Adama
Agreena
AGRICOVER

Monitorizarea fermierilor înainte de plata subvențiilor APIA!

Publicat: 01 iulie 2024 - 14:58
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) lămurește ce înseamnă Controlul prin monitorizare (“checks by monitoring”) aplicat începând cu Campania 2023. Deci, anul acesta este al doilea în care se aplică acest tip de verificare.

Astfel, Regulamentul (UE) nr. 2116/2021 al Parlamentului European şi al Consiliului privind finanțarea, gestionarea şi monitorizarea politicii agricole comune în ceea ce priveşte sistemul integrat de administrare și control, prevede la art. 70 obligația statelor membre de a institui și utiliza un sistem de monitorizare (checks by monitoring) a suprafețelor ce trebuie să fie operațional începând cu 1 ianuarie 2023.

subventie hectar sot newa_b

Totodată, art. 10 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1173/2022 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) 2116/2021 al Parlamentului European şi al Consiliului instituie Sistemul de monitorizare a suprafețelor agricole, care are ca scop verificarea condițiilor de eligibilitate în vederea gestionării corespunzătoare a cererilor de sprijin depuse de fermieri

Pentru toate intervențiile legate de suprafață finanțate din FEGA
Pentru anumite intervenții legate de suprafață finanțate din FEADR
prin utilizarea datelor furnizate de sateliții Sentinel din cadrul programului Copernicus.

Acesta reprezintă o procedură de observare, de urmărire și de evaluare regulată și sistematică a tuturor criteriilor de eligibilitate, a angajamentelor sau a obligațiilor care pot fi monitorizate cu ajutorul datelor obținute de la sateliții Sentinel ai programului Copernicus sau a altor date cu valoare cel puțin echivalentă și este utilizat pentru observarea, urmărirea şi evaluarea activităților şi practicilor agricole desfășurate pe parcelele care fac obiectul intervențiilor bazate pe suprafață astfel încât să se ajungă la o concluzie cu privire la eligibilitatea sprijinului solicitat.

Printr-un algoritm de inteligență artificială dezvoltat pe baza unei serii cronologice de imagini provenite de la sateliții Sentinel 1 și 2, în combinație cu informațiile conținute în declarațiile fermierilor, se identifică:

categoria de folosință a terenului,
tipul culturii agricole,
stadiul lucrărilor minime efectuate: arat/însămânțat,
data de răsărire,
cosit/pășunat, recoltat,
suprafețe incendiate,
suprafețe inundate,
suprafețe care nu au utilizare agricolă în interiorul parcelelor de referință, etc.

Parcelele în cazul cărora rezultatul algoritmului corespunde declarației fermierului sunt marcate cu un steguleț verde, fiind confirmate în procent de 95,2% din punct de vedere al categoriei de folosință, al culturii și al suprafeței solicitate și vor putea fi gestionate în control administrativ în vederea determinării și efectuării plăților.

Parcelele în cazul cărora rezultatul algoritmului nu corespunde declarației fermierului sunt marcate cu un steguleț roșu și vor face obiectul unei acțiunii follow-up de clarificare cu fermierul.

Această acțiune are ca scop clarificarea neconformităților identificate, cum ar fi prezența unei/unor alte culturi, prezenţa unor suprafeţe neeligibile, modificarea categoriei suprafeţei agricole, prezenţa unei utilizări neeligibile a terenurilor, tocmai pentru a veni în sprijinul fermierilor astfel încât cererile să fie gestionate în mod corespunzător în control administrativ, respectiv pentru a putea fi autorizate la plata în avans, începând cu 16 octombrie 2024.

Dacă în primul an s-a ocupat APIA de monitorizare și au intervenit o serie de erori, anul acesta, APIA a externalizat acest control.

Vizualizat: 5546 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Prime pentru fermieri și crescători de animale!

Prime pentru fermieri și crescători de animale!

03 iulie 2024 - 17:15

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță acum că a publicat Ghidul Submăsura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor”, varianta consultativă.

Export ovine în Arabia Saudită!

Export ovine în Arabia Saudită!

03 iulie 2024 - 15:50

O nouă piață pentru fermierii, crescătorii de animale din România. Ministrul agriculturii se află astăzi și mâine într-o vizită în Arabia Saudită unde negociază o nouă piață de desfacere pentru fermele românești. Cu siguranță, vor fi exportate și ovine în această țară arabă.

Crescător animale: Abia avem ce să le dăm de mâncare animalelor!

Crescător animale: Abia avem ce să le dăm de mâncare animalelor!

03 iulie 2024 - 14:49

Valurile de căldură și seceta severă afectează grav recoltele din această vară, lăsând fermierii români în dificultate. Culturile de porumb și floarea-soarelui sunt compromise, iar fermierii se luptă să găsească hrană pentru animalele lor.

APIA control subvenții! Fermierii, crescătorii animale selectați anul ăsta pentru verificări APIA!

APIA control subvenții! Fermierii, crescătorii animale selectați anul ăsta pentru verificări APIA!

03 iulie 2024 - 07:31

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) selectează, în aceste zile, eșantionul pentru controlul în teren. Care sunt procentele utilizate anul acesta de APIA?

APIA ASTĂZI: Fermierii, crescătorii de animale cu subvențiile APIA în conturi!

APIA ASTĂZI: Fermierii, crescătorii de animale cu subvențiile APIA în conturi!

02 iulie 2024 - 18:03

Plăți de peste 11,9 miliarde lei (2,4 miliarde euro) pentru Campania 2023, anunță astăzi Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în comunicatul transmis Agroinfo.

Șef APIA ASTĂZI: Situația plăților pe hectar și cap animal!

Șef APIA ASTĂZI: Situația plăților pe hectar și cap animal!

02 iulie 2024 - 17:09

Directorul APIA Bihor, Ioan Sorin Roman, a prezentat marți, într-o conferință de presă susținută la sediul instituției, situația plăților pe hectar și cap animal și a cererilor depuse de către fermieri bihoreni pentru campania din acest an. Conform directorului APIA Bihor, numărul de cereri unice de plată preluate în Campania 2024 a scăzut atât la fermierii cu peste 50 ha, cu 24 de cereri, cât și la fermierii sub 50 ha, cu 1.534 de cereri.

ASTĂZI AFIR: Fermierii, crescătorii animale cu contracte de finanțare!

ASTĂZI AFIR: Fermierii, crescătorii animale cu contracte de finanțare!

02 iulie 2024 - 10:53

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță încheierea primelor 104 contracte de finanțare din cadrul Planului Strategic pentru perioada de programare financiară 2023 – 2027. Aceste contracte, cu o valoare totală de peste 26 de milioane de euro, marchează un pas semnificativ în direcția dezvoltării și modernizării sectorului agricol și rural din România.

Anunț AFIR de ULTIMĂ ORĂ pentru fermierii interesați de acest ajutor!

Anunț AFIR de ULTIMĂ ORĂ pentru fermierii interesați de acest ajutor!

02 iulie 2024 - 10:26

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță epuizarea fondurilor disponibile pentru investiții în dotarea cu utilaje și echipamente performante pentru toate tipurile de culturi, exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, finanțate prin submăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole, componenta 4.1.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Subvenția APIA fermieri, crescători animale majorată de la 1 iulie 2024!

Subvenția APIA fermieri, crescători animale majorată de la 1 iulie 2024!

02 iulie 2024 - 09:47

Fermierii, crescătorii de animale și apicultorii încasează de la 1 iulie 2024 mai mulți bani de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pe litrul de motorină folosit în agricultură.

Decret președintele României: Ajutor maxim 280.000 euro/fermier!

Decret președintele României: Ajutor maxim 280.000 euro/fermier!

01 iulie 2024 - 22:02

Președintele României, Klaus Iohannis, decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 13/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate și cultura de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Talerul de disc Niaux - flexibil şi dur, în acelaşi timp

Talerul de disc Niaux - flexibil şi dur, în acelaşi timp

INDUSTRIEHOF, producător şi distribuitor de piese de uzură pentru utilaje agricole, în special cele de prelucrarea solului, cu 18.000 de repere distincte în portofoliu, şi-a expus câteva dintre produsele consacrate la ediţia 2023 a târgului Agriplanta-RomAgroTec. Află care este durata de viaţă a organelor produse de specialistul german comparativ cu piesele standard.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Restricţii circulaţie

Restricţii circulaţie
Moscova, anii ’50. Interdicţie de ieşire din casă între orele 21.00 şi 06.00.  Detalii