NOI REGULI LA CREȘTEREA PORCULUI! După scandalul în jurul Ordinului ministrului agriculturii maxim 5 porci în gospodăria țărănească, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a publicat acum un proiect de ordonanță de urgență care stabilește că țăranul are voie să crească maxim 6 porci, deci s-a mai adăugat unul, pentru consum propriu, fiind interzise comercializarea și creșterea porcilor pentru reproducție în gospodăriile țărănești care nu sunt autorizate sanitar-veterinar.
”Există un proiect de OUG care să statueze toate măsurile pentru combaterea și eradicarea pestei porcine africane și relansarea creșterii porcului în România. Toate reglementările care au apărut până acum în domeniu, fie că reiau hotărâri de guvern, fie că erau legi, fie transpuneri din directive, având o anumită vechime, unele neconcordanțe între ele, au fost introduse intr-o ordonanță de urgență, care a fost în prima citire în Guvern, este in dezbatere publică, unde se dorește să se armonizeze acțiunea și activitatea fiecărei entități care poate să contribuie la eradicarea peste porcine africane.
Am mai spus: pesta porcină africană este o pandemie, un porc infectat egal un porc mort. Sunt specificate foarte clar și atribuțiunile Ministerului Mediului privind numărul mistretilor: cine face vânătoarea, cum face vânătoarea, cine identifică mistreții morți, cine le plătește, cu cat se plătește. De asemenea, este reglementată creșterea porcului în general: in gospodăria mică, în gospodăria mare, în gospodăria medie. Cât de mică este gospodăria o spun cei de la Ministerul Finanțelor, până la un anumit număr de porci, poți să crești orice porc în gospodărie respectând regulile de biosecuritete. Peste o anumită dimensiune a gospodăriei, devii persoana juridică”, a declarat marți, 23 martie 2021, ministrul Adrian Oros, în cadrul unei conferințe de presă.
Proiectul de ordonanță de urgență la care se referă ministrul agriculturii și care a fost în prima citire în ședința de Guvern este publicat pe site-ul oficial al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Proiectul de ordonanță de urgență definește tipurile de exploatații de creștere a porcului, limitează la 6 numărul porcilor crescuți în gospodăriile țărănești care nu sunt autorizate sanitar-veterinar. Interzice creșterea porcilor pentru reproducție de către acestea, doar porci pentru îngrășare și pentru consumul propriu. Interzice creșterea porcilor în aer liber, la stâne, cantoane, tabere de vară, etc.
Art. 4. - Tipurile de exploatații de porcine pe teritoriul României şi dimensiunea acestora
(1) Pe teritoriul României se organizează următoarele tipuri de exploataţii de porcine:
a) exploataţii non-comerciale;
b) exploataţii comerciale organizate în funcţie de specificul acestora;
c) crescătorii de vânat şi/sau complexuri de vânătoare, organizate în condițiile stabilite de Ordonanţa Guvernului nr. 81/2004, aprobată cu modificări prin Legea nr. 486/2004.
(2) Creșterea porcinelor poate fi făcută de către:
a) persoane fizice neînregistrate la ORC în cadrul exploataţiilor noncomerciale, înregistrate în SNIIA, care cresc până la 6 capete porcine. Porcinele sunt crescute numai pentru îngrăşare, nu se comercializează iar reproducția acestora în aceste exploataţii este interzisă. Carnea și produsele din carne rezultate în urma sacrificării porcinelor sunt destinate exclusiv consumului în gospodaria proprie (familial);
b) persoane fizice neînregistrate la ORC din cadrul exploataţiilor comerciale de tip familial (tip A), înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar - veterinar, care cresc porcine atât pentru consum familial, cât şi pentru comercializare, în baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare, conform art. 8 alin. (6) din Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, către exploataţii noncomerciale și comerciale de tip familial (tip A), precum și către abatoare de mică capacitate, cu respectarea legislației în vigoare;
c) persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice, în cadrul exploataţiilor comerciale de tip familial, înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar - veterinar, care cresc în sistem semideschis rase autohtone;
d) persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice în cadrul exploataţiilor comerciale
profesionale (industriale), înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar veterinar.
e) deţinătorii crescătoriilor de vânat şi/sau complexurilor de vânătoare, înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar - veterinar.
Art. 5. – Limitarea creșterii porcinelor în exploatații în aer liber
În perioada în care pe teritoriul României este confirmată pesta porcină africană este interzisă creșterea porcinelor în exploatații în aer liber tip stâne, tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri, societăți agricole vegetale, precum și activitățile mijlocitorilor de afaceri cu animale vii privind cumpărarea şi vânzarea porcinelor.
Art. 6. – Limitarea creșterii porcinelor la nivelul unor unități administrativ teritoriale
În perioada în care pe teritoriul României evoluează bolile majore ale porcinelor, în funcție de analiza de risc și de situația epidemiologică a fiecărui județ, Centrul Național de Combatere Bolilor, prevăzut la art. 26 din Ordonanța Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar - veterinare și pentru siguranța alimentelor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările și completările ulterioare, poate lua anumite măsuri de restricție mergând până la interzicerea creșterii porcinelor la nivelul unor unități administrativ teritoriale, stabilește proiectul de ordonanță de urgență.
Ministerul Agriculturii a publicat la sfârșitul lunii ianuarie 2021 în dezbatere publică Ordinul 24 al ministrului agriculturii prin care numărul de porci crescuți în gospodăriile țărănești era limitat la 5, porci pentru îngrășare și doar pentru consum familial. După ce Ordinul a stârnit scandal, ministrul agriculturii a anunțat la sfârșitul lunii februarie că-l retrage. Se pare că a pasat responsabilitatea unor astfel de reguli către ANSVSA.
Măsurile din OUG publicat pe site-ul ANSVSA sunt motivate de stoparea răspândirii pestei porcine africane în România, virus care a fost descoperit încontinuu în fermele românești începând cu anul 2017.
La patru ani de la apariția în Uniunea Europeană a pestei porcine africane la porcii domestici, doar România mai înregistrează astfel de cazuri. În acest moment, sunt înregistrate peste 200 de focare în ferme, cazuri care duc la sacrificarea în masă a animalelor.
În această săptămână, aproape 20.000 de animale au fost sacrificate în ferma de la Macea, Arad, care aparține fermierului Dimitrie Muscă, după ce aici s-a descoperit un focar activ PPA.
În România erau înregistrate peste 400 de focare de febră africană în rândul porcinelor în această săptămână. La același moment, numărul cazurilor de pestă porcină africană în toate celelalte state din Uniunea Europeană era zero, susține europaliberă.org