Crescătorul de oi Ioan Suciu din Făgăraș, Brașov, povestește că a muncit la stână de la o vârstă fragedă, a băut lapte de oaie muls atunci, nestrecurat, nefiltrat și nu s-a îmbolnăvit, ba dimpotrivă. Acum, ciobanii din România au avansat în toate, dar tot mai puțini în meseria de cioban, mai spune Suciu.
"Salut, ciobănași Înainte să descopere 'ăștia' oaia țurcană în România, și câinii nu aveau 'mărci, reclame, carnete de sănătate, cipuri etc' ! Eram așa săraci și pentru aia am crescut mari....Dormeam cu căni în bușcă, beam lapte de oaie (așa muls direct din cupă, nestrecurat, netras tot din el),dădeam la ușă de 2-3 ori pe zi ( nu făceam reclamații că eram exploatați, chiar dacă aveam 4-5 ani, nu era nr.verde să suni)! Nu aveam internet, telefoane mobile, rulote, pelerine ultra moderne, panouri solare, jeep și multe altele.....
Și da, așa am trăit noi ăia de modă veche, și eu, cel puțin, sunt mândru tare cu asta! Cei mai tineri, din păcate, nu știu cum era atunci! Nu era numai bine, era și greu destul, dar eram bucuroși de tot ce ne da Dumnezeu! Acuma ciobanii au avansat în toate, dar tot mai puțini în meserie! Atunci aveam puține lucruri, dar parcă eram mult mai fericiți ca acuma! MÂNDRU CĂ AM CRESCUT AȘA ȘI MI-I DOR DE ACELE VREMURI! Oile, câinii, caii, caprele sunt animale de care dacă te îndrăgostești, nu le poți uita în veci! Nostalgii ........Cu respect!" A povestit oierul Ioan Suciu, care ne-a furnizat și o fotografie din acele timpuri.
La fragmentul nostalgic, ciobanului Ioan Suciu de modă veche, bun cunoscător al meseriei de cioban, i-au replicat și alți ciobani cu state vechi.
Georgel Dragus Dragus: "Ioane, s-a dus ce-a fost, o să dispară oaia țurcană românescă și tot ce mai e animale. Din țară e la magazine alimentare Kauflanduri brânză, lapte, carne cu chimicale aduse de la U Europeană, ale noastre alimente bune naturale de la țăranii fermieri, naturale, nu mai sunt bune, cele europene sunt bune, va fi rău, greu în țară, la faliment tot vom ajunge, în sapă de lemn."
Dinu Marian: "Așa este, domnu' Ion, am 46 de ani și am mers la oi de la 7 ani, mai la școală, mai la oi, am apucat cât de cât, acele vremuri de care spuneți dumneavoastră, dar acum, multumesc lui Dumnezeu, când plec cu mașina de la stână, nu pot să merg nicăieri fără mașină."
Aurel Liahu: "Noi suntem vinovați, cei din anii '50, '60, cu această generație educată de noi, că din 90 încoace le-am oferit totul pe tavă, acuma ei nu mai știu ce înseamnă lipsa, nu mai știu ce e să câștigi un ban prin sudoarea proprie, lor li se pare că li se cuvine totul, așa că nu ne miră că sunt așa de inteligenți, dle Suciu, o zi bună să aveți..."