Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a publicat joi, 27 iulie 2023, pe site-ul oficial un proiect de ordin care stabilește condiții și cerințe de biosecuritate pentru fiecare tip de exploatație de creștere a porcinelor. Exploataţiile noncomerciale de porcine, de subzistență, au interdicție la vânzarea porcilor sau a produselor din carne de porc și sunt obligate să respecte reguli stricte de creștere a porcilor.
"Exploataţie noncomercială de porcine - exploataţie nonprofesională de subzistenţă, înregistrată în SNIIA, deţinută de persoane fizice, în care porcii sunt crescuţi pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial," așa este definită la art. 3 lit. m) din Legea nr. 122/2023.
Exploataţiile noncomerciale de porcine, așa cum sunt definite la art. 3 lit. m) din Legea nr. 122/2023, trebuie să îndeplinească următoarele condiții și cerințe de biosecuritate:
Condiții:
1. porcinele deținute trebuie să fie identificate individual, înregistrate în SNIIA (Sistem Național de Înregistrare și Identificare a Animalelor);
2. exploatația trebuie să fie supusă controlului sanitar veterinar;
3. porcinele să fie înregistrate în Registrul agricol la UAT-ul de care aparține exploatația;
4. comercializarea porcinelor și a produselor provenite de la aceștia este interzisă.
Cerințe de biosecuritate:
1. porcinele trebuie să fie cazate în adăposturi împrejmuite astfel încât să se evite orice contact al porcinelor deținute de alte porcine din alte exploatații sau de animale sălbatice;
2. adăposturile de porcine trebuie să fie construite astfel încăt să se poate efectua ușor curățenia și dezinfecția;
3. asigură condiții pentru spălarea şi dezinfectarea mâinilor și încălţămintei la intrarea şi ieşirea din spaţiile în care sunt ţinute porcinele;
4. schimbă încălţămintea la intrarea şi ieşirea din spaţiile în care sunt ţinute porcinele;
5. folosirea unei tăvițe cu dezinfectant pentru dezinfecția încălțămintei la intrarea în adăpostul de porcine;
6. limitează accesul vizitatorilor în spaţiile în care sunt ţinute porcinele;
7. interzice accesul în spaţiile cu porcine pentru minimum 48 de ore persoanelor care au avut contact cu mediul silvatic sau cu alți porci domestici din alte exploatații de porcine, excepție face doar personalul sanitar veterinar în vederea îndeplinirii atribuțiilor de serviciu. Aceștia vor fi echipați cu echipament de protecție și vor lua toate măsurile necesare cu privire la evitarea difuzării bolii de la o exploatație la alta;
8. asigură împrejmuirea și protecţia spaţiilor în care sunt ţinute furajele şi aşternutul acestora;
9. hrănește porcinele cu nutrețuri vegetale numai după trecerea unei perioade de cel puțin
30 de zile de la recoltare.
10. paiele pentru așternut se utilizează numai după trecerea unei perioade de cel puțin 90 de zile de la recoltare.
11. resturile menajere care conțin urme de carne/produse din carne de porc/mistreț, și în special apa rezultată de la spălarea cărnii de porc nu se administrează în hrana porcilor.