Gospodarii care locuiesc la sat, micii fermieri, țăranii primesc de la stat un ajutor de 10.000 de lei. Banii sunt acordați în cadrul programului "Rabla pentru sobe", lansat de Ministerul Mediului, pentru înlocuirea vechilor sobe cu altele mai eficiente, economice și ecologice.
Programul are scopul de a înlocui sobele uzate, care poluează și au un consum ridicat de combustibil, cu alternative moderne, ce asigură un randament mai mare și emisii scăzute de poluanți. Un exemplu de astfel de caz vine din comuna Smeeni, județul Buzău, unde Florin, un tânăr localnic, sătul de fumul din casă care provenea de la soba veche din teracotă, a decis să o schimbe cu una nouă.
"Cealaltă veche scotea fum, nu puteam să stau în cameră, nu puteam nici măcar să rezist. Şi băgam mult şi consumam mulţi bani şi lemne", ne spune Florin.
Astfel, cu o sobă nouă, construită de la zero, românii ar putea să ajungă să îşi înjumătăţească suma de bani pe care o dau pe lemne.
"O sobă nouă din punct de vedere al avantajelor constă în faptul că consumă foarte puţin. Faţă de una veche consumul chiar cu 50% mai puţin", explică Dorin Alexandru, sobar.
"Pentru construcţia unei sobe de la 0 suma este undeva 5 - 6 mii de lei materialele cu tot ce trebuie. Preţul variază în funcţie de mărimea spaţiului pentru încălzit, mărimea sobei şi culoarea", adaugă Dorin.
Prin programul "Rabla pentru sobe", guvernul va finanța 70% din valoarea sobei, dar nu mai mult de 10.000 de lei. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a explicat că programul este un proiect pilot, dezbătut îndelung, și că va fi lansat în luna februarie a acestui an. În primă fază, primăriile trebuie să se înscrie în program, iar ulterior beneficiarii finali înregistrează cererile pentru finanțare. (observatornews.ro)