Oportunități de intensificare a cooperării bilaterale România-Turcia în domeniul agricol, anunță astăzi Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis media.
Ministrul Florin Barbu a primit în data de 10 octombrie, la sediul instituției, vizita Ambasadorului Turciei la București, ES Özgür Kıvanç Altan. Din delegația turcă au făcut parte Mehmet Naci Akdoğan, consilier comercial, Buğra Derinyar – secretar III, Ufuk Tandoğan, președintele TIAD (Asociația Oamenilor de Afaceri Turci).
Discuțiile au vizat consolidarea colaborării în sectorul agricol și dinamizarea schimburilor comerciale, cu accent pe creșterea exporturilor românești pe piața turcească și a investițiilor companiilor turcești în România. În acest context, ministrul Florin Barbu a afirmat că România produce legume de calitate, suficiente pentru producția internă și export, iar MADR are în vedere construirea a 15 centre de colectare legume-fructe cu temperatură controlată realizate prin Casa Unirea, în principalele bazine legumicole ale țării.
În cadrul întâlnirii, ministrul l-a asigurat pe ambasadorul Turciei că poate conta pe sprijinul MADR pentru a dezvolta agenda de colaborare în domeniul agriculturii, prin contacte regulate, pe proiecte de interes reciproc. ”Dialogul deschis și sincer dintre România și Turcia a imprimat o dinamică pozitivă relației bilaterale dintre cele două state și a permis obținerea de rezultate concrete - printre cele mai notabile fiind decizia comună, adoptată recent, de consolidare a cooperării strategice și coordonării la cel mai înalt nivel, prin înființarea unui Consiliu de Cooperare Strategică la Nivel Înalt România – Turcia”, a afirmat ministrul Florin BARBU. ”Cred că încă există un potențial semnificativ pentru dezvoltarea relației noastre pe palier economico-comercial, mai ales având în vedere necesitatea unei balanțe comerciale mai echilibrate, cu un volum mai ridicat al exporturilor românești pe piața turcească”, a mai adăugat ministrul.
Oficialul MADR a prezentat dificultățile cu care se confruntă România în privința exportului de animale vii, iar în acest sens partea turcă a subliniat că acest subiect va fi aprofundat în cadrul grupurilor de lucru din Comisia de Cooperare.
La rândul său, ambasadorul Turciei a confirmat că țara noastră este un partener economic cheie pentru Turcia- cel mai important partener comercial din afara UE, fapt demonstrat printr-o creștere a schimburilor comerciale de aproape 26% în 2022, în raport cu anul 2021. Comunitatea de afaceri turcă este o prezență constantă și solidă în mediul de afaceri românesc - rezultat firesc al conexiunilor istorice și geografice, dar și al apropierii socio-culturale dintre popoarele noastre. Totodată, oficialul turc a salutat înființarea unui laborator de analize a pesticidelor la Constanța și a apreciat deschiderea unei viitoare rute maritime care va facilita transportul mărfurilor.
ES Özgür Kıvanç Altan a expus disponibilitatea ministrului agriculturii din Turcia de a se întâlni cu omologul român pentru un dialog în sprijinul accelerării relațiilor de cooperare.
Alături de ministru s-au aflat Președintele ANSVSA, Alexandru Bociu, precum și reprezentanți ai direcțiilor de specialitate din cadrul MADR.