Dezvăluire făcută de ministrul agriculturii, Florin Barbu: „În România intră produse din lapte care nu sunt produse, de fapt, din lapte”. Ministrul agriculturii a spus că untul, cașcavalul venite din Franța, unele dintre aceste produse importate nu ar fi văzut laptele.
Florin Barbu a dezvăluit că în România se comercializează produse din lapte care nu conțin, de fapt, lapte. Ministrul Agriculturii a încurajat populația să cumpere de la vânzătorii care dețin certificate de producător și să susțină astfel produsele locale de calitate.
Florin Barbu a evidențiat, într-un interviu acordat pentru Profit, eforturile guvernului de a promova produsele locale prin subvenții acordate în cadrul programului INVESTALIM, care încurajează înființarea de noi unități de procesare. Aceasta are ca obiectiv reducerea deficitului balanței comerciale la produsele agro-alimentare. Ministrul Agriculturii a subliniat, de asemenea, că nu mai sunt importate cereale ieftine din Ucraina, iar în ceea ce privește ordonanța plafonării adaosului comercial la alimente, consideră că ar trebui să fie prelungită după data de 31 ianuarie.
„Toată lumea ne spune că aducem și mâncăm unt și alte produse, cașcaval, venite din Franța, care, îți spun, anumite categorii de produse nu au văzut lapte. Ideea noastră a fost în felul următor: să sprijinim sectorul zootehnic, am pus subvenții foarte mari pentru a realiza cantități de lapte cât mai mari în România și, prin proiectul INVESTALIM, să vină procesatori, să producem la noi în România și unt, și cașcaval, și, practic, să consumăm produsele românești”, a spus ministrul Agriculturii.
„Cred că datoria noastră, a Ministerului Agriculturii, este să luăm legătura și cu unitățile administrativ-teritoiale, să încercăm să deschidem mai multe piețe pentru producătorii locali. Dar să știți că în piețe cam jumătate sunt intermediari, jumătate sunt producători. Ce îi îndemn eu pe români este să cumpere acolo unde este afișat certificatul de producător. Adică cei cre l-au afișat sunt producători locali care sunt finanțați și de Ministerul Agriculturii prin diferite scheme de ajutor de stat, iar cei care sunt intermediari nu au acest certificat de producătior și îi îndemn pe toți românii să cumpere acele produse direct acolo unde sunt etichetate și unde apare certificatul de producător, pentru că producătorii sunt obligați să aibă acest certificate, să îl pună în fața tarabei unde își vând produsele făcute în sere sau alte produse agroalimentare”, a mai spus Florin Barbu.