Cei care transportă animale vii, conducătorii auto, și cei care însoțesc transportul de animale vii sunt obligați să obțină de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) certificatul de competenţă profesională. Documentul este eliberat de ANSVSA după absolvirea unor cursuri, are valabilitate 5 ani, iar după expirare, cei care sunt obligați să-l dețină vor urma din nou cursurile, stipulează un proiect de Ordin ANSVSA, publicat pe site-ul instituției.
"Certificatul de competenţă profesională pentru conducătorii şi însoţitorii de pe vehiculele rutiere care transportă animale vii este obligatoriu pentru toţi conducătorii şi însoţitorii de pe vehiculele rutiere care transportă animale vii în scop comercial, pe distanţe mai mari de 65 km şi este valabil pe o perioadă de 5 ani de la data eliberării.
Certificatul de competenţă profesională se eliberează conducătorilor auto şi însoţitorilor, aşa cum sunt definiţi la art. 2 lit. (c) din Regulamentul (CE) nr. 1/2005 al Consiliului privind protecţia animalelor în timpul transportului şi al operaţiunilor conexe şi de modificare a Directivelor 64/432/CEE şi 93/119/CE şi a Regulamentului (CE) nr. 1255/97, absolvenţi ai unor cursuri de instruire în domeniul protecţiei animalelor în timpul transportului, organizate de entităţi abilitate pentru furnizarea unor astfel de cursuri de către instituţii care au atribuţii în acest sens (de ex. direcțiile sanitar veterinare n.r.).
Cursurile sunt predate de medici veterinari cu experienţă de minim 2 ani în domeniul protecţiei animalelor în timpul transportului.
Cursurile se pot organiza:
a) pentru toate speciile;
b) atât în limba română, cât şi în limba engleză;
c) atât fizic, cât şi online;
d) prin susţinerea unor prezentări, cu includerea obligatorie a unor studii de caz exemplificate prin intermediul unor materiale foto/ video;
e) pentru participanţi care pot fi cetăţeni români sau străini.
CERINŢE MINIME pentru cursurile de instruire în domeniul protecţiei animalelor în timpul transportului
1. Condiţii generale pentru transportul de animale vii
2. Documentaţia de transport pentru animale vii, conducătorii şi însoţitorii de pe vehiculele rutiere care transportă animale vii, transportatorii de animale vii, respectiv mijloacele de transport de animale vii
3. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească animalele vii pentru a putea fi transportate
4. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească vehiculele rutiere destinate transportului de animale vii
5. Modalităţi de încărcare, descărcare şi manipulare a animalelor vii
6. Noţiuni referitoare la intervalele de hrănire şi adăpare a animalelor, durata călătoriei şi perioadele de repaus, în cazul călătoriilor de lungă durată
7. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească vehiculele rutiere destinate transportului de animale vii în călătoriile de lungă durată, pentru ecvidee domestice şi animale domestice din specia bovină, ovină, caprină şi porcină
8. Modul de repartizare a spaţiului pentru animalele vii în vehiculele rutiere destinate transportului acestora
9. Noţiuni referitoare la jurnalul de călătorie
10. Impactul conducerii vehiculelor rutiere destinate transportului de animale vii asupra bunăstării animalelor transportate şi asupra calităţii cărnii
11. Fiziologia animală şi în special nevoile de adăpare, hrănire, comportamentul animalelor şi conceptul de presiune
12. Îngrijirea de urgenţă a animalelor
13. Siguranţa personalului care manipulează animalele
După fiecare curs, participanţii trebuie să promoveze un examen cu durata de 30 de minute, care se organizează de către entităţile prevăzute, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor asigurându-se că examinatorii sunt independenţi.
În vederea promovării examenului, participanţii trebuie să răspundă corect la minim 24 de întrebări ale unui test grilă, din 30 de întrebări care sunt selectate aleatoriu dintr-un număr total de 120 de întrebări.
Certificatul de competenţă profesională se eliberează solicitantului sau împuternicitului acestuia prin procură notarială în baza următoarelor documente:
a) cerere, în care solicitantul menţionează şi adresa personală de poştă electronică;
b) copia actului de identitate;
c) certificat de absolvire, eliberat ca urmare a promovării examenului;
d) dovada achitării, la casieria sau în contul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pe a cărei rază teritorială s-a organizat examenul, a tarifului pentru eliberarea certificatului de competenţă profesională.
Certificatul de competenţă profesională se întocmeşte de personalul din cadrul structurii cu atribuţii de reglementare în domeniul bunăstării animalelor de la nivelul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în urma verificării conformităţii documentelor.
Certificatul de competenţă profesională se eliberează de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, fiind semnat de către preşedintele acesteia şi este redactat în limbile română şi engleză.
După expirarea perioadei de valabilitate a Certificatului de competenţă profesională, se va elibera un nou certificat numai celor care absolvă un nou curs de instruire, organizat în condiţiile legii."