Oricâți bani, oricâte subvenții sau scheme de sprijin ai da unui fermier mic, niciodată nu o să reziste pe piață decât dacă se asociază, a declarat astăzi, 8 iunie 2021, ministrul agriculturii, Adrian Oros, într-o dezbatere live cu jurnaliștii de la Profitul Agricol.
"Știu exact cum reacționează oamenii pentru că anul trecut și anul ăsta m-am întâlnit cu oamenii. Sigur, există unele zone sau la o categorie de vârstă ca și a mea există o reticență privind asocierea, pentru că există o mare lipsă de încredere, există în societatea românească în general, nu numai între fermieri, dar altă soluție realistă nu există. Nu putem ajuta altfel producătorul mic să se consolideze în lanțul acesta valoric decât dacă se asociază și doar asociindu-se, ajunge să aibă o cantitate de marfă mai mare, o anumită ritmicitate, o anumită standardizare, să o poată și depozita și să o valorifice la prețuri care să-l facă să reziste pe piață.
Altfel, oricâți bani, oricâte subvenții sau scheme de sprijin ai da unui fermier mic, niciodată nu o să reziste pe piață decât dacă se asociază", a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros.
Ministrul agriculturii, în vizită la o fermă din Maramureș.
Oficialul MADR a fost întrebat de ziariștii Profitul Agricol câți fermieri mici ar trebui să fie într-o asociere. În Franța, ar fi grupuri de producători cu doar 9 membri, i s-a dat un exemplu ministrului agriculturii.
"Eu mă uit ce se întâmplă în alte țări și acolo trebuie să ajungem, nu există altă soluție. Sunt mai multe tipuri de asocieri, dar în afara acestor asocieri nu poți să exiști, din nefericire. Doar dacă ești foarte mare.
Noi nu-i putem forța, noi încercăm, prin aceste forme de sprijin, să-i determinăm să meargă spre această asociere oferindu-le punctaje și intensitate de sprijin mai mare. Atât putem să facem. Sigur, aici contează și factorul local. Deja au început să fie foarte active, în unele zone, acele GAL-uri, unde au reușit în interiorul GAL-ului să producă aceste cooperative.
Sunt zone unde aceste cooperative funcționează bine, sunt zone unde au fost înființate cooperative și nu funcționează, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm. Repet, pentru producătorul mic, indiferent de domeniul de activitate, fără asociere nu există. Cei care sunt mari și au reușit și sunt pe piață și au și partea de depozitare și procesare, unii și partea de comercializare și distribuție, ei și-au rezolvat problemele. Dar sunt încă foarte mulți fermieri mici în România sau medii care au nevoie ca de aer de această asociere, iar altă formă nu există", a adăugat Oros.