PROBLEMELE DIN OIERIT DISCUTATE CU MINISTRUL AGRICULTURII! Reprezentanții Asociației Profesionale a Ciobanilor din România (APC) s-au întâlnit pe data de 26 martie 2021 cu ministrul agriculturii, Adrian Oros. APC a transmis pentru AGROINFO pe larg problemele discutate cu șeful MADR și propunerile făcute. Pășunile, debirocratizarea angajării lucrătorilor în fermele de ovine, banii pentru oierit și modificarea Legii vânătorii.
Asociatia Profesionala a Ciobanilor APC a trimis in data de 23.03.2021 prin email pe adresa cabinet@madr.ro o cerere de audienta catre cabinetul Domnului Ministru Adrian Oros in cadrul careia a propus discutarea a patru subiecte importante pentru sectorul zootehnic, in special pentru crescatorii de ovine din Romania. Aceste patru subiecte au fost:
1.Situatia pasunilor din Romania si a legislatiei in vigoare.
- tema pentru care am solicitat prezenta Domnului Dumitru Georgescu , consilier superior din cadrul directiei Generale de politici agricole (MADR)
2.Debirocratizarea angajarii ciobanilor.
-tema pentru care am solicitat prezenta unor reprezentanti din cadrul Ministerului Muncii si protectiei sociale si a Ministerului Finantelor Publice.
3.Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic – legea 407/2006 cu toate modificarile ulterioare
4.Fondurile nerambursabile (PNDR) pentru perioada de tranzitie 2021 -2022.
În urma acestei cereri trimise am primit un raspuns prin care ne-a fost aprobata solicitarea de audienta in data de 26.03.2021 ora 13.
În cadrul intalnirii de vineri 26.03.2021 au fost prezenti:
⦁ Adrian Oros Ministrul Agriculturii si dezvoltarii regionale
⦁ Dumitru Georgescu - consilier superior din cadrul directiei Generale de politici agricole (MADR)
⦁ Anca Cotrobescu – din partea directiei generale de legislatie fiscala si reglementari vamale si contabile
⦁ Eduard Corjescu – Director al directiei legislatie din cadrul Ministerului Muncii
⦁ Florin Zaharia – Consilierul Ministrulului Muncii
⦁ Danuletiu Gheorghe – Presedintele Asociatiei Profesionale a Ciobanilor APC
⦁ Sterp Ioan – Vicepresedintele Asociatiei Profesionale a Ciobanilor APC
⦁ Marian Tiberius – director executiv / jurist al Asociatiei Profesionale a Ciobanilor APC
Primul subiect din cadrul întâlnirii a fost “Debirocratizarea angajării ciobanilor”.
Cunoscand din discutiile cu crescatorii de ovine din Romania problema tot mai mare a gasirii si angajarii ciobanilor necesari pentru ingrijirea si supravegherea ovinelor am considerat ca este un subiect extrem de important pe care trebuie sa-l discutam cu institutiile abilite sa sprijine acest lucru.
Mai precis am propus o varianta mult mai simpla de angajare a ciobanilor prin care crescatorii de animale sa nu fie nevoiti sa foloseasca metoda clasica de angajare ci o metoda cat mai simpla . Deasemenea am solicitat ca acest domeniu extrem de complicat si atipic sa beneficieze si de alte inlesniri birocratice in ceea ce priveste partea de protectia muncii , inscrierea in registrul revisal si perioadele de plata a obligatiilor fiscale.
Am solicitat si posibilitatea acordarii unor facilitati fiscale pentru angajatii din domeniul cresterii de ovine asa cum beneficiaza de exemplu angajatii din domeniul constructiilor si cei din IT.
Mai pe intelesul tuturor dorim sa le fie mult mai usor crescatorilor de animale care au nevoie si doresc sa angajeze ciobani chiar si pentru cateva zile sau ocazional si acele persoane angajate sa beneficieze de asigurari sociale si de sanatate .Precizam faptul ca NU va fi obligatoriu ca orice crescator sa faca acest gen de angajari ci doar care au nevoie si doresc.Din cunostintele noastre exista foarte multi crescatori care reusesc doar cu membrii familiei sa isi desfasoare in bune conditii activitatea.
Reprezentantii celor 3 ministere s-au aratat deschisi pentru formarea unui grup de lucru in cadrul caruia sa demaram demersurile necesare rezolvarii acestei mari probleme din domeniu.
Al doilea și cel mai important subiect din cadrul întâlnirii a fost cel al PĂȘUNILOR.
Pe aceasta tema discutiile au fost foarte complexe si le vom sintetiza in randurile ce urmeaza :
⦁ Problema Asociatiilor de crescatori din comune carora in multe cazuri li se atribuie in mod preferential pasune in detrimentul crescatorilor care nu fac parte din acele Asociatii profitand de ambiguitatea Ordonantei 34/2013 .
Consideram ca Asociatiile nu ar trebui sa aibe vreo prioritate sa inchirieze pasune si sa incaseze subventii de la APIA ci acestea trebuie sa fie pe picior de egalitate cu crescatorii nonmembrii din comunitatea locala..
⦁ Stabilirea unor criterii si plafoane simple si clare de taxe de inchiriere a pasunilor si a terenurilor arabile deoarece multe primarii abuzeaza si stabilesc niste preturi nejustificat de mari de inchiriere si prin acest mod CONFISCA pur si simplu subventiile pe care crescatorii le primesc de la APIA pe terenuri.In anumite cazuri pretul de inchiriere ajunge sa fie dublu fata de subventia incasata pe hectar.
A devenit o practica a primarilor de a stabili pretul de inchiriere sau de plecare al licitatiilor in functie de subventiile primite de la APIA si nu de masa verde .
⦁ Acea varianta cu masa verde in functie de care se calculeaza pretul inchirierii consideram ca nu se aplica intr-un mod corect.Mai ales ca multe primarii nici nu si-au respectat obligatia legala de a realiza si aproba amenajamente pastorale conform OUG 34/2013.
⦁ Imposibilitatea conform legislatiei actuale a cesionarii contractelor de inchiriere pasune de pe persoana fizica pe PFA , ii sau persoana juridica in care Asociat unic sau majoritar este tot beneficiarul contractului de inchiriere.Aceasta fiind necesara pentru a putea accesa fonduri europene.
⦁ Modificarea OUG 34 din 2013 prin introducerea posibilitatii ca si pentru pasunile aflate in proprietate publica sa se poata atribui direct asa cum pentru terenurile arabile (agricole) in proprietate publica conform legii 32/2019 este posibil.
⦁ Protejarea crescatorilor din comunitatea locala prin acordarea acestora a unui drept de preferinta sau preemptiune in cazul licitatiilor pentru inchirierea pasunilor.Mai precis pentru a nu putea veni un crescator (vanator de subventii) de la 500 de km sa liciteze pasune de la egal la egal cu un crescator de buna credinta din comunitatea locala.
Al treilea subiect care a fost discutat destul de succint a fost cel al fondurilor nerambursabile (PNDR) din perioada de tranziție 2021 -2022
- am solicitat explicatii despre intentia de a transforma cooperativele in solicitanti neeligibili pentru submasura 4.2 (procesare) , submasura pe care multi crescatori de ovine asociati in cooperative doresc sa o acceseze pentru a infiinta mici fabrici de procesare a laptelui dar si abatoare de mici dimensiuni sau carmangerii.
-am ridicat problema de care se lovesc mai multi fermieri din tara prin faptul ca pentru a accesa fonduri nerambursabile , fie ele pe submasura 6.1 (Tineri fermieri) sau submasura 4.1 (Investitii in exploatatii) agricole pentru care sunt nevoiti sa se transforme in persoane juridice (PFA, II, SRL) si acestia au contracte de inchiriere cu primariile pentru pasuni sau terenuri agricole pe persoane fizice.
Dorim sa gasim o solutie prin care aceste contracte de inchiriere sa se poata transfera printr-o metoda simpla pe noua persoana juridica infiintata fara sa mai depinda solicitantul de primarie sau sa fie nevoie sa se faca o noua procedura de atribuire.
Aceasta problema impiedica multi fermieri sa poata accesa fonduri nerambursabile si gradul de absorbtie in randul fermierilor mici si medii va fi foarte mic , profitand de acest lucru marii fermieri care nu depind de SO-urile de pe terenurile inchiriate de la primarii.
Al patrulea subiect din cadrul întâlnirii a fost cel al Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic – legea 407/2006
⦁ Prin legea 407 si in special prin modificarile ulterioare ale acesteia au fost instituite obligatii in sarcina fermierilor care detin in proprietate sau utilizeaza terenuri agricole incluse in fondul cinegetic.
⦁ Limiteaza dreptul de proprietate sau folosinta ale fermierilor sau obligatii personale ale fermierilor care trebuie sa adopte o anumita conduita sub sanctiunea unor amenzi contraventionale foarte mari .S-a creat un cadru legal echivoc care da nastere multor abuzuri din partea vanatorilor,vanatori care distrug terenurile agricole si pasunile cu masinile de teren , ucid cainii fermierilor, nu permit pasunatul si tranzitul animalelor prin fondul cinegetic sau impiedica realizarea lucrarilor agricole programate prin organizarea vanatorilor in aceeasi zi fara a-i anunta in prealabil pe fermieri.
⦁ Proprietarii sau detinatorii / utilizatorii terenurilor nu sunt anuntati in prealabil ca urmeaza a fi desfasurate actiuni de vanatoare.
⦁ Neplata tarifului (72%) de gestionare a faunei de interes cinegetic catre proprietarii de terenuri
⦁ Neplata despagubirilor produse culturilor agricole si silvice si animalelor domestice
Dupa discutiile purtate pe aceasta tema si analizarea problemelor prezentate am stabilit ca pana la o urmatoare intalnire sa venim cu sugestii de modificari legislative in acest domeniu.
ASOCIATIA PROFESIONALA A CIOBANILOR APC isi doreste in urmatoarea perioada sa aduca sectorului pe care intr-o anumita masura il reprezinta mai multe FAPTE si mai putine vorbe.Sunt multe probleme in acest sector si dorim pe cat posibil sa le identificam , sa le semnalam si sa facem demersuri pentru a le rezolva.
În următoarea perioada pentru a putea crescătorii semnala problemele pe care le au cu pășunile vom lansa o platforma și grup online care se numește simplu și sugestiv “VREAU PĂȘUNE”.
Ne-am format deja o echipa proprie de juristi dar si de avocati colaboratori care sa reprezinte cu success membrii asociatiei pentru a-si face dreptate in raport cu primariile care de multe ori fac abuzuri.Pe langa aceasta consultant si reprezentare juridica in cadrul asociatiei noastre pot sa beneficieze si de consultanta financiara, fiscala si pentru accesarea de fonduri europene.
Crescatorii de ovine dar si cei de bovine care doresc sa se inscrie in Asociatie pot sa ne trimita email pe adresa asociatiaciobanilor@gmail.com sau sa ne contacteze la numarul de telefon 0756053330 .
Asociatia profesionala a ciobanilor APC