SUBVENȚIILE APIA 2021! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, 20 ianuarie 2021, că fermierii români vor beneficia în acest an de schemele de plată pe hectar de care au beneficiat în anul 2020. Șeful de la Agricultură a menționat, pentru fiecare plată, cuantumul pe hectar.
Anul acesta vom definitiva Programul Național Strategic (PNS), dar în paralele, până la finele lunii februarie, noi trebuie să definitivăm și programul pe cei doi ani de tranziție, 2021-2022, unde putem utiliza bani noi, dar pe măsuri vechi. Care măsuri? Alea pe care am considerat noi, din analizele făcute, și pentru PNS că ar fi niște priorități, care au avut rezultate benefice și care, sperăm, să aibă rezultate benefice în continuare. Nu numai că banii au fost absorbiți 100%, în unele cazuri, banii au fost absorbiți, dar efectul benefic așteptat la începutul programului nu s-a arătat.
De aceea sumele pentru 2021-2022 sunt 3,8 miliarde euro pentru Pilonul 1 (plăți directe fermieri n.r.) și 2,8 miliarde euro pentru Pilonul 2 (dezvoltare rurală n.r.).
Vom continua plățile pe suprafață, unde vom continua și plata redistributivă la fermele mici, între 1 ha și 5 ha, dar mai ales această plată va fi mai mare, 48 de euro/ha, la fermele medii între 5 și 30 ha. Vom continua plățile pe climă și mediu (plata pe înverzire n.r.), 57,8 euro/ha, dar și plățile directe legate de tinerii fermieri, 36,6 euro/ha, în primii 5 ani când s-au înregistrat, până la un plafon de 60 de hectare. Deci, aici nu schimbăm nimic, a anunțat astăzi ,20 ianuarie 2021, ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul conferinței de presă organizată la Ministerul Agriculturii.
Cuantumul pe hectar anunțat astăzi de ministrul agriculturii coincide cu cel anunțat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru anul 2020. Sumele pe hectar acordate fermierilor pentru acest an pot suferi modificări în funcție de suprafața eligibilă la plata APIA.