Adama
AGRICOVER

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ ANSVSA! CÂȚI PORCI ARE VOIE SĂ CREASCĂ ȚĂRANUL!

Publicat: 24 martie 2021 - 06:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

NOI REGULI LA CREȘTEREA PORCULUI! După scandalul în jurul Ordinului ministrului agriculturii maxim 5 porci în gospodăria țărănească, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a publicat acum un proiect de ordonanță de urgență care stabilește că țăranul are voie să crească maxim 6 porci, deci s-a mai adăugat unul, pentru consum propriu, fiind interzise comercializarea și creșterea porcilor pentru reproducție în gospodăriile țărănești care nu sunt autorizate sanitar-veterinar.

Există un proiect de OUG care să statueze toate măsurile pentru combaterea și eradicarea pestei porcine africane și relansarea creșterii porcului în România. Toate reglementările care au apărut până acum în domeniu, fie că reiau hotărâri de guvern, fie că erau legi, fie transpuneri din directive, având o anumită vechime, unele neconcordanțe între ele, au fost introduse intr-o ordonanță de urgență, care a fost în prima citire în Guvern, este in dezbatere publică, unde se dorește să se armonizeze acțiunea și activitatea fiecărei entități care poate să contribuie la eradicarea peste porcine africane.

Am mai spus: pesta porcină africană este o pandemie, un porc infectat egal un porc mort. Sunt specificate foarte clar și atribuțiunile Ministerului Mediului privind numărul mistretilor: cine face vânătoarea, cum face vânătoarea, cine identifică mistreții morți, cine le plătește, cu cat se plătește. De asemenea, este reglementată creșterea porcului în general: in gospodăria mică, în gospodăria mare, în gospodăria medie. Cât de mică este gospodăria o spun cei de la Ministerul Finanțelor, până la un anumit număr de porci, poți să crești orice porc în gospodărie respectând regulile de biosecuritete. Peste o anumită dimensiune a gospodăriei, devii persoana juridică”, a declarat marți, 23 martie 2021, ministrul Adrian Oros, în cadrul unei conferințe de presă.

Proiectul de ordonanță de urgență la care se referă ministrul agriculturii și care a fost în prima citire în ședința de Guvern este publicat pe site-ul oficial al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Proiectul de ordonanță de urgență definește tipurile de exploatații de creștere a porcului, limitează la 6 numărul porcilor crescuți în gospodăriile țărănești care nu sunt autorizate sanitar-veterinar. Interzice creșterea porcilor pentru reproducție de către acestea, doar porci pentru îngrășare și pentru consumul propriu. Interzice creșterea porcilor în aer liber, la stâne, cantoane, tabere de vară, etc.

Art. 4. - Tipurile de exploatații de porcine pe teritoriul României şi  dimensiunea acestora
(1) Pe teritoriul României se organizează următoarele tipuri de exploataţii de porcine:
a) exploataţii non-comerciale;
b) exploataţii comerciale organizate în funcţie de specificul acestora;
c) crescătorii de vânat şi/sau complexuri de vânătoare, organizate în condițiile stabilite de Ordonanţa Guvernului nr. 81/2004, aprobată cu  modificări prin Legea nr. 486/2004.

(2) Creșterea porcinelor poate fi făcută de către:

a) persoane fizice neînregistrate la ORC în cadrul exploataţiilor noncomerciale, înregistrate în SNIIA, care cresc până la 6 capete porcine. Porcinele sunt crescute numai pentru îngrăşare, nu se comercializează iar reproducția acestora în aceste exploataţii este interzisă. Carnea și produsele din carne rezultate în urma sacrificării porcinelor sunt destinate  exclusiv consumului în gospodaria proprie (familial);

b) persoane fizice neînregistrate la ORC din cadrul exploataţiilor comerciale de tip familial (tip A), înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar - veterinar, care cresc porcine atât pentru consum familial, cât şi pentru comercializare, în baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare, conform art. 8 alin. (6) din Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, către exploataţii noncomerciale și comerciale de tip familial (tip A), precum și către abatoare de mică capacitate, cu respectarea legislației în vigoare;

c) persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice, în cadrul exploataţiilor comerciale de tip  familial, înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar - veterinar, care cresc în sistem semideschis rase autohtone;

d) persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice în cadrul exploataţiilor comerciale
profesionale (industriale), înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar  veterinar.

e) deţinătorii crescătoriilor de vânat şi/sau complexurilor de vânătoare, înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar - veterinar.

Art. 5. – Limitarea creșterii porcinelor în exploatații în aer liber

În perioada în care pe teritoriul României este confirmată pesta porcină africană este interzisă creșterea porcinelor în exploatații în aer liber tip stâne,  tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri, societăți agricole  vegetale, precum și activitățile mijlocitorilor de afaceri cu animale vii privind  cumpărarea şi vânzarea porcinelor.

Art. 6. – Limitarea creșterii porcinelor la nivelul unor unități administrativ  teritoriale

În perioada în care pe teritoriul României evoluează bolile majore ale  porcinelor, în funcție de analiza de risc și de situația epidemiologică a fiecărui  județ, Centrul Național de Combatere Bolilor, prevăzut la art. 26 din Ordonanța  Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar - veterinare și pentru siguranța alimentelor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 215/2004,  cu modificările și completările ulterioare, poate lua anumite măsuri de restricție  mergând până la interzicerea creșterii porcinelor la nivelul unor unități  administrativ teritoriale, stabilește proiectul de ordonanță de urgență.

Ministerul Agriculturii a publicat la sfârșitul lunii ianuarie 2021 în dezbatere publică Ordinul 24 al ministrului agriculturii prin care numărul de porci crescuți în gospodăriile țărănești era limitat la 5, porci pentru îngrășare și doar pentru consum familial. După ce Ordinul a stârnit scandal, ministrul agriculturii a anunțat la sfârșitul lunii februarie că-l retrage. Se pare că a pasat responsabilitatea unor astfel de reguli către ANSVSA.

Măsurile din OUG publicat pe site-ul ANSVSA sunt motivate de stoparea răspândirii pestei porcine africane în România, virus care a fost descoperit încontinuu în fermele românești începând cu anul 2017.

La patru ani de la apariția în Uniunea Europeană a pestei porcine africane la porcii domestici, doar România mai înregistrează astfel de cazuri. În acest moment, sunt înregistrate peste 200 de focare în ferme, cazuri care duc la sacrificarea în masă a animalelor.
În această săptămână, aproape 20.000 de animale au fost sacrificate în ferma de la Macea, Arad, care aparține fermierului Dimitrie Muscă, după ce aici s-a descoperit un focar activ PPA.

În România erau înregistrate peste 400 de focare de febră africană în rândul porcinelor în această săptămână. La același moment, numărul cazurilor de pestă porcină africană în toate celelalte state din Uniunea Europeană era zero, susține europaliberă.org

 

Vizualizat: 3386 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

24 noiembrie 2024 - 09:05

Ciobanii speră ca exportul să îi salveze. Odată cu scăderea puterii de cumpărare pe plan național, mulți crescători de oi au auzit că străinii, în special cei din zona arabă, plătesc bine și la timp, așa că și-au pus toată nădejdea în comerțul pe plan extern.

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

22 noiembrie 2024 - 11:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selecție, sesiunea 01/ 2023, aferent intervenției DR 30, etapa lunară 3, componenta non-montan.

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

21 noiembrie 2024 - 19:55

Dezvoltarea României în plan extern este condiţionată de capacitatea de a exporta produse conforme cu cerinţele internaţionale, iar deschiderea de noi pieţe de desfacere şi creşterea competitivităţii companiilor româneşti sunt printre obiectivele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a declarat, joi, preşedintele instituţiei, Alexandru Bociu.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii