SUBVENȚII APIA 2021-2022! Mulți crescători de ovine nu știu care sunt diferențele între condițiile de eligibilitate de anul trecut pentru sprijinul cuplat zootehnic la ovine și condițiile de eligibilitate din acest an pentru aceeași subvenție, așa-zisa subvenție mare. Sunt mulți oieri care au cumpărat în disperare berbeci cu certificate de origine, era inflație de acești berbeci, și acum nu știu dacă acești berbeci le vor mai aduce subvenția de cca 18 euro pe cap de ovină.
Ministerul Agriculturii a publicat luni, 22 februarie 2021, proiectul de Ordin pentru implementarea schemelor de plăți în agricultură în anii de tranziție 2021-2022. În acest Ordin MADR, aflat la acest moment în consultare publică, sunt specificate condițiile pe care crescătorii de oi trebuie să le îndeplinească pentru a încasa anul acesta așa-zisa subvenție mare de la APIA.
Pe înțelesul tuturor crescătorilor de oi, dacă pentru anul 2020, APIA le-a achitat crescătorilor sprijin cuplat, SCZ, pentru efectivul de femele neînscrise, neînregistrate în registrul genealogic al rasei, anul acesta, în 2021, APIA nu le va mai achita SCZ pentru ovine neînscrise/neînregistrate în registrul genealogic al rasei. Pentru anul 2020, o condiție pentru încasarea celor cca 18 euro pe cap de ovină era deținerea unui berbec cu certificat de origine la 35 de femele ovine neînscrise/neînregistrate în registrul genealogic al rasei. Deci, dacă oierii au respectat anul trecut, în 2020, raportul de sexe de un berbec cu certificat de origine la 35 de femele ovine neînscrise, neînregistrate în registrul genealogic al rasei au încasat pentru anul trecut subvenția mare de la APIA pentru toate cele 35 de ovine. Anul acesta, în 2021, nu vor mai lua banii pentru femelele ovine neînscrise/neînregistrate în registrul genealogic al rasei.
Pentru efectivul de femele ovine neînscrise și neînregistrate într-un registru genealogic pentru care se acordă SCZ, se respectă raportul de sexe de minimum un berbec cu certificat de origine la 35 femele ovine, scrie în Ghidul APIA pentru subvențiile din zootehnie, aferente anului 2020. Această condiție nu mai există, a dispărut, a fost eliminată dintre condițiile pentru încasarea SCZ ovine pentru acest an. De asemenea, a fost eliminată și condiția ca efectivul de femele ovine înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară, pentru care se acordă SCZ, respectă raportul de sexe de minimum un berbec înscris în registrul genealogic al aceleiași rase, secțiunea principală, la 35 de femele ovine
Anul acesta, acești berbeci cu certificate de origine, cumpărați tocmai pentru a le aduce oierilor subvenția pentru câte 35 de femele ovine neînscrise/neînregistrate în registrul genealogic, nu mai au aceeași valoare. În ce sens nu mai au aceeași valoare? În condițiile în care acești berbeci sunt înscriși/înregistrați în secțiunea principală a registrului genealogic al rasei, au pedigree, oierii vor încasa SCZ doar pentru ei, nu și pentru 35 femele ovine neînscrise/neînregistrate în registrul genealogic al rasei.
Dacă oierul nu deține femele ovine înscrise în registrul genealogic al rasei în secțiunea principală sau suplimentară, pentru ovinele femele neînscrise/neînregistrate în registrul genealogic al rasei nu va lua sprijinul cuplat de la APIA.
Potrivit Ordinului MADR, aflat acum în consultare publică pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii:
- efectivul de femele ovine pentru care se acordă anul acesta, în 2021, SCZ să fie înscris/înregistrat în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală sau suplimentară, precum și în controlul performanțelor de producție.
- berbecii pentru care se solicită în 2021 SCZ trebuie să fie înscrişi în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală.
Înscrierea ovinelor în controlul oficial al performanțelor, COP, nu exista anul trecut între condițiile APIA, a fost introdusă pentru acest an. Cine deține registrele genealogice ale raselor de ovine? Majoritatea acestor cărți de rasă sunt deținute de asociațiile crescătorilor de ovine. Cine se ocupă de COP? Asociațiile crescătorilor de ovine.
UPDATE! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a modificat chiar în această seară condițiile pentru accesarea SCZ ovine. Anunțul a fost făcut de șeful MADR chiar după publicarea acestui articol. Ministrul Oros a anunțat că rămân exact aceleași condiții de eligibilitate ca anul trecut. ANUNȚUL MINISTRULUI OROS AICI!