Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, un proiect de hotărîre de Guvern care stabilește cuantumul pentru acest an al ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură.
Potrivit proiectului de act normativ, „pentru anul 2025, rata accizei reduse pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare este de 104,49 lei/1.000 litri și reprezintă conversia din euro în lei a ratei minime de impozitare de 21 euro/1.000 litri calculată la rata de schimb a monedei euro comunicată de Banca Centrală Europeană din data de 1 octombrie 2024, de 4,9759 lei pentru 1 euro.”
„Pentru anul 2025, diferența dintre nivelul accizelor la motorină de 2.317,59 lei/1.000 litri și rata accizei reduse de 104,49 lei/1000 litri este în cuantum unitar de 2,213 lei/litru și se acordă ca ajutor de stat sub formă de rambursare.
În cazul în care cantitățile de motorină pentru care se solicită plăți în cadrul schemei de ajutor de stat depășesc cantitatea totală de motorină aferentă unui an, pentru care se acordă ajutor de stat prin reducerea accizei, cuantumul plăților se reduce proporțional pentru toate sectoarele.
Cererea va fi însoțită de originalul sau copia adeverinței prevăzute de Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 106/2024 privind modalitatea de implementare, îndeplinirea criteriilor de eligibilitate, a condițiilor și altor cerințe specifice, inclusiv tipurile de documente justificative pentru intervențiile aferente sectoarelor vegetal și zootehnic prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a) și b) din Hotărârea Guvernului nr. 1.571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanțate din Fondul european de garantare agricolă și de la bugetul de stat, începând cu anul 2024, emise de primărie conform înscrisurilor din Registrul agricol, sau va
cuprinde informații privind suprafețele și culturile prevăzute în declarația de suprafață din cererea de plată depusă annual la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și pe care solicitantul le exploatează până la sfârșitul fiecărui an calendaristic aferent solicitării, pentru intervențiile
aferente sectorului vegetal, în cursul anului de cerere.
În situația în care solicitantul a depus adeverința emisă de primărie odată cu cererea de plată și aceasta cuprinde datele, adeverința își păstrează valabilitatea.
Cererile de acord /plată se depun la centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură sau al municipiului București, pe raza cărora sunt situate exploatațiile agricole pentru care se solicită ajutorul de stat și unde se depun / au fost depuse, cereri de plată pentru intervențiile aferente sectorului vegetal.”
Suma alocată pentru plata ajutorului de stat în anul 2025 este de 500.000.000 lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2025.