de documente poate fi transmisă la DAJ şi prin fax sau poştă sau în format electronic prin e-mail.

Documentele depuse/transmise în copie de către beneficiar, vor purta sintagma “conform cu originalul”, vor fi datate și însușite prin semnătură de către reprezentantul legal al beneficiarului.

Resursele financiare necesare implementării schemei sunt de 365.638,26 mii lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate pe anul 2022 Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu această destinaţie, la capitolul 83.01 "Agricultură, silvicultură, piscicultură şi vânătoare", titlul 59 " Alte cheltuieli", articolul 59.09 "Despăgubiri acordate producătorilor agricoli în caz de calamități naturale în agricultură".

Ajutorul de stat se notifică la Comisia Europeană. 

"Începând cu data primirii deciziei Comisiei Europene privind aprobarea acordării ajutorului de stat, se stabileşte eligibilitatea beneficiarului şi se poate constitui obligaţia de plată a acestui ajutor de stat," mai precizează proiectul Ordonanței de Urgență, publicat în dezbatere pe site-ul MADR. 

"Potrivit rezultatelor centralizării la Centrul Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a informațiilor cuprinse în Rapoartele sinteză cu pagubele la culturile agricole, asociate fenomenului meteorologic de secetă pedologică, întocmite de către Comitetele județene pentru situații de urgență pe baza proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi, potrivit cărora un număr de peste 16.740 fermieri au fost afectați de seceta pedologică și circa 250 mii ha cu culturi înființate în toamna anului 2021 au fost afectate în grade diferite de afectare cuprinse între 30% și 100% pe areale agricole importante la nivel național, dintre care: grâu – 187.358,35 ha, secară – 208,76 ha, triticale – 1.880,33 ha, orz – 25.294,42 ha, orzoaică – 2.062,59 ha, ovăz – 235,33 ha și rapiță – 26.719,06 ha," argumentează MADR acordarea ajutorului de stat. Integral Ordonanța de Urgență pe site-ul MADR!

Vizualizat: 7637 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

26 noiembrie 2024 - 09:36

Marcu Jura, absolvent al Facultății de Sociologie, a decis să ducă mai departe tradiția ciobănitului la momârlani. E filozof, scrie un roman, dar nu renunță la ciobănie. 

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

26 noiembrie 2024 - 06:49

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

26 noiembrie 2024 - 06:21

Pe lista plăților în avans nu au fost incluse toate schemele de plată de care beneficiază fermierii și crescătorii de animale în acest an. Astfel, la plățile finale, demarate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din data de 2 decembrie 2024. Una dintre subvențiile așteptate de crescătorii de vaci este PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii