Impactul bugetar la produsele bio este foarte mic, în jur de 31 de milioane de lei. Dacă din februarie, martie sau din luna august, bugetul şi încasările vor permite, cu siguranţă prioritatea o reprezintă reducerea TVA la produsele din carne, a declarat ministrul agriculturii Daniel Constantin.
Potrivit acestuia, existau promisiuni de foarte mulţi ani de la toate Guvernele că se va reduce TVA la produse alimentare de bază, dar din păcate au fost numai promisiuni. „Lucrurile au început să evolueze din 2012 şi ne-am permis să venim în anul 2013 cu reducerea TVA la pâine, pe un proiect pilot care a însemnat un efort bugetar substanţial şi care nu a fost coroborat cu măriri de taxe şi impozite. Acelaşi lucru îl dorim şi în momentul de faţă. Vrem să extindem această măsură şi la alte produse, dar să nu afectăm şi alte categorii sociale pentru că nu venim cu măriri de taxe şi impozite”, a spus şeful MADR, într-un interviu acordat Agerpres.
Lămuriri despre cotele de TVA
Cu privire la informaţiile apărute în presă privind cota de reducere a TVA, ministrul a precizat că „nu putem să reducem până în decembrie 2015 sub 15% decât dacă avem un alt prag sau alte două praguri, maximum două sunt permise de directiva europeană. România are un prag de 9% şi unul de 5%, deci până în decembrie 2015 putem să reducem, dacă ne gândim la 9% sau la 5%, dar nu putem avea TVA de 2, 3 sau 7%. Nu ne permite directiva respectivă (...) Probabil la produsele ecologice vom avea una din cele două, 5% sau 9%, iar după decembrie 2015 va fi o altă directivă europeană în care se va stabili probabil altceva”, a explicat ministrul agriculturii.
Pe 4 decembrie Ministerul Agriculturii a transmis următoarele precizări privind cotele de reducere a TVA:
„România are o cotă standard de TVA de 24% și două cote reduse de 5 respectiv 9%, așa cum permite legislația europeană în materie;
- Cota redusă de TVA de 5% se aplică în cazul locuințelor sociale, iar cea de 9% în cazul produselor farmaceutice, serviciilor hoteliere și pâine;
- În conformitate cu prevederile Directivei, statele membre pot aplica cote reduse pentru alimente. Definiția alimentelor este următoarea: «alimente (inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice) destinate consumului uman și animal; animale vii, semințe, plante și ingrediente utilizate în mod normal în prepararea alimentelor; produse utilizate în mod normal pentru a completa sau înlocui alimente». În acest context, toate produsele denumite alimente pot beneficia de aceasta cotă redusă fiind încadrate ca submăsuri în interiorul acesteia. România aplică astăzi cota de TVA redusă de 9% la pâine. La aceasta cotă pot fi încadrate și alte submăsuri ex: carne sau produse din carne, lapte și produse lactate, legume și fructe, produse alimentare care îndeplinesc condițiile de certificare bio etc.”.
Tot la începutul acestei luni, peste 200 de sindicaliști din industria alimentară au ieşit în stradă. Aceştia au protestat în fața Ministerului Finanțelor Publice (MFP), cerând autorităților să reducă TVA de la 24% la 5%, pentru carne și produse din carne, începând cu 1 ianuarie 2015.