Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Nagy Peter Tamas şi secretarul general al MADR Virgil Găman sunt cercetaţi de DNA că ar fi primit mită 40.000 de euro, susţin surse judiciare. Tot surse judiciare susţin că în acelaşi dosar, în 8 ianuarie a.c., a fost adus la DNA şi europarlamentarul Laurenţiu Rebega.
Şpaga s-ar ridica la sfânta zeciuială – 10% din prejudiciu
Potrivit surselor judiciare citate de Agerpres, cei doi oficiali ar fi încheiat contracte fictive cu diverse companii, agreate de ei, în urma cărora ar fi adus Ministerului Agriculturii un prejudiciu de peste 400 milioane euro.
Potrivit aceloraşi surse, şpăgile „manipulate” în acest caz s-ar ridica la aproximativ 40.000 de euro, iar suma trebuia să fie fragmentată în mai multe părţi, cel puţin trei, sub forma unor contracte cu mai multe firme, pentru ca fiecare plată să nu depăşească 15.000 de euro.
Cum să scoţi bani din contracte fictive?
Sursele citate susţin că Virgil Găman şi Nagy Peter Tamas şi-au luat obligaţia de a identifica mai multe societăţi comerciale, urmând a intermedia relaţia dintre reprezentanţii acestor firme şi cei ai Romexpo pentru încheierea contractelor fictive.
Acuzaţiile în acest dosar de corupţie sunt de luare de mită şi spălare de bani şi au legătură cu organizarea, în perioada 29 octombrie - 2 noiembrie 2014, în cadrul Centrului Expoziţional Romexpo, a târgului Indagra, ediţia a 19-a. De asemenea, în perioada 29 - 31 octombrie 2014 în cadrul aceluiaşi Centru Expoziţional s-a desfăşurat Forumul „16 +1” cu tema „Tendinţe privind dezvoltarea cooperării în domeniul agricol - politici şi strategii”.
Pentru desfăşurarea celor două evenimente între SC Romexpo, în calitate de prestator, şi MADR, în calitate de beneficiar, a fost încheiat un contract de prestări servicii, valoarea iniţială fiind de 334.000 euro, fără TVA, echivalentul a peste 1,8 milioane lei cu TVA inclusă, respectiv peste 414.000 euro.
Potrivit surselor judiciare citate de Agerpres, Virgil Găman şi Nagy Peter Tamas au încercat să capaciteze reprezentanţi ai Romexpo şi s-au angajat ca în organizarea evenimentului să fie implicate firme agreate de ei, asftel încât 40.000 euro din suma totală să ajungă la aceştia.
Procurorii ar fi reţinut că, pentru obţinerea banilor ca mită, se urmărea ca Romexpo, pentru 40.000 euro din valoarea contractului cu MADR, să încheie contracte fictive cu firme agreate de cei doi şi reprezentate de persoane de încredere, iar facturile, contractele şi actele erau toate false, doar pentru a masca şpaga, deoarece în realitate nu se prestau activităţile.
Astfel, precizează sursele, au fost găsite două firme, una care să încheie un contract având ca obiect „producţia de spoturi publicitare, iar valoarea să fie de 11.000 euro, plus TVA”, iar cealaltă, un contract „produse de protocol pentru 9.000 euro, plus TVA”.
Nagy Peter Tamas ar fi intenţionat să obţină pentru el, prin încheierea unui contract simulat de prestări servicii, suma de 11.000 euro şi să identifice în acest scop reprezentantul unei asociaţii de crescători de bovine care să încheie acel contract fictiv.
Europarlamentarul Rebega, implicat în dosarul oficialilor de la Agricultură (surse)
Europarlamentarul Laurenţiu Rebega a fost adus în 8 ianuarie a.c., la sediul central al DNA, fiind implicat, potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, în dosarul în care se fac percheziţii la Ministerul Agriculturii în legătură cu organizarea unor evenimente în cadrul Târgului Indagra din 2014.
Aceleaşi surse susţin că europarlamentarul ar fi primit o parte din mita de 40.000 de euro.
Daniel Constantin: „Există un mandat pentru a percheziţiona un birou din cadrul Ministerului Agriculturii. (...) Nu am fost chemat niciodată la DNA”
„Există un mandat pentru a percheziţiona un birou din cadrul Ministerului Agriculturii”, a declarat ministrul Daniel Constantin, în faţa mass-media, în timpul unei conferinţe de presă unde s-a prezentat situaţia atragerii fondurilor europene la MADR pe anul 2014.
Întrebat, în acest context, dacă nu a fost chemat de DNA, Constantin a răspuns: „Nu, niciodată”.
Premierul Victor Ponta, întrebat de jurnalişti dacă ia în calcul trimiterea Corpului de control la Ministerul Agriculturii, a spus că acest lucru mai poate fi făcut doar la solicitarea Parchetului. „Din momentul în care este o acţiune penală, Corpul de Control administrativ nu are voie să mai intervină, decât dacă (...) ne cere Parchetul, dar nu intervenim noi şi peste Parchet”, a afirmat Ponta, citat de Agerpres.
DNA: Percheziţii domiciliare în 9 locaţii din Bucureşti, Mureş, Braşov şi Prahova
Potrivit unui comunicat al DNA, „în 08 ianuarie 2014, procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei – au efectuat cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, comise în perioada octombrie - decembrie 2014. Percheziţiile domiciliare au fost efectuate în 9 locaţii situate în mun. Bucureşti şi judeţele: Mureş, Braşov şi Prahova, din care una este sediul unei instituţii publice, iar restul sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice”.