Florin Barbu (PSD), ministrul Agriculturii, a vorbit joi, pentru B1 TV, despre despăgubirile pe care le vor primi fermierii pentru seceta din această vară, dar și pentru pagubele generate de inundațiile recente.
Despre despăgubirile după inundații
„Am constituit comitetele de situații de urgență la nivel de Galați și Vaslui, vor fi identificate prin procese verbale acele terenuri care au fost calamitate și inundate, cu culturi înființate. Ministerul Agriculturii și Guvernul vor veni în sprijinul fermierilor cu aceste despăgubiri. Pe lângă terenurile arabile, avem și infrastructura de desecare a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, care va intra într-o reabilitare prin fondurile asigurate. Știm că și Comisia a dat 1,5 miliarde de euro pentru despăgubiri pentru zona aceasta inundată”, a declarat Florin Barbu.
Acesta a precizat că pagubele urmează să fie stabilite.
Despre despăgubirile pentru culturile afectate de secetă
„În aceste zone a fost și o secetă severă în această vară și până în 15 octombrie vor primi despăgubirile la secetă, cele 200 de euro pe hectar afectat de secetă. Pe 16 octombrie începem avansul plăților. 70% am reușit să luăm de la Comisia Europeană, astfel încât fermierii să nu aibă probleme pentru a începe noul an agricol”, a mai precizat ministrul Agriculturii.
Ministrul a afirmat apoi că la nivelul întregii țări sunt două milioane de hectare afectate de secetă. Sumele pentru despăgubiri au ajuns deja la Ministerul Agriculturii, în urma rectificării bugetare. Este vorba despre două miliarde de lei.
Ce ajutoare mai oferă Ministerul Agriculturii fermierilor, potrivit lui Florin Barbu
Barbu a ținut să precizeze că ministerul compensează și acciza la motorină.
„Bani au fost foarte mulți dați către fermieri anul acesta, e prima oară când Guvernul a alocat peste 2% din PIB agriculturii. Pe anumite culturi, cele de toamnă, subvențiile au fost destul de consistente.
Noi venim în sprijinul fermierilor și cu credite. Agricultura beneficiază de cel mai important credit, care nu a fost niciodată în România în ultimii 30 de ani, cu o dobândă fixă de 1,95, garantat 100% de stat și ROBOR-ul e achitat de Guvern, prin Ministerul Agriculturii”, a mai declarat ministrul Florin Barbu. B1TV.ro