Adama
AGRICOVER

Ordin ANSVSA: Documentul OBLIGATORIU pentru cei care transportă animale vii!

Publicat: 19 septembrie 2022 - 08:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cei care transportă animale vii, conducătorii auto, și cei care însoțesc transportul de animale vii sunt obligați să obțină de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) certificatul de competenţă profesională. Documentul este eliberat de ANSVSA după absolvirea unor cursuri, are valabilitate 5 ani, iar după expirare, cei care sunt obligați să-l dețină vor urma din nou cursurile, stipulează un proiect de Ordin ANSVSA, publicat pe site-ul instituției. 

"Certificatul de competenţă profesională pentru conducătorii şi însoţitorii de pe vehiculele rutiere care transportă animale vii este obligatoriu pentru toţi conducătorii şi însoţitorii de pe vehiculele rutiere care transportă animale vii în scop comercial, pe distanţe mai mari de 65 km şi este valabil pe o perioadă de 5 ani de la data eliberării.

Certificatul de competenţă profesională se eliberează conducătorilor auto şi însoţitorilor, aşa cum sunt definiţi la art. 2 lit. (c) din Regulamentul (CE) nr. 1/2005 al Consiliului privind protecţia animalelor în timpul transportului şi al operaţiunilor conexe şi de modificare a Directivelor 64/432/CEE şi 93/119/CE şi a Regulamentului (CE) nr. 1255/97, absolvenţi ai unor cursuri de instruire în domeniul protecţiei animalelor în timpul transportului, organizate de entităţi abilitate pentru furnizarea unor astfel de cursuri de către instituţii care au atribuţii în acest sens (de ex. direcțiile sanitar veterinare n.r.).

Cursurile sunt predate de medici veterinari cu experienţă de minim 2 ani în domeniul protecţiei animalelor în timpul transportului.

Cursurile se pot organiza:

a) pentru toate speciile;
b) atât în limba română, cât şi în limba engleză;
c) atât fizic, cât şi online;
d) prin susţinerea unor prezentări, cu includerea obligatorie a unor studii de caz exemplificate prin intermediul unor materiale foto/ video;
e) pentru participanţi care pot fi cetăţeni români sau străini.

CERINŢE MINIME pentru cursurile de instruire în domeniul protecţiei animalelor în timpul transportului
1. Condiţii generale pentru transportul de animale vii
2. Documentaţia de transport pentru animale vii, conducătorii şi însoţitorii de pe vehiculele rutiere care transportă animale vii, transportatorii de animale vii, respectiv mijloacele de transport de animale vii
3. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească animalele vii pentru a putea fi transportate
4. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească vehiculele rutiere destinate transportului de animale vii
5. Modalităţi de încărcare, descărcare şi manipulare a animalelor vii
6. Noţiuni referitoare la intervalele de hrănire şi adăpare a animalelor, durata călătoriei şi perioadele de repaus, în cazul călătoriilor de lungă durată
7. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească vehiculele rutiere destinate transportului de animale vii în călătoriile de lungă durată, pentru ecvidee domestice şi animale domestice din specia bovină, ovină, caprină şi porcină
8. Modul de repartizare a spaţiului pentru animalele vii în vehiculele rutiere destinate transportului acestora
9. Noţiuni referitoare la jurnalul de călătorie
10. Impactul conducerii vehiculelor rutiere destinate transportului de animale vii asupra bunăstării animalelor transportate şi asupra calităţii cărnii
11. Fiziologia animală şi în special nevoile de adăpare, hrănire, comportamentul animalelor şi conceptul de presiune
12. Îngrijirea de urgenţă a animalelor
13. Siguranţa personalului care manipulează animalele

După fiecare curs, participanţii trebuie să promoveze un examen cu durata de 30 de minute, care se organizează de către entităţile prevăzute, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor asigurându-se că examinatorii sunt independenţi.

În vederea promovării examenului, participanţii trebuie să răspundă corect la minim 24 de întrebări ale unui test grilă, din 30 de întrebări care sunt selectate aleatoriu dintr-un număr total de 120 de întrebări.

Certificatul de competenţă profesională se eliberează solicitantului sau împuternicitului acestuia prin procură notarială în baza următoarelor documente:
a) cerere, în care solicitantul menţionează şi adresa personală de poştă electronică;
b) copia actului de identitate;
c) certificat de absolvire, eliberat ca urmare a promovării examenului;
d) dovada achitării, la casieria sau în contul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pe a cărei rază teritorială s-a organizat examenul, a tarifului pentru eliberarea certificatului de competenţă profesională.

Certificatul de competenţă profesională se întocmeşte de personalul din cadrul structurii cu atribuţii de reglementare în domeniul bunăstării animalelor de la nivelul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în urma verificării conformităţii documentelor.

certificat competenta_b

Certificatul de competenţă profesională se eliberează de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, fiind semnat de către preşedintele acesteia şi este redactat în limbile română şi engleză.

După expirarea perioadei de valabilitate a Certificatului de competenţă profesională, se va elibera un nou certificat numai celor care absolvă un nou curs de instruire, organizat în condiţiile legii."

Proiect Ordin ANSVSA pentru aprobarea Procedurii de organizare a cursurilor şi de eliberare a certificatului de competenţă profesională pentru conducătorii şi însoţitorii de pe vehiculele rutiere care transportă animale vii.

Vizualizat: 7940 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Porcul de la țară, mai scump!

Porcul de la țară, mai scump!

28 noiembrie 2024 - 07:29

Mulți români preferă, în această perioadă, să cumpere porcul de Crăciun din gospodăriile țăranilor. Ce prețuri sunt anul acesta pe kilogramul de porc în viu?

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

28 noiembrie 2024 - 06:51

Fermierii beneficiază anul acesta de o subvenție APIA cu un cuantum de 2.100 de euro/ha dacă au cultivat legume în sere și solarii, tomate, castraveți, ardei, vinete și dacă au bifat această subvenție pe cererea unică depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Fraudă cu subvenţii europene în apicultură! Nouă percheziţii în Mureş!

Fraudă cu subvenţii europene în apicultură! Nouă percheziţii în Mureş!

27 noiembrie 2024 - 19:45

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca a efectuat miercuri nouă percheziţii în judeţul Mureş, în cadrul unei anchete privind o posibilă fraudă cu subvenţii implicând proiecte de apicultură şi de prelucrare a mierii, finanţate de UE, anunţă un comunicat al instituţiei de la Luxemburg.

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

27 noiembrie 2024 - 18:42

Programul Rabla pentru tractoare, lansat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și așteptat cu nerăbdare de fermieri, a devenit o nouă sursă de dezamăgire pentru aceștia.

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

27 noiembrie 2024 - 07:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) încheie la sfârșitul acestei săptămâni, pe 29 noiembrie, plata avansului pe hectar și pe cap animal la subvențiile aferente acestui an. De săptămâna viitoare, APIA demarează plata finală.

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

27 noiembrie 2024 - 06:19

Creşterea subvenţiilor, dezvoltarea sistemului de irigaţii, accesul la finanţare şi modificarea legii arendei, reprezintă principalele solicitări ale fermierilor din ţara noastră, potrivit documentului Carta Albă a Agriculturii 2024 lansat ieri de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Lucrarea prezintă evaluarea stării actuale a agriculturii şi identificarea principalelor provocări şi oportunităţi pentru următorii ani. 

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

27 noiembrie 2024 - 06:03

Pe lângă plățile directe pe hectar, fermierii beneficiază și de sprijinul cuplat, subvenție europeană cu un cuantum destul de mare. Ce sumă încasează de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) un fermier care a bifat pe cererea unică și sprijinul cuplat pentru soia, PD-09 - Sprijin cuplat pentru venit soia.

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

26 noiembrie 2024 - 19:14

Oficialii organizaţiilor reprezentative din sectorul agricol american spun că această măsură ar paraliza un lanţ al aprovizionării cu alimente care este puternic dependent de lucrătorii imigranţii care au intrat ilegal în SUA.

Fermierii din Polonia, din nou în stradă

Fermierii din Polonia, din nou în stradă

26 noiembrie 2024 - 18:28

Fermierii din Polonia protestează din nou și au blocat iar un punct de frontieră cu Ucraina. Ei nu permit intrarea camioanelor cu produse agricole din țara vecină, nemulțumiți de prețurile mici cu care sunt importate acestea.

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

26 noiembrie 2024 - 09:36

Marcu Jura, absolvent al Facultății de Sociologie, a decis să ducă mai departe tradiția ciobănitului la momârlani. E filozof, scrie un roman, dar nu renunță la ciobănie. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Forma trupiţelor şi design-ul special al plugurilor Ovlac Mini permite amestecarea resturilor vegetale şi a solului, chiar în condiţii de secetă. Plugurile Mini sunt recomandate pentru arătura superficială, de mică adâncime, după culturile de vară şi permite combaterea mecanică a buruienilor. Cadru "on-land" permite o viteză mare de înaintare cu un consum mic de combustibil.

Un interviu cu Marius Mitra - reprezentant Ovlac în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii