FIERBERE MARE ÎNTRE OIERII DIN ROMÂNIA! AGROINFO a publicat, în exclusivitate, ce au discutat vineri, 16 octombrie 2020, oierii cu ministrul agriculturii, Adrian Oros, la Sibiu. Printre subiectele fierbinți se află și sprijinul cuplat, subvenția europeană cu cea mai mare valoare pe cap de ovină, 17,9 euro/ovină pentru acest an.
Sprijinul cuplat zootehnic (SCZ) pentru ovine este legat, în acest moment, de deținerea unor berbeci cu origine, înscriși în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală, sau care au certificate de origine. Crescătorii de ovine care s-au întâlnit, la sfârșitul săptămânii trecute, cu ministrul agriculturii, au cerut ca această subvenție europeană să nu mai depindă de berbecii cu certificate de origine.
De la anul, din 2021, sprijinul cuplat la ovine nu o să mai fie legat de berbecii cu origine. Adică, tot ce a fost până acum se anulează și se ia de la capăt. Oierii nu vor mai fi nevoiți să dețină berbeci cu certificate de origine ca să ia sprijinul cuplat. Crescătorii de oi vor trebui să aibă animalele în controlul oficial al producțiilor, performanțelor și atunci vor putea obține sprijinul cuplat.
Adică, cei care sunt înscriși în COP pentru lapte și lână nu vor mai fi condiționați de berbecii cu certificate de origine. Cei care vor vrea să facă genetică, să aibă animale de rasă, performante, cu origine, vor trebui să dețină buletin de analiză și test de filiație pentru astfel de exemplare. Se știe deja ce s-a întâmpat cu berbecii cu certificate de origine, cum au fost vânduți, cum au fost cumpărați și oierii care au cumpărat berbeci cu certificate de origine s-au ales, de multe ori, cu berbeci care numai cu origine nu arătau. Procedura pentru sprijinul cuplat, subvenția cea mai mare pe cap de ovină, a fost făcută în așa fel încât au avut de suferit și oierii care au cumpărat berbeci cu origine, nu doar cei care suspectați că au făcut ilegalități, a declarat oierul Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, reprezentantul Asociației Profesionale a Ciobanilor din România (APC), exclusiv pentru AGROINFO. DETALII AICI!
Ghiță Ciobanul a adăugat că s-a discutat cu ministrul agriculturii o nouă subvenție pentru oierii care fac ameliorarea rasei, care au animale cu origine, iar această subvenție ar urma să fie încasată de aceștia o singură dată.
Crescătorul de ovine Ioan Suciu din Făgăraș, unul dintre membri fondatori ai APC, în urma articolului AGROINFO, a lansat ieri un sondaj de opinie, pe un grup de oieri de pe Facebook, cu întrebarea: Sunteți de acord ca toți ciobanii să beneficieze de SCZ, fără să fim obligați să cumpărăm tot felul de berbeci?
Cei mai mulți dintre oieri sunt de acord ca subvenția europeană cu cel mai mare cuantum în prezent să fie împărțită tuturor crescătorilor, așa cum se întâmplă cu ajutorul național tranzitoriu (ANT). Crescătorii de ovine trebuie să știe că în acest caz, cuantumul pe cap de ovină va scădea semnificativ. Cu cât se împarte la mai mulți fermieri bugetul alocat pentru această subvenție, cu atât valoarea subvenției este mai mică. Pe de altă parte, legarea berbecilor cu certificate de origine de această subvenție a stârnit un scandal de proporții în momentul în care oierii au fost nevoiți să cumpere la prețuri mari berbeci cu certificate de origine care arătau jalnic pe lângă cei fără certificate de origine.
Foarte puțini oieri sunt cei care au făcut montă controlată cu adevărat și au obținut produși buni. Iar restul, acte și berbeci ca și cocoșeii. Cine vrea să aibă lucru bun se zbate și fără registrul genealogic, că și înainte de țigănia asta cu certificatele, or avut oamenii animale bune, a spus Ionică Sterp, membru fondator APC.
Trebuie un control sever la berbeci pentru a avea animale sănătoase, dar controlul să fie corect, a spus un alt crescător de animale, Ștefan Grosman.
Să ia toți (subvenția n.r.), dar să fie controale la sânge, că aici beneficiază și cei care nu le au decât în sacoșă (referire la deținerea crotaliilor n.r.). Eu cred că sunt mai mulți cu el în sacoșă decât în realitate, spune crescătorul de animale Ionel Iepure.
Sunt care au berbeci ma frumoși ca cei cu origine și primesc nimic, este de părere oierul Ionică Pușcariu.
Da, toți ținem oi, ar fi normal să fie o subvenție la fel, la toți oierii, unii nu au origine, dar au oi mai mari, mai faine decât cei care au origine, a spus oierul Eugen Mărgineanu.
Nu, domnule, să se dea subvenție care după cât produce, de exemplu, cum sunt cei 8%. Nu berbeci, nu originea lui pește, așa ar dispărea animalele chinuite. Plus că ar fi stimulată și producția, nu să te ții tu cel mai chipeș cioban din România, iar tu cumperi brânză ca să dai la ciobani, a spus crescătorul Petrică J Popei.
Voi de ce nu ați bonitat oile, să scoateți voi produși cu origine. Era greu, știu, dar să băgați numai de vină nu este greu, le-a răspuns oierul Dani Ploscaru crescătorilor care votează pentru un sprijin cuplat care să nu fie legat de berbecii cu origine.
Este o dezbatere aprinsă între oieri pe acest subiect. Așadar, oieri, cum să arate sprijinul cuplat? Sunteți de acord să nu mai fie legat de berbecii cu certificate de origine?