Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat că toate subvențiile agricole acoperite din bani europeni își păstrează cuantumul de anul trecut. Singurele subvenții care au scăzut dramatic, dar care sunt acordate de la bugetul de stat, sunt ajutoarele naționale tranzitorii, plătite atât fermierilor din sectorul vegetal, cât și crescătorilor de animale.
"Toate subvențiile din bani europeni sunt în același cuantum ca anul trecut și doar la ajutorul național tranzitoriu, deocamdată, până la rectificarea bugetară, sumele au fost mai mici. În rest, celelalte programe de susținere privind acciza la motorina sau neutralizarea produselor de origine animală sau alte tipuri de program se derulează în aceiași parametrii ca anul trecut.
Avem o restanță la seceta de primăvară și ajutorul național tranzitoriu, restanță pe care fermierii o cunosc, dar speranța mea este ca la rectficare, la fel ca anul trecut, când la ambele rectificări, ministerul nostru a primit sume considerabile, să reușim să facem plățile la nivelul anului trecut", a declarat ministrul agriculturii, marți seara, la B1 TV.
Cuantumul ajutoarelor naționale tranzitorii, aferente anului de cerere 2020, i-a luat prin surprindere pe mulți dintre fermieri, crescători de animale. Fermierii nu se așteptau la sume atât de mici, derizorii, scăderea cuantumului acestor subvenții fiind de 50% și nu 5% așa cum era plănuit. Ajutoarele naționale tranzitorii se acordă în sistem regresiv, adică în fiecare an, cuantumul subvenției scade cu circa 5%. Dar pentru anul trecut, fermierilor li s-a tăiat jumătate din acești bani.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început pe 19 aprilie 2021 plata ajutoarelor naționale tranzitorii. Vă reamintim cuantumul comunicat oficial de APIA:
APIA le achită fermierilor subvențiile în lei, la un curs de 4,8725 lei pentru un euro. Astfel, ANTZ 7 bovine, sector lapte este de 2,052 lei pe tona de lapte, ANTZ 8 bovine sector carne este de 5,0396 lei pe cap de vacă, iar ANTZ 9 ovine/caprine este de 10,9889 lei pe cap de oaie sau capră.
O scădere semnificativă a cuantumului a înregistrat și ANT 1 vegetal, culturi în teren arabil. Astfel, fermierii încasează acum de la APIA, pentru anul trecut, suma de 29,1697 lei pe hectar.