SUMA DE CARE BENEFICIAZĂ ROMÂNIA! Mihail Dumitru, director general adjunct al Directoratului General pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, DG Agri, din Comisia Europeană a anunțat suma de care beneficiază agricultorii din România pentru următoarea perioadă.
În România vor intra aproape 22 de miliarde de euro pentru domeniul agriculturii din cadrul financiar multianual și din această facilitate de restaurare și reziliență care este în discuție acum, a anunțat Mihail Dumitru (în foto).
Șeful adjunct DG Agri a spus și care vor fi noile subvenții de care vor putea beneficia fermierii români și al căror cuantum va fi printre cele mai mari.
Noi propunem noua arhitectură verde cu elemente care să oblige, dar să îi și incite pe beneficiarii acestei politice să adopte aceste practici și să protejeze natura, să protejeze mediul și să ajusteze astfel încât să contribuie la reducerea schimbărilor climatice și să se protejeze în același timp pentru că sectorul agricol este primul care este vizat de incidența schimbărilor climatice.
Noi am propus instrumente care există, dar și instrumente noi. Iar un instrument care este noua sunt aceste eco scheme. Noi am pornit de la o nouă filosofie pentru noua perioadă: a lăsa statelor membre libertatea și flexibilitatea să stabilească măsurile de intervenție în cadrul politicii agricole comune, unele care sunt cele mai potrivite situației din țara respectivă, dintr-o regiune sau chiar și la nivel de teritoriu. Problemele sunt diferite, deși sunt comune, de la o țară la alta, de la o regiune la alta. Noi am făcut câteva orientări pe 4 mari domenii: agricultura de precizie, agricultura pentru reducerea carbonului, agricultura agroforestieră și agricultura agroecologică. Ne dorim ca aceste eco scheme să fie atractive pentru fermieri, să le remunereze efortul pe care îl fac la nivel de societate și ca fermierii să intre în aceste eco scheme și să contribuie la aceste obiective.
Politica agricolă comună rămâne principalul sprijin în Uniunea Europeană pentru fermieri ca să intre în această strategie de creștere și să contribuie la realizarea acestor ținte ambițioase pe care și le-a propus Uniunea Europeană.
Noua PAC va intra în vigoare în funcție de regulamentul de tranziție între actuala politică și viitoarea politică în doi ani, deci doi ani de zile vom funcționa într-o perioadă de tranziție. Comisia s-a angajat în acest proces pact verde, să intre într-un dialog structurat cu statele membre și să facă recomandări fiecărui stat membru în parte pe cele nouă obiective strategice plus un obiectiv transversal. Proiectul acestor recomandări a fost trimis deja autorităților române și vom avea un dialog în care să vedem observațiile lor.
Sunt convins că există multe discuții în România între autorități și fermieri pe definirea acestui plan național strategic. Este foarte important ca, consumatorul final să fie asigurat că produsele pe care le consumă sunt sănătoase și sunt prietenoase cu mediul și cu obiectivele de schimbări climatice, a spus Mihail Dumitru, la cea de-a cincea ediție a Forumului Internațional al Marilor Fermieri – RALF.
RALF 2020 – Forumul Internațional al Marilor Fermieri este un proiect realizat de BORO Communication, în parteneriat cu Corteva Agriscience, CEC Bank, FMC Agro România și Agricloud.