Lansarea primelor intervenții din Planul Strategic este un moment mult așteptat de foarte mulți fermieri și vom deschide mai multe sesiuni de depunere a proiectelor, pe diferite intervenții, în luna noiembrie. Fondurile alocate acestor sesiuni cumulează aproape 2,2 miliarde de euro, a anunțat ministrul agriculturii, la conferința „Orizonturi ale Planului Strategic 2023-2027”, organizată săptămâna aceasta.
"Dincolo de aceste fonduri destinate producătorilor mai mici, Guvernul României va finanța programul Investalim, care dispune de un buget de 600 de milioane de euro, destinați procesatorilor mai mari. Bugetul alocat acestui program va fi suplimentat la 1,2 miliarde de euro, pentru ca materia primă produsă în România să fie procesată în țara noastră și să reducem astfel importurile de produse procesate și să obținem plus valoare. Totodată, pentru a susține proiectele de investiții ale producătorilor români, Ministerul Agriculturii a demarat procedurile necesare în vederea legiferării unui mecanism de creditare. Astfel, aceștia vor beneficia de credite pentru capital de lucru cu o dobândă de 1,95%, iar costurile legate de ROBOR și comisioane vor fi acoperite din bugetul MADR. Prin acest mecanism de sprijin, Guvernul României pune la dispoziția fermierilor aproximativ 4,5 miliarde de lei. Toate aceste măsuri arată că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale este un partener loial al producătorilor români”, a declarat ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, în cadrul conferinței „Orizonturi ale Planului Strategic 2023-2027”, organizată de RNDR.
Evenimentul a reunit numeroși fermieri, alături de reprezentanți ai asociațiilor și organizațiilor non-guvernamentale cu profil agricol și a fost prezidat de ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, alături de directorul general al Direcției Generale Dezvoltare Rurală – Autoritate de Management pentru PNDR, Elena-Daniela Rebega, directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), George Chiriță, și directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Cornel Constantin Turcescu.