Astăzi a fost dezbătută în Camera Deputaților moțiunea simplă împotriva ministrului agriculturii, Petre Daea. Șeful MADR a spus, printre altele, că pentru fermele de familie, care acoperă segmentul de ferme mici şi mijlocii, ajutorul este acordat atât printr-o măsură specifică de sprijin pentru investiţii, cu o alocare de 108 milioane euro, dar şi printr-o plată directă, complementară sprijinului de bază.
"Subliniez că aprobarea PNS de către Comisie nu se putea realiza fără îndeplinirea criteriilor procedurale privind asigurarea transparenţei şi consultării partenerilor, astfel încât afirmaţiile privind lipsa transparenţei procesului de elaborare şi revizuirea PNS sunt nefondate. Contrar afirmaţiilor din moţiune, intervenţiile din PNS sunt stabilite pornind de la nevoile identificate în urma analizei socio-economice, sprijinul financiar acoperind fermele de familie, cele mici şi mijlocii, consolidarea lanţului valoric, precum şi investiţii în depozitare şi procesare. Sprijinul din PNS este direcţionat către sectoarele şi zonele cu cele mai mari nevoi şi perspective de dezvoltare", a subliniat Petre Daea.
Astfel, pentru fermele de familie, care acoperă segmentul de ferme mici şi mijlocii, ajutorul este acordat atât printr-o măsură specifică de sprijin pentru investiţii, cu o alocare de 108 milioane euro, dar şi printr-o plată directă, complementară sprijinului de bază.
"Sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilităţii, acordat fermelor până la 50 de hectare, are o alocare de circa 980 de milioane de euro. În plus, în cadrul celorlalte intervenţii pentru investiţii la nivel de fermă, fermele mici şi mijlocii sunt prioritizate, răspunzând astfel nevoii de consolidare a acestui segment al agriculturii româneşti", a menţionat ministrul Agriculturii.
În opinia sa, prin PNS sunt prevăzute forme de sprijin distincte pentru încurajarea consolidării fermierilor pe lanţul valoric, fiind alocată o sumă de circa 20 de milioane de euro în acest scop, iar, pentru consolidarea capacităţii de depozitare şi procesare, sunt prevăzute două intervenţii dedicate, cu un buget de circa 375 de milioane de euro.
"Sectoarele cereale şi oleaginoase beneficiază de asemenea de sprijin, intervenţia privind achiziţia de utilaje adresându-se exclusiv culturilor de câmp, existând în plus şi sprijin pentru investiţii în depozitare şi condiţionare cerealelor şi a plantelor oleaginoase", a menţionat Daea.
În ceea ce priveşte afirmaţia din moţiune potrivit căreia România va pierde sute de milioane de euro de plăţi directe, ministrul a precizat că în baza legislaţiei europene, care are în vedere caracterul de noutate al eco-schemelor, PNS-ul prevede reguli privind flexibilitatea necesară pentru realocare între intervenţii în vederea evitării dezangajării formelor fondurilor neutilizate.
Camera Deputaţilor a dezbătut, marţi, moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, Petre Daea, depusă de USR şi Forţa Dreptei, votul urmând să fie dat în şedinţa de miercuri.
În 12 aprilie, 56 de deputaţi de la USR şi partidul Forţa Dreptei au depus în plen moţiunea simplă intitulată "De la grânarul Europei la ruşinea Europei. Ministrul Daea distruge cu bună ştiinţă agricultura românească".
Semnatarii moţiunii cer demiterea ministrului Agriculturii, Petre Daea, "pentru ca agricultura să devină punctul forte al României".
sursa Agerpres