MAXIM 5 PORCI ÎN GOSPODĂRIA ȚĂRANULUI. Ordinul ministrului agriculturii nr.24 pentru stabilirea dimensiunilor exploatațiilor de creștere a porcilor nu a fost încă retras din consultare publică. La ora publicării acestei știri, Ordinul maxim 5 porci în gospodăriile țărănești este afișat în consultare pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii.
Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a reiterat astăzi, într-o intervenție la Radio Antena Satelor, declarațiile pe care le-a făcut în ultimele zile despre acest Ordin care a stârnit un scandal uriaș. Aceleași declarații cum că Ordinul ar fi dat pentru samsari, pentru a opri activitatea ilegală a samsarilor chiar dacă în tot Ordinul nu se pomenește nimic despre samsari, iar samsarii nu au nicio treabă cu creșterea porcului. Cu Ordin sau fără tot așa vor cumpăra și vor revinde porci.
"Nu are nimeni treabă cu gospodăria ţărănească, dar ştim că există acei mijlocitori de animale care sunt samsarii şi care chiar nu au nicio treabă cu gospodăria ţărănească, doar poartă porcii domestici în portbagaj răspândind boala. Reglementarea se referă, în primul rând, la a opri activitatea aceasta ilegală a samsarilor. Am vrut să atrag atenţia că avem o problemă reală care se va adânci privind creşterea porcului în România şi, dacă nu luăm măsuri chiar nepopulare, dar necesare, nu o să putem opri acest lucru", a transmis Adrian Oros.
Ministrul Oros a repetat astăzi la radio că atât crescătorii mari, cât și cei mici trebuie să respecte regulile de biosecuritate, că numai așa, limitănd la 5 porcii din gospodăriile țărănești, se va opri răspândirea pestei porcine africane, că samsarii sunt cei mai vocali când vine vorba de acest Ordin și că acești samsari nu sunt nici exploatații comerciale, nici mici crescători, fac comerț ilegal cu porci, dar ar vrea să se declare gospodari. Cu alte cuvinte, să pozeze în țărani.
Vă reamintim cum clasifică Ordinul exploatațiile de creștere a porcilor:
Art. 1. Se stabilesc dimensiunile și tipurile exploataţiilor de creştere a suinelor pe teritoriul României, astfel:
a) exploataţie noncomercială de suine - exploataţie de subzistenţă de creştere a suinelor pentru consum familial, cu un efectiv de maximum 5 capete porci, înregistrate în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor (S.N.I.I.A.) și care îndeplineşte prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate, deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului;
b) exploataţie comercială de suine - exploataţie de creștere a suinelor înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, indiferent de numărul de suine, care îndeplineşte prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate şi este autorizată sanitarveterinar, deţinută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului.
c) exploatație de suine din rasele Bazna și Mangalița care comercializează animale - exploatație de suine cu sistem de creștere semideschis, înregistrată/autorizată sanitar-veterinar, înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor (S.N.I.I.A.), care îndeplinește prevederile normelor de biosecuritate specifice, deținută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului.