BISS, sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității, este noua subvenție APIA pe hectar de care vor beneficia fermierii români, în perioada 2023-2027, anunță Planul Național Strategic 2023-2027, publicat de Ministerul Agriculturii, în dezbatere pe site-ul oficial. Această plată înlocuiește SAPS actual, schema unică de plată pe suprafață.
Potrivit documentului MADR, BISS presupune acordarea unei plăți unice pe hectarul eligibil declarat de fermier, este o plată decuplată de producție și se aplică la nivel național. Toți solicitanții care îndeplinesc condițiile de eligibilitate au dreptul de a primi sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității.
Condiții de eligibilitate:
"Fermierul desfășoară o activitate agricola pe teritoriul României și este “fermier activ”, conform definiției din Capitolul specific din PNS.
Să exploateze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin1 ha, suprafața parcelei agricole să fie de cel puțin 0,3 ha, iar în cazul serelor, solariilor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuștilor fructiferi, suprafața parcelei agricole trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha.
Pentru legume cultivate în sere și solarii, care beneficiază de sprijin cuplat, suprafața minimă a exploatației este de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelei este de 0,03 ha.
Ȋn cazul pajiștilor trebuie să cosească cel puțin o dată pe an sau să dețină un număr de animale prin care să se asigure o încărcătura minima de 0,3 UVM/ha.
Obligația de a respecta GAEC si SMR specifice activității fermelor vegetale, respectiv GAEC 1, GAEC 3, , GAEC 4, GAEC 5, GAEC 6, GAEC 7, , GAEC 8, GAEC 9, SMR 1, SMR 2, SMR 3, SMR 4, după caz.
BISS va fi acordată în conformitate cu art. 102 (2) ) din Regulamentul UE 2021 / 2115 al Parlamentului European și al consiliului de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre in cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) si finanțate de Fondul european de garantare Agricola (FEGA) si de fondul european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR) si de abrogare a Regulamentelor (UE)1305/2013 si (UE) 1307/2013 ale Parlamentului European si ale Consiliului. care oferă posibilitatea statelor membre să majoreze sau să diminueze cuantumul unitar/ha, după caz (în funcție de suprafața eligibilă în anul de cerere respectiv).
Pentru anul 2023 suprafață totală pentru care se acordă BISS este 9,699,018 ha, cu un cuantum indicativ de:
90 euro/ha, pentru o suprafață de 9.185.616 ha, ajungând la 96 euro / ha în anul 2027
30 euro/ha, pentru o suprafață de 513.402 ha, reprezentând pășuni permanente fără încărcătură animală", precizează draftul PNS 2023-2027, document care poate fi consultat pe site-ul MADR.
Document MADR! Subvenția APIA vaci de lapte 330 euro/cap animal!
NOU! Subvenția APIA mare ovine/caprine 25 euro/ovină/caprină!