Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul oficial un proiect de Ordin care modifică unele dintre condițiile de eligibilitate pentru subvențiile APIA aferente acestui an. Care sunt terenurile excluse de la plățile directe pe suprafață?
Potrivit proiectului de act normativ, nu se acordă plăţi pentru suprafaţa care depăşeşte suprafaţa maximă eligibilă a blocului fizic și/sau suprafața categoriei de folosință asociată blocului fizic sau în cazul în care blocul fizic are mai multe categorii de folosință ori categoria de folosință declarată nu corespunde categoriei de folosință asociate blocului fizic după finalizarea tuturor controalelor.
Terenurile scoase din circuitul agricol, inclusiv în cursul anului de cerere, nu sunt eligibile la plăţile pe suprafaţă, cu excepţia terenurilor scoase din circuitul agricol conform prevederilor Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru o cauză de utilitate publică, necesare realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local, cu modificările și completările ulterioare, care sunt la dispoziţia fermierilor până la sfârşitul anului şi pe care se desfăşoară activitate agricolă. Solicitantul plății are obligația de a face dovada faptului că terenul rămâne la dispoziție pe parcursul întregului an calendaristic, iar APIA poate solicita dovezi suplimentare expropriatorului în cursul verificărilor efectuate.
foto iStock arhivă
Suprafeţele din rezervaţiile ştiinţifice, zonele de protecţie strictă din parcurile naţionale, parcurile naturale sau din rezervaţii ale biosferei şi amenajările peisagistice conform limitelor aprobate de autoritatile competente, spre exemplu Rezervaţia Biosferei "Delta Dunării", Parcul Naţional Munţii Rodnei. Sunt eligibile la plată suprafeţele agricole situate în zonele de protecţie integrală şi zonele de conservare durabilă (zonele-tampon) din parcurile naţionale şi naturale pe care se pot desfăşura activităţi agricole, cu respectarea măsurilor impuse în planul de management al ariei protejate, compatibile cu cerinţele pentru măsurile de sprijin direct. În situaţia în care planul de management al ariei protejate nu este elaborat/este în curs de
elaborare, se respectă setul de măsuri de conservare stabilite de către administratorii ariilor naturale protejate respective, cu respectarea prevederilor art. 22 alin. (4) - (7) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi a prevederilor Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr. 552/2003 privind aprobarea zonării interioare a parcurilor naţionale şi a parcurilor naturale, din punctul de vedere al necesităţii de conservare a diversităţii biologice.
Suprafeţele cu amenajări piscicole, aşa cum acestea sunt prevăzute în registrul agricol. Fac excepţie terenurile cu amenajări piscicole încadrate în registrul agricol în categoria de folosință terenuri piscicole,utilizate temporar în scop agricol, precum și cele redate sau introduse în circuitul agricol în conformitate cu prevederile art. 93 alin. (8) - (10) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Suprafaţele de teren agricol ocupate cu construcțiile aferente infrastructurii necesare producerii energiei electrice din surse regenerabile, respectiv clădiri, sisteme de susținere a obiectivelor de investiții, sau alte elemente prevăzute la articolul 1, lit. f)-h) din Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1064/2013, cu modificările și completările ulterioare.
Suprafeţele constatate la data verificării în teren fără utilizare agricolă sau cele pentru care nu s-a desfăşurat activitatea agricolă prevăzută la pct. 4.1.1 din PS 2023-2027, doar în situația în care fermierul a semnalat la depunerea cererii, necesitatea actualizării limitelor blocului fizic.