Adama
Vinasa Rompak

Ordin subvenții APIA MODIFICAT!

Publicat: 17 februarie 2022 - 14:09
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii anunță că a modificat Ordinul ministrului agriculturii nr. 45/2021 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condițiilor specifice și a modului de implementare a schemelor de plăți din agricultură. Proiectul de Ordin este publicat pe site-ul oficial MADR. Agroinfo vă pune la dispoziție modificările făcute pentru subvențiile APIA aferente acestui an.

Schema de plată unică pe suprafață, SAPS

În cazul suprafețelor cultivate cu cânepă, contravaloarea analizelor pentru stabilirea conţinutului de THC din probele recoltate, se achită de către fermieri în termen de 5 zile lucrătoare de la emiterea facturii de către Laboratorul Central pentru Controlul Calităţii şi Igienei Vinului Valea Călugărească - Filiala Blaj. Efectuarea analizelor se va face numai în baza prezentării dovezii de plată.

Ajutor național tranzitoriu cânepă, ANT 3

Contravaloarea analizelor pentru stabilirea conţinutului de THC din probele recoltate se achită de către fermieri în termen de 5 zile lucrătoare de la emiterea facturii de către Laboratorul Central pentru Controlul Calităţii şi Igienei Vinului Valea Călugărească - Filiala Blaj. Efectuarea analizelor se va face numai în baza prezentării dovezii de plată.

Ajutor național tranzitoriu tutun, ANT 4

Fermierul/grupul de producători depune la centrul local/judeţean sau al municipiului Bucureşti al APIA, după caz, până la data de 1 mai a anului următor recoltării, declaraţia de livrare a tutunului prin care se face dovada valorificării unei cantități minime de 1000 kg/ha; declaraţia de livrare se vizează de reprezentantul desemnat al DAJ pe a cărei rază teritorială se află terenul cultivat, pentru atestarea cantităţii şi a calităţii tutunului livrat; dacă fermierul este membru al unui grup de producători, declaraţia de livrare se vizează şi de grupul în cauză; lipsa vizei/vizelor pe declaraţia de livrare determină neeligibilitate la plată pentru ANT 4 - tutun. 

Sprijin cuplat cânepă pentru ulei și/sau fibră

Contravaloarea analizelor pentru stabilirea conţinutului de THC din probele recoltate se achită de către fermieri în termen de 5 zile lucrătoare de la emiterea facturii de către Laboratorul Central pentru Controlul Calităţii şi Igienei Vinului Valea Călugărească - Filiala Blaj. Efectuarea analizelor se va face numai în baza prezentării dovezii de plată.

Sprijin cuplat bivolițe de lapte

Pentru încasarea subvenției aferentă acestui an, se depune la APIA copie de pe cel puţin un contract cu un prim - cumpărător, încheiat pe o perioadă de minimum 6 luni, valabil la data depunerii, însoţită de copii de pe cel puţin o factură sau de pe cel puţin o filă din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pentru producătorul care efectuează livrare de lapte. 

Măsura 11 Agricultură ecologică

În cazul în care în anul curent de cerere fermierul solicită sprijin pentru submăsura 11.1 şi ulterior obţine autorizație de recunoaştere retroactivă a unei perioade anterioare perioadei de conversie, în conformitate cu art. 13 alin. (1) din Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 312/2021 privind organizarea sistemului de control şi certificare, de aprobare a organismelor de control şi de supraveghere a activităţii acestora în agricultura ecologică, ale art. 10 alin. (3) din Regulamentul (UE) 2018/848 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului și ale prevederilor art. 1 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/464 al Comisiei din 26 martie 2020 de stabilire a anumitor norme de aplicare a Regulamentului (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește documentele necesare pentru recunoașterea retroactivă a perioadei în scopul conversiei, producția de produse ecologice și informațiile care trebuie furnizate de către statele membre şi depune la APIA, în termenul legal, certificatul emis de Organismul de control în conformitate cu prevederile art. 35 din Regulamentul (UE) 2018/848 care confirmă statutul de suprafaţă ecologică, angajamentul aflat în derulare în baza submăsurii 11.1 este
adaptat la condiţiile specifice ale submăsurii 11.2 pentru anul respectiv de cerere.

colaj-ecologic_b

Dacă fermierul obţine autorizație de recunoaştere retroactivă a unei perioade anterioare perioadei de conversie, şi depune la APIA copia documentaţiei privind acordarea autorizației până la termenul-limită de depunere a cererii unice de plată (inclusiv perioada cu penalităţi), angajamentul semnat în cadrul submăsurii 11.1 se închide fără recuperarea sumelor acordate pentru anii anteriori de cerere. Fermierul este obligat să menţină certificarea suprafeţelor care au făcut obiectul angajamentului în cadrul submăsurii 11.1 pentru o perioadă de cel puţin 5 ani de la momentul semnării acestuia. Fermierul poate deschide un angajament nou în cadrul submăsurii 11.2 începând din anul obţinerii autorizației.

Dacă fermierul obţine autorizație de recunoaştere retroactivă a unei perioade anterioare perioadei de conversie după termenul-limită de depunere a cererii unice de plată (inclusiv perioada cu penalităţi), prin cererea unică de plată a solicitat sprijin prin submăsura 11.1, anul aprobării autorizației reprezintă ultimul an de angajament pe submăsura 11.1, iar nivelul plăţii în anul respectiv va fi cel corespondent submăsurii 11.2. Fermierul este obligat să menţină certificarea suprafeţelor care au făcut obiectul angajamentului în cadrul submăsurii 11.1 pentru o perioadă de cel puţin 5 ani de la momentul semnării acestuia. În anul următor obţinerii autorizării fermierul poate să deschidă angajament pentru submăsura 11.2.

Copia documentaţiei privind acordarea autorizației de recunoaștere retroactivă a unei perioade anterioare perioadei de conversie trebuie depusă la APIA cel târziu odată cu depunerea certificatului emis de organismul de control, menționat la art. 9 alin. (1) lit. q) din Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 312/2021 privind organizarea sistemului de control şi certificare, de aprobare a organismelor de control şi de supraveghere  activităţii acestora în agricultura ecologică.

În situaţia în care pe parcursul implementării angajamentului măsurii 11 beneficiarul schimbă categoria de folosinţă a terenului, pentru parcelele respective nu i se vor aplica sancţiuni administrative dacă face dovada continuării practicilor agriculturii ecologice pe suprafeţele angajate (prin depunerea certificatului) şi a respectării celorlalte condiţii specifice menţinerii suprafeţei în sistem ecologic de agricultură pe perioada rămasă de angajament.

Beneficiarul nu va putea obţine pentru anul în curs plata compensatorie pentru parcelele pe care a schimbat categoria de folosinţă, pentru pachetul pentru care are angajamentul în derulare, dacă schimbarea categoriei de folosinţă a fost făcută între momentul depunerii cererii unice de plată şi emiterea certificatului care confirmă statutul suprafeţei înregistrate în sistemul ecologic.

Pentru a nu repeta anul de conversie/prelungi perioada de conversie, în cazul în care, în anul curent, perioada de conversie se încheie după termenul-limită de depunere a cererii unice de plată, dar până la termenul legal de depunere la APIA a certificatului (care confirmă statutul de suprafaţă ecologică), la momentul depunerii cererii unice de plată, în declaraţia de suprafaţă, fermierul nu va mai solicita submăsura 11.1.

Angajamentul pentru submăsura 11.1 se închide, dar fermierul este obligat să menţină certificarea suprafeţelor care au făcut obiectul angajamentului în cadrul submăsurii 11.1 pentru o perioadă de cel puţin 5 ani de la momentul semnării acestuia.

Fermierul poate solicita şi deschide angajament nou în cadrul submăsurii 11.2 începând din anul curent de cerere, acest an reprezintă primul an de angajament pentru submăsura 11.2, iar nivelul plăţii în anul respectiv va fi cel corespondent submăsurii 11.2.

În situaţia în care certificatul nu confirmă statutul de suprafaţă ecologică, nu se permite deschiderea angajamentului solicitat pentru submăsura 11.2, iar fermierul va fi sancţionat pentru nerespectarea angajamentului pentru submăsura 11.1.

În situaţia în care în anul curent de cerere fermierul solicită sprijin pentru submăsura 11.1 şi ulterior depune la APIA, în termenul legal, certificatul care confirmă statutul de suprafaţă ecologică, angajamentul aferent submăsurii 11.1 este adaptat la condiţiile specifice ale submăsurii 11.2 pentru anul curent de cerere. Anul curent de cerere reprezintă anul finalizării conversiei şi ultimul an de angajament pe submăsura 11.1, iar nivelul plăţii în anul respectiv va fi cel corespondent submăsurii 11.2. Fermierul este obligat să menţină certificarea suprafeţelor care au făcut obiectul angajamentului în cadrul submăsurii 11.1 pentru o perioadă de cel puţin 5 ani de la momentul semnării acestuia. În anul următor finalizării conversiei, fermierul poate deschide angajament nou în cadrul submăsurii 11.2.

Adaptarea angajamentelor aflate în derulare în cadrul submăsurii 11.1 se acceptă până la termenul de depunere a certificatului.

Notificare în scris la APIA

În cazul în care fermierii nu au fost în măsură să respecte criteriile de eligibilitate sau alte obligaţii din cauza unui caz de forţă majoră sau a unor circumstanţe excepţionale, pentru a beneficia de plăţile directe, notifică în scris APIA în termenul stabilit la art. 34 din ordonanţă, printr-o înştiinţare al cărei model este prevăzut în anexa nr. 15. 

Termenul pentru motificarea APIA este de 15 zile lucrătoare de la data la care beneficiarul sau succesorul său în drepturi este în măsură să trimită respectiva notificare.

Incluse pe lista cazurilor de forță majoră

Situaţia epidemiologică internaţională, declarată pandemie de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, incidentă şi pe teritoriul României, reglementată în condiţiile stabilite prin legislaţia naţională şi prin reglementările procedurale specifice de implementare a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), aprobate prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, în conformitate cu Ordinul MADR nr. 194/2019, cu modificările și completările ulterioare.
Contaminare accidentală a terenului, neimputabilă operatorului, ce duce la declasarea terenului în condițiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele ecologice, aprobată prin Legea nr. 38/2001, cu modificările și completările ulterioare.

Vizualizat: 3446 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat APIA! Sumele virate acum în conturile fermierilor, crescătorilor animale!

Comunicat APIA! Sumele virate acum în conturile fermierilor, crescătorilor animale!

03 decembrie 2024 - 14:08

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat astăzi, 02 decembrie 2024, autorizarea plăților finale, ca diferență între cuantumul calculat și cuantumul acordat în avans pentru anul de cerere 2024.

Micii fermieri iau săptămâna asta 31 euro/ha de la APIA!

Micii fermieri iau săptămâna asta 31 euro/ha de la APIA!

03 decembrie 2024 - 06:43

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început, din această săptămână, plățile finale pe hectar și pe cap animal. Micii fermieri care au bifat pentru acest an eco-schema PD-06 - Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere și hameiști mai au de încasat de la APIA circa 31 de euro/ha în cazul în care au beneficiat deja de plata avansului de 70% din cuantumul acestei subvenții.

Nou! Primiți bani pe hectar de la APIA și pentru aceste terenuri!

Nou! Primiți bani pe hectar de la APIA și pentru aceste terenuri!

03 decembrie 2024 - 05:51

În hectarul eligibil la plata subvenției APIA pe suprafață vor intra și zonele neproductive, elementele de peisaj, pârloaga, anunță un proiect de hotărâre de Guvern care schimbă condițiile accesării plăților APIA. Proiectul este publicat în dezbatere pe pagina oficială a Ministerului Agriculturii.

Modificări la subvențiile APIA pe cap de bovină!

Modificări la subvențiile APIA pe cap de bovină!

03 decembrie 2024 - 05:09

Ministerul Agriculturii a postat în dezbatere, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări la condițiile pentru obținerea subvențiilor APIA.

Prezentați-vă la APIA cu actele pentru plata subvenției APIA! Termen 31 decembrie 2024!

Prezentați-vă la APIA cu actele pentru plata subvenției APIA! Termen 31 decembrie 2024!

02 decembrie 2024 - 15:43

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează astăzi că în perioada 02 – 31 decembrie 2024 inclusiv, se depun Cererile de acord pentru finanţare aferente schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură pentru anul 2025. 

Hotărâre MADR: O nouă plată suplimentară APIA!

Hotărâre MADR: O nouă plată suplimentară APIA!

02 decembrie 2024 - 15:07

Ministerul Agriculturii a publicat în dezbatere, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre care aduce modificări în subvențiile APIA ale fermierilor, crescătorilor de animale.

România a exportat în primele opt luni din 2024 cereale de 2,4 miliarde de euro

România a exportat în primele opt luni din 2024 cereale de 2,4 miliarde de euro

02 decembrie 2024 - 13:52

România a exportat, în primele opt luni din 2024, cereale şi preparate pe bază de cereale în sumă de 2,398 miliarde euro, cu 18% mai puţin comparativ cu perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), conform Agerpres.

Anunț de ULTIMĂ ORĂ de la APIA: Subvenții APIA crescători animale!

Anunț de ULTIMĂ ORĂ de la APIA: Subvenții APIA crescători animale!

02 decembrie 2024 - 13:25

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 16 decembrie 2024 inclusiv, se depun, la Centrele judeţene ale Agenţiei, respectiv al Municipiului Bucureşti pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului, cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către ANZ.

APIA începe de azi plata subvenției de 57 euro/bovină!

APIA începe de azi plata subvenției de 57 euro/bovină!

02 decembrie 2024 - 06:27

Crescătorii de bovine, sector carne, așteaptă plata diferenței de 30% din cuantumul PD 22 - Sprijin cuplat pentru venit - carne de vită. APIA le-a achitat crescătorilor în avans 70% din cuantumul acestei subvenții.

Luați ACUM de la APIA 48 euro/animal cu un singur animal din această specie!

Luați ACUM de la APIA 48 euro/animal cu un singur animal din această specie!

02 decembrie 2024 - 05:53

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează, începând de astăzi, 2 decembrie, plățile finale la subvențiile agricole pe hectar și cap de animal aferente acestui an. Pentru un singur animal din această specie, crescătorii de animale primesc, pentru acest an, de la APIA minim 160 euro/cap.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

SILOKING, pentru o furajare inteligentă

SILOKING, pentru o furajare inteligentă

SelfLine 4.0 Premium 2215 al producătorului german Siloking, brand aflat în portofoliul SIGMA România, un utilaj autopropulsat destinat atât realizării reţetelor de furaje cât şi transportului şi distribuirii acestora. Este un utilaj de top, care printr-o exploatare eficientă promite să aducă un plus de productivitate pentru crescătorii de vaci de lapte.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În soare...

În soare...
- Ce face vaca la lumina soarelui? Detalii