Adama
Agreena
AGRICOVER

Oficial! Ajutor de minim 10.000 euro/fermă pentru fermierii, crescătorii înscriși la APIA de cel puțin 2 ani!

Publicat: 03 septembrie 2024 - 08:22
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Suma alocată pentru un nou ajutor financiar destinat fermierilor, crescătorilor de animale este de 11 milioane de euro, a anunțat luni, 2 septembrie 2024, Ministerul Mediului care a publicat Ghidul de finanțare, varianta consultativă, a sprijinului acordat fermelor care se angajează să protejeze mediul. Valorea ajutorului pe fermă, o plată compensatorie, începe de la minim 10.000 euro/fermă și nu depășește 200.000 euro/fermă. 

Condiția obligatorie este ca fermierii să fi depus cereri unice la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) de cel puțin doi ani.

"Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) continuă să implementeze acțiuni integrate cu privire la prevenirea, controlul și reducerea poluării din surse agricole, în contextul dezvoltării sustenabile și a schimbărilor climatice. MMAP are ca obiectiv susținerea prin măsuri concrete a angajamentelor pe care România le are ca Stat Membru al UE în cadrul calendarului pentru atingerea țintelor cu privire la neutralitatea climatică și, protejarea și conservarea biodiversității în cadrul Pactului Verde European (European Green Deal).

În acest context amplu, România a obținut un împrumut de 60 milioane euro acordat de către Banca Mondială (BM), prin Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), în vederea implementării Proiectului „Prevenirea și Reducerea Poluării din Spațiul Rural în România” (Proiectul
RAPID), împrumut ratificat prin Legea nr. 332/2023. Unitatea de Management al Proiectului (UMP), din cadrul MMAP, este responsabilă de implementarea activităților finanțate prin Acordul de Împrumut acordat de BIRD.

Obiectivul general al Proiectului RAPID este de a consolida capacitatea instituțională a entităților publice selectate, de a monitoriza poluarea din agricultură și de a transfera cunoștințele privind reducerea poluării agricole pentru a fi aplicate de către fermierii participanți.
Acest apel de propuneri de proiecte va fi lansat în cadrul Componentei 2: Schimbul de cunoștințe, conștientizarea și transferul de informații / inovare pentru fermieri, respectiv a subcomponentei 2.1- Demonstrații cu ajutorul fermelor model și promovarea inovării.

Fermele beneficiare vor deveni ferme model în cadrul rețelelor de transfer de cunoștințe înființate prin intermediul Proiectului RAPID și vor avea rol de fermă gazdă. De asemenea, fermele model vor sprijini campania de informare și conștientizare care se va desfășura la nivel național în cadrul aceluiași Proiect.

Scopul Proiectului RAPID este de a promova bune practici agricole, sustenabile, pentru prevenirea și reducerea poluării din surse agricole. Prin intermediul fermelor model se vor implementa acțiuni de informare și conștientizare publică cu privire la tipurile de poluanți și impactul lor asupra mediului și a sănătății umane, precum și asupra costurilor de operare și de întreținere asociate investițiilor de mediu din ferme.

Este de așteptat ca investițiile finanțate să contribuie la obiectivele Pactului Verde European, respectiv la neutralitatea climatică, conservarea biodiversității, economia circulară și la un grad ridicat de eficiență energetică. Din această perspectivă, se va avea în vedere regulamentul (UE)
2020/852 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investițiile durabile și de modificare a Regulamentului (UE) 2019/2088.

Finanțarea fermelor model prin apelulul de proiecte RAPID/2024/DI1/2/3 se va face prin trei domenii majore de intervenție pentru care vor fi disponibile alocări distincte pentru fiecare domeniu, respectiv:
DI 1 Reducerea poluării cu nitrați și amoniac;
DI 2 Utilizarea durabilă a produselor de protecția plantelor;
DI 3 Reducerea utilizării de antimicrobiene.

Prin intermediul acestei finanțări sunt vizate acțiuni specifice fiecărui domeniu de intervenție care sprijină transferul de cunoștințe privind practicarea unor metode agricole sustenabile. Aceste acțiuni, bazate pe tehnologii inovative, vor îmbunătății performanța de mediu a fermei și vor conduce la reducerea poluării din surse agricole, prin controlul integrat al poluării cu nitrați, amoniac, protoxid de azot, utilizarea durabilă a produselor de protecția plantelor, reducerea utilizării de antimicrobiene.

De asemenea, sunt sprijinite acțiuni suplimentare care vor conduce la protecția biodiversității, precum și la adaptarea și reducerea efectelor schimbărilor climatice. Aceste acțiuni nu pot reprezenta mai mult de 30% din ajutorul public nerambursabil per proiect finanțat.

Alocarea financiară totală prevăzută pentru acest apel de propuneri de proiecte este de 11.000.000 euro.
Fiecare domeniu de intervenție va beneficia de o alocarea financiară distinctă, anume:
1. DI1 Reducerea poluării cu nitrați și amoniac -5.500.000 euro;
2. DI 2 Utilizarea durabilă a produselor de protecția plantelor 3.500.000 euro;
3. DI 3 Reducerea utilizării de antimicrobiene: 2.000.000 euro.

În cazul în care, alocarea financiară aferentă unui domeniu de intervenție rămâne neangajată la finalul apelului sau după evaluare sau contractare și nu există proiecte depuse pe listele de așteptare, suma neangajată poate fi realocată domeniilor de intervenție cu cerere mai mare de fonduri, pe
baza unei decizii semnate de către Coordonatorul UMP/Ministrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, la propunerea UMP RAPID.

VALOAREA MINIMĂ ȘI MAXIMĂ A SPRIJINULUI FINANCIAR ȘI INTENSITATEA SPRIJINULUI

O cerere de finanțare este eligibilă la finanțare dacă are o valoare a finanțării nerambursabile de cel puțin 10.000 euro, dar nu mai mult de 200.000 euro.
Un solicitant poate depune o singură cerere de finanțare. În cazul în care un solicitant depune un proiect care se adresează mai multor domenii de intervenție, proiectul va fi încadrat în domeniul de intervenție din care solicită valoarea cea mai mare de fonduri.
Intensitatea sprijinului public nerambursabil raportată la costurile eligibile ale proiectului (admise în urma evaluării proiectului) este de maximum 90%.

CONDIȚII MINIME OBLIGATORII PENTRU ACORDAREA SPRIJINULUI, CRITERII DE ELIGIBILITATE
Pentru a beneficia de sprijin financiar nerambursabil, fermierii trebuie să îndeplinească cel puțin următoarele condiții minime, respectiv criterii de eligibilitate, aplicabile atât solicitantului, cât și investiției propusă a fi finanțată. Ca o condiție minimă, toate proiectele depuse trebuie să aibă cel puțin 50 de puncte.
Solicitantul a depus Cereri Unice de Plată la APIA în ultimii 2 ani (se depun: copii ale Cererii Unice de Plată depuse la APIA în ultimii 2 ani);
2. Solicitantul trebuie să desfășoare activități agricole sub una din formele de organizare menționate mai jos:
✓ Persoana fizică autorizată (înfiinţată în baza OUG nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare);
✓ Întreprindere individuală (înfiinţată în baza OUG nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare);
✓ Întreprindere familială (înfiinţată în baza OUG nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare);
✓ Societate în nume colectiv – SNC (înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990 republicată, cu modificările și completările ulterioare);
✓ Societate în comandită simplă – SCS (înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990 republicată, cu modificările şi completările ulterioare);
✓ Societate pe acţiuni – SA (înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990 republicată, cu modificarile şi completările ulterioare);
✓ Societate în comandită pe acţiuni – SCA (înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990 republicată, cu modificările şi completările ulterioare);
✓ Societate cu răspundere limitată – SRL (înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990 republicată, cu modificările şi completările ulterioare);
✓ Societate agricolă (înfiinţată în baza Legii nr. 36/ 1991 cu modificările şi completările ulterioare);
✓ Societate cooperativă agricolă (înfiinţată în baza Legii nr. 1/2005 cu modificările și completările ulterioare, iar investiţiile realizate să deservească interesele propriilor membri);
✓ Cooperativă agricolă (înfiinţată în baza Legii nr. 566/ 2004, cu modificările și completările ulterioare), iar investiţiile realizate să deservească interesele majorității membrilor acționari care au calitatea de fermieri;
✓ Grup de producători și Organizație de producători (constituite în baza Ordonanței Guvernului nr. 37/ 2005 privind recunoașterea și funcționarea grupurilor și organizațiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole, cu completările și modificările ulterioare și Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 406/ 2017 pentru aprobarea Normelor privind recunoaşterea organizaţiilor de producători şi a altor forme asociative din sectorul fructelor şi legumelor), iar investiţiile realizate să deservească interesele majorității membrilor care au calitatea de fermieri.
Investiția propusă pentru a primi ajutor financiar nerambursabil trebuie să se realizeze în cadrul unei exploatații agricole cu o dimensiune cuprinsă în intervalele incluse în tabelul 1 (se vor lua în considerare datele incluse în ultima Cerere unică de plată depusă la APIA):

tab mmap_b

PERIOADA ÎN CARE POT FI DEPUSE CERERI DE FINANȚARE
• Data exactă la care se va deschide sesiunea de depunere a proiectelor va fi comunicată prin anunțul de deschidere a sesiunii care va fi publicat la adresa https://apanoastra.ro/.
Termenul estimativ de deschidere a apelului este finalul trimestrului IV 2024;
• Pragul minim de calitate, data și ora de închidere a apelului de proiecte, precum și posibilitatea de prelungire a perioadei de depunere, se comunică prin anunțul de deschidere", se arată în Ghidul de finanțare, varianta consultativă, elaborat de Ministerul Mediului. 

Informații obținute de Agroinfo de la Ministerul Mediului. 

 

 

Vizualizat: 25045 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

APIA ASTĂZI: Subvenția APIA de 47 euro/ha, termen plată!

APIA ASTĂZI: Subvenția APIA de 47 euro/ha, termen plată!

18 septembrie 2024 - 11:53

Tinerii fermierii sunt așteptați la APIA până la 30 septembrie să depună documentele care fac dovada formării sau a deținerii competențelor adecvate în domeniul agricol/agronomic, necesară pentru a încasa subvenția APIA destinată tinerilor fermieri în cuantum de 47 de euro/ha, conform Planului Național Strategic 2023-2027.

Măcelărirea oilor din România și abuzurile statului împotriva oierilor!

Măcelărirea oilor din România și abuzurile statului împotriva oierilor!

18 septembrie 2024 - 07:38

Europarlamentarul Diana Iovanovici Șoșoacă s-a întâlnit, la începutul acestei săptămâni, cu comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski. Pe pagina sa Facebook, europarlamentarul român a postat un rezumat al subiectelor discutate cu oficialul de la Bruxelles: măcelărirea oilor, abuzurile statului român împotriva oierilor și împotriva micilor fermieri.

Lovitură cruntă dată crescătorilor de animale! Datele publicate ACUM de ANSVSA!

Lovitură cruntă dată crescătorilor de animale! Datele publicate ACUM de ANSVSA!

18 septembrie 2024 - 07:03

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a publicat, pe site-ul oficial, o evaluare a animalelor ucise de inundațiile din ultimele zile. Mii de ovine, bovine, caprine, porci, păsări au fost luate de viitură.

Mesaj URGENT pentru crescătorii de vaci de lapte!

Mesaj URGENT pentru crescătorii de vaci de lapte!

18 septembrie 2024 - 06:47

Un fermier din sectorul vegetal are un mesaj urgent pentru crescătorii de vaci de lapte. Apelul a fost postat pe pagina Facebook Profitul Agricol și pe pagina Facebook a fermierului.

Rabla pentru tractoare 2024. Cine sunt beneficiarii!

Rabla pentru tractoare 2024. Cine sunt beneficiarii!

18 septembrie 2024 - 06:23

Începe programul Rabla pentru tractoare 2024, care va fi disponibil odată cu lansarea schemei de ajutor de stat „Sprijin în vederea achiziționării de tractoare și mașini agricole autopropulsate”.

Plata subvențiilor APIA! Fermierii notificați ACUM de APIA!

Plata subvențiilor APIA! Fermierii notificați ACUM de APIA!

17 septembrie 2024 - 19:24

Până la 30 septembrie fermierii sunt așteptați la APIA să semneze cererile de plată! Fără această semnătură sunt excluși de la plata subvențiilor APIA pe hectar și pe cap animal.

Urgent APIA! Termen 20 septembrie!

Urgent APIA! Termen 20 septembrie!

17 septembrie 2024 - 07:57

Cererile de plată APIA pot fi modificate sau retrase total sau parţial, fără penalități, de către fermieri, în cazul intervenţiilor care fac obiectul sistemului de monitorizare a suprafeţelor, pâna la data de 20 septembrie 2024, precizează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Suma ANT ovine/caprine ajutor național tranzitoriu pentru acest an!

Suma ANT ovine/caprine ajutor național tranzitoriu pentru acest an!

17 septembrie 2024 - 07:39

Ajutorul național tranzitoriu ovine/caprine este subvenția acordată crescătorilor de oi și/sau capre de la bugetul de stat din bugetul stabilit anului următor anului de cerere. Agroinfo a obținut informații privind suma alocată pentru acest an, pentru 2024, pentru plată.

Document! Cuantum pe hectar pentru 2024 subvenții APIA achitate în avans fermierilor!

Document! Cuantum pe hectar pentru 2024 subvenții APIA achitate în avans fermierilor!

17 septembrie 2024 - 07:13

Fermierii beneficiază și-n acest an de un avans APIA plătit din 16 octombrie 2024, conform anunțului făcut deja de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Procentul pentru plățile directe, practicat la avansul APIA și aprobat de Comisia Europeană, este de 70%. Două scheme de plată pe hectar vor intra cu siguranță la plata avansului din acest an. Agroinfo a obținut cuantumul pe hectar.

Document! Cuantum subvenții APIA cap animal plătite în avans crescătorilor!

Document! Cuantum subvenții APIA cap animal plătite în avans crescătorilor!

17 septembrie 2024 - 06:35

Crescătorii de animale beneficiază anul acesta de un avans de 70% din cuantumul subvenției europene pe cap animal, sprijinul cuplat zootehnic. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat deja că data pentru plățile în avans este 16 octombrie 2024. Agroinfo a obținut cuantumul pe cap animal pentru aceste subvenții din zootehnie, aferent acestui an de campanie.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Talerul de disc Niaux - flexibil şi dur, în acelaşi timp

Talerul de disc Niaux - flexibil şi dur, în acelaşi timp

INDUSTRIEHOF, producător şi distribuitor de piese de uzură pentru utilaje agricole, în special cele de prelucrarea solului, cu 18.000 de repere distincte în portofoliu, şi-a expus câteva dintre produsele consacrate la ediţia 2023 a târgului Agriplanta-RomAgroTec. Află care este durata de viaţă a organelor produse de specialistul german comparativ cu piesele standard.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Reprezentanţa auto

Reprezentanţa auto
Am intrat într-o reprezentanţă auto şi i-am spus managerului: Detalii