Reclama header big full
Adama
Vinasa Rompak

Ordin MADR! Plata subvenției APIA pe hectar, terenurile pentru care nu primiți bani!

Publicat: 18 februarie 2025 - 05:31
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul oficial un proiect de Ordin care modifică unele dintre condițiile de eligibilitate pentru subvențiile APIA aferente acestui an. Care sunt terenurile excluse de la plățile directe pe suprafață?

Potrivit proiectului de act normativ, nu se acordă plăţi pentru suprafaţa care depăşeşte suprafaţa maximă eligibilă a blocului fizic și/sau suprafața categoriei de folosință asociată blocului fizic sau în cazul în care blocul fizic are mai multe categorii de folosință ori categoria de folosință declarată nu corespunde categoriei de folosință asociate blocului fizic după finalizarea tuturor controalelor.

Terenurile scoase din circuitul agricol, inclusiv în cursul anului de cerere, nu sunt eligibile la plăţile pe suprafaţă, cu excepţia terenurilor scoase din circuitul agricol conform prevederilor Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru o cauză de utilitate publică, necesare realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local, cu modificările și completările ulterioare, care sunt la dispoziţia fermierilor până la sfârşitul anului şi pe care se desfăşoară activitate agricolă. Solicitantul plății are obligația de a face dovada faptului că terenul rămâne la dispoziție pe parcursul întregului an calendaristic, iar APIA poate solicita dovezi suplimentare expropriatorului în cursul verificărilor efectuate.

plata hectar 2024_b

foto iStock arhivă

Suprafeţele din rezervaţiile ştiinţifice, zonele de protecţie strictă din parcurile naţionale, parcurile naturale sau din rezervaţii ale biosferei şi amenajările peisagistice conform limitelor aprobate de autoritatile competente, spre exemplu Rezervaţia Biosferei "Delta Dunării", Parcul Naţional Munţii Rodnei. Sunt eligibile la plată suprafeţele agricole situate în zonele de protecţie integrală şi zonele de conservare durabilă (zonele-tampon) din parcurile naţionale şi naturale pe care se pot desfăşura activităţi agricole, cu respectarea măsurilor impuse în planul de management al ariei protejate, compatibile cu cerinţele pentru măsurile de sprijin direct. În situaţia în care planul de management al ariei protejate nu este elaborat/este în curs de
elaborare, se respectă setul de măsuri de conservare stabilite de către administratorii ariilor naturale protejate respective, cu respectarea prevederilor art. 22 alin. (4) - (7) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi a prevederilor Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr. 552/2003 privind aprobarea zonării interioare a parcurilor naţionale şi a parcurilor naturale, din punctul de vedere al necesităţii de conservare a diversităţii biologice. 

Suprafeţele cu amenajări piscicole, aşa cum acestea sunt prevăzute în registrul agricol. Fac excepţie terenurile cu amenajări piscicole încadrate în registrul agricol în categoria de folosință terenuri piscicole,utilizate temporar în scop agricol, precum și cele redate sau introduse în circuitul agricol în conformitate cu prevederile art. 93 alin. (8) - (10) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Suprafaţele de teren agricol ocupate cu construcțiile aferente infrastructurii necesare producerii energiei electrice din surse regenerabile, respectiv clădiri, sisteme de susținere a obiectivelor de investiții, sau alte elemente prevăzute la articolul 1, lit. f)-h) din Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1064/2013, cu modificările și completările ulterioare.

Suprafeţele constatate la data verificării în teren fără utilizare agricolă sau cele pentru care nu s-a desfăşurat activitatea agricolă prevăzută la pct. 4.1.1 din PS 2023-2027, doar în situația în care fermierul a semnalat la depunerea cererii, necesitatea actualizării limitelor blocului fizic.

Vizualizat: 4161 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Aprobat ASTĂZI de Guvern! Ajutor de urgență pentru crescătorii de oi/capre!

Aprobat ASTĂZI de Guvern! Ajutor de urgență pentru crescătorii de oi/capre!

20 februarie 2025 - 14:53

Guvernul a aprobat astăzi, 20 februarie 2025, Hotărârea privind acordarea unui sprijin financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile.

AFIR a virat ASTĂZI bani în conturile fermierilor, crescătorilor animale!

AFIR a virat ASTĂZI bani în conturile fermierilor, crescătorilor animale!

20 februarie 2025 - 13:14

400 de milioane euro plătite de AFIR fermierilor care beneficiază de intervențiile de mediu și climă, anunță astăzi Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), într-un comunicat transmis Agroinfo.

Anunț APIA! Cuantum hectar, cap animal pentru 2025 plăți suplimentare fermieri, crescători animale!

Anunț APIA! Cuantum hectar, cap animal pentru 2025 plăți suplimentare fermieri, crescători animale!

20 februarie 2025 - 05:49

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță cuantumul pe hectar, cap animal pentru fiecare plată compensatorie de care beneficiază anul acesta fermierii, crescătorii de animale.

Oficial APIA: Lista subvențiilor APIA cap animal, hectar pentru anul 2025!

Oficial APIA: Lista subvențiilor APIA cap animal, hectar pentru anul 2025!

20 februarie 2025 - 05:22

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat lista subvențiilor APIA pe hectar și pe cap animal de care beneficiază anul acesta, în 2025, fermierii, crescătorii de animale.

Ajutor de stat anul ăsta crescători oi/capre, vaci! Sumele pentru fiecare!

Ajutor de stat anul ăsta crescători oi/capre, vaci! Sumele pentru fiecare!

20 februarie 2025 - 05:07

Ministerul Agriculturii a publicat miercuri în dezbatere, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care stabilește suma alocată pentru schema de ajutor de stat pentru crescătorii de ovine/caprine, taurine, bubaline, ecvine și porci.

Condiție la plata ANT ajutor național tranzitoriu pentru acest an!

Condiție la plata ANT ajutor național tranzitoriu pentru acest an!

19 februarie 2025 - 17:30

Un proiect de Ordin MADR, publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii, schimbă condițiile de eligibilitate, pentru acest an, pentru ajutoarele naționale tranzitorii din sectorul vegetal și sprijinul cuplat.

Documente APIA anul ăsta cu care luați subvenții APIA cap animal, ha chiar dacă nu ați respectat toate condițiile!

Documente APIA anul ăsta cu care luați subvenții APIA cap animal, ha chiar dacă nu ați respectat toate condițiile!

19 februarie 2025 - 06:39

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta, în anumite condiții, de subvențiile APIA întregi, pe hectar și cap animal, chiar dacă nu au respectat condițiile de eligibilitate impuse de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Sunt două documente APIA care garantează încasarea banilor dacă fermierii se încadrează la situațiile de forță majoră sau circumstanță naturală.

Subvenții APIA pe hectar care intră la plată! Cuantum pentru fiecare!

Subvenții APIA pe hectar care intră la plată! Cuantum pentru fiecare!

19 februarie 2025 - 05:52

Subvențiile APIA pe hectar care intră în perioada următoare la plată sunt ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, din sectorul vegetal. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) se pregătește să facă plățile. Astfel, un proiect de hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Agriculturii, pe site-ul oficial, stabilește plafoanele pentru plățile ANT.

Anunț AFIR ACUM: Ajutor fermieri de 259 milioane euro!

Anunț AFIR ACUM: Ajutor fermieri de 259 milioane euro!

19 februarie 2025 - 05:28

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) va acorda finanțare pentru încă 102 proiecte de investiții în procesare în valoare totală de 259,3 milioane de euro (259.293.400 €). Finanțarea se acordă în baza Raportului de selecție suplimentar pentru intervenția DR-22 Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole, publicat în data de 14 februarie 2025, pe www.afir.ro.

Cuantum cap oaie/capră ANT ajutor național tranzitoriu!

Cuantum cap oaie/capră ANT ajutor național tranzitoriu!

18 februarie 2025 - 06:42

Un proiect de hotărâre de Guvern, publicat luni, 17 februarie, pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii anunță plafoanele stabilite pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii din zootehnie, aferente anului de cerere 2024. Cum se calculează suma pe cap de ovină/caprină pentru ajutorul național tranzitoriu acordat crescătorilor de oi și/sau capre, ANTZ 9, pentru anul de cerere 2024?

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

11 COMBINE New Holland și 13.000 HA!

11 COMBINE New Holland și 13.000 HA!

Singura societate care exploatează terenuri agricole din România listată la bursă, Holde Agri, şi-a făcut un obicei în a cumpăra combine de recoltat marca New Holland. Nu mai puţin de 11 astfel de echipamente au fost achiziţionate de-a lungul anilor, toate model CR 9.90!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Amânare

Amânare
Nu lăsa nimica pe mâine. Detalii