Un nou Ordin MADR schimbă o parte dintre condițiile de eligibilitate pentru subvențiile APIA de care beneficiază fermierii, crescătorii de animale. Proiectul de Ordin este publicat pe pagina oficială a ministerului. Ce se schimbă la subvenția PD-04 Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil.
PD-04 Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil cu un cuantum de 69,7696 euro/ha, anunțat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru acest an.
Schimbările aduse în condițiile pentru plata PD-04 de proiectul de Ordin MADR care schimbă Ordinul MADR 106/19.03.2024:
„Art. 37 - Sprijinul aferent intervenţiei PD-04 - Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil, denumită în continuare ecoschema PD-04, se acordă ca plată anuală pe suprafaţa de teren arabil, în baza angajamentelor asumate voluntar de beneficiari, conform art. 31 alin. (7) lit. a) din
Regulamentul (UE) 2021/2.115 al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) şi finanţate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) şi de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) şi de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1.305/2013 şi (UE) nr. 1.307/2013, cu modificările și completările ulterioare, ca plată suplimentară faţă de plata BISS, ca urmare a respectării cerinţelor specifice stabilite în fişa intervenţiei prevăzute la cap. 5.1 din PS 2023-2027.”
„Art. 38 - Condiţiile de eligibilitate, pe care fermierii trebuie să le îndeplinească în mod cumulativ, sunt:
a) să aibă calitatea de fermier activ şi de beneficiar al plății BISS;
b) să fie utilizatorul unei suprafețe agricole localizate pe teritoriul României, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS), din categoria teren arabil;
c) dimensiunea exploataţiei agricole să fie de minimum 10,01 ha, constituită din suprafeţele însumate ale tuturor parcelelor eligibile şi neeligibile, parcelele eligibile fiind cele cu dimensiunea minimă de 0,3 ha teren arabil;
d) să se angajeze, pe baze anuale, să respecte cerințele de bază relevante și cerințele specifice și să țină o evidență a activităților agricole corelate cu implementarea cerințelor de bază și specifice la nivelul suprafețelor aflate sub angajament.”
La articolul 40, literele b) și c) vor avea următorul cuprins:
„b) GAEC 6 - cerinţa 1, potrivit căreia pentru a proteja solurile în perioada cea mai sensibilă a anului (15 iunie-30 septembrie) fermierii trebuie să păstreze terenul acoperit pe cel puţin 80% din suprafaţanarabilă a exploataţiei;
c) GAEC 7 - diversificarea culturilor. În cazul în care suprafața terenului arabil al unei ferme este cuprinsă între 10 și 30 ha, diversificarea culturilor constă în cultivarea terenului arabil din fermă cu cel puțin două culturi diferite pe terenul arabil respectiv; cultura preponderentă nu trebuie să acopere, la niciun moment pe parcursul anului, mai mult de 75 % din terenul arabil respectiv. În cazul în care suprafața terenului arabil al unei ferme este mai mare de 30 ha, diversificarea culturilor constă în cultivarea terenului arabil din fermă cu cel puțin trei culturi diferite pe terenul arabil respectiv; cultura preponderentă nu trebuie să acopere, la niciun moment pe parcursul anului, mai mult de 75 % din terenul arabil, iar principalele două culturi nu trebuie să acopere împreună, la niciun moment pe parcursul anului, mai mult de 95 % din terenul arabil respectiv.”
La articolul 43, punctul 1, literele a) și b) vor avea următorul cuprins:
„a) în cazul suprafeţelor cuprinse între 10,01 ha şi 30 ha, fermierul trebuie să cultive cel puţin două culturi diferite, iar cultura preponderentă să acopere maximum 70% din terenul arabil;
b) în cazul suprafeţelor de peste 30 ha, fermierul trebuie să cultive cel puţin trei culturi diferite, iar cultura preponderentă trebuie să acopere maximum 70% din terenul arabil, respectiv două culturi preponderente să acopere împreună maximum 90% din terenul arabil;”.
La articolul 43, punctul 3 va avea următorul cuprins:
„3. Cultivarea pe minim de 2% din totalul suprafeței de teren arabil declarat a culturilor leguminoase, bogate în proteină vegetală, fixatoare de azot, prevăzute în anexa nr. 12.”
La articolul 44, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (4) cu următorul cuprins:
„(4) Fermierii care optează pentru ecoschema PD-04 pot accesa pe aceeași suprafață de teren arabil şi ecoschema PD-28.”.
Modificarea ecoschemei PD-04 în sensul încadrării ecoschemei ca plată suplimentară la plata BISS, modificării condițiilor de eligibilitate aferente intervenției, precum și modificării cerinței obligatorii privind culturile leguminoase, bogate în proteină vegetală, fixatoare deazot, în cerință specifică la alegerea fermierilor, stabilirii condițiilor de eligibilitate privind beneficiarul și suprafața, în mod similar cu abordarea de la intervențiile din pilonul II privind agro-mediul și clima și eliminării cerințelor privind zonele și elementele de peisaj, respectiv plantarea a 2 arbori/ha, în acord cu modificările aduse prin Regulamentul (UE) 2024/1468 la GAEC 8 și cu cerința ecoshemei PD - 28, se arată în Referatul de aprobare a proiectului de Ordin.