Modificări publicate în Monitorul Oficial! Hotărârea care modifică și completează Hotărârea Guvernului nr. 1.571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023—2027, finanțate din Fondul european de garantare agricolă și de la bugetul de stat a fost publicată în Monitorul Oficial din data de 1 noiembrie 2024.
Potrivit acestei Hotărâri, pentru a beneficia de plățile directe APIA pe hectar și cap animal, fermierii, crescătorii de animale trebuie să respecte normele privind condiționalitatea socială,începând cu data de 1 ianuarie 2025, potrivit dispozițiilor legale privind îmbunătățirea condițiilor de încadrare în muncă, prevăzute la art. 14 din Regulamentul (UE) 2021/2.115 al Parlamentului European și al Consiliului din 2 decembrie 2021 de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) și finanțate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1.305/2013 și (UE) nr. 1.307/2013 și enumerate în anexa IV a acestuia, astfel cum sunt reglementate în legislația națională din domeniul muncii și sănătății și securității în muncă”.
Sancțiunile care decurg de la nerespectarea condiționalității sociale nu se aplică în cazul ajutoarelor naționale tranzitorii din zootehnie și vegetal:
Sancțiunile pentru nerespectarea normelor privind condiționalitatea prevăzute la art. 12 din Regulamentul (UE) 2021/2.115, pe întreaga exploatație agricolă, astfel cum sunt stabilite în anexa III la regulamentul menționat și în secțiunea 3.10 din PS 2023—2027, precum și sancțiunile pentru nerespectarea normelor privind condiționalitatea socială prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. k1) nu se aplică în cazul ajutoarelor naționale tranzitorii.”
Sancțiunile administrative pe care le aplică APIA beneficiarilor plăților directe și intervențiilor pentru dezvoltare rurală prevăzute la art. 16 alin. (2), alin. (3) lit. a) și la art. 69 lit. a)—c) din Regulamentul (UE) 2021/2.115, aplicabile în cazul nerespectării normelor privind condiționalitatea socială
prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. k1), se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.
Sancțiunile administrative aplicabile în cazul nerespectării de către beneficiari a normelor privind condiționalitatea socială se aplică de către APIA ca urmare a notificării autorităților cu atribuții în controlul și asigurarea respectării normelor din domeniul legislației muncii și sănătății și securității în muncă, în condiții ce se stabilesc prin protocol de colaborare încheiat între APIA și Inspecția Muncii.”
Sistemele de sancțiuni aferente condiționalităților și intervențiilor cu sprijin financiar din FEGA, elaborate de către APIA, stabilesc cadrul de reglementare al acestora, inclusiv consecințele recunoașterii situațiilor de fapt care, după caz, se pot încadra în cazuri de forță majoră, circumstanțe excepționale sau circumstanțe naturale, și se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ghidul fermierului privind condiționalitatea socială se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.
Ordinele ministrului agriculturii și dezvoltării rurale prevăzute la art. 511 alin. (2) și la art. 512 din Hotărârea Guvernului nr. 1.571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023—2027,
finanțate din Fondul european de garantare agricolă și de la bugetul de stat, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta hotărâre, se emit în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.