Băieții deștepți nu se spetesc muncind! Cu ajutorul primăriilor, au pus mâna pe sutele de mii de euro din subvențiile pe pășuni. Ministrul agriculturii Achim Irimescu vrea să pună punct speculei cu pășuni!
Ce a condus la specula pășunilor este chiar subvenția de 300 de euro/ha/an. Suma a încurajat foarte multă lume să găsească soluții pentru a primi acești bani. Eu am afirmat când am fost secretar de stat că ar trebui să reducem suma la niște valori modeste astfel încât să nu mai fie atât de mare interesul. În aceste condiții, pășunile ar ajunge la cei care au animale.
Un alt element pe care l-am luat în calcul și am introdus o limitare a taxelor care se pun pentru a vedea care este producția unui hectar de pășune, producția de fâneață. Din păcate, nu am reușit în totalitate să reglementăm lucrurile. Am fost sesizat de fermieri tineri care cresc animale că nu au reușit să aibă acces la pășuni pentru că licitația a fost câștigată de asociații care nu au număr suficient de animale. Și atunci efectul este exact invers celui dorit. Avem discuții cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pentru că primăriile sunt cele care răspund de licitația pentru pășuni, să aducem situația pe făgașul normal, declară ministrul Achim Irimescu, pentru Agroinfo.
Pășuni de 600 ha, de 1.000 ha ar fi fost concesionate de primăriile locale unor afaceriști și chiar unor societăți comerciale aflate în insolvență. În zona montană, subvenția pe hectarul de pășune poate să ajungă, cu plățile compensatorii pe agromediu, și la 440 de euro/ha.
440 euro x 1.000 ha = 440.000 de euro! Iată un simplu calcul care arată că se scot sute de mii de euro anual doar din subvențiile europene plătite prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Din 2016, subvențiile pe pășuni nu vor mai ajunge nici la asociațiile fermierilor. Șeful de la Agricultură a spus clar că această situație încalcă legislația europeană și nu este firesc ca o asociație înființată pe colț de sat să profite de subvențiile care li se cuvin adevăraților fermieri.
Citește aici declarația integrală a ministrului agriculturii!
Tăierea răului din rădăcină înseamnă supravegherea atentă a licitațiilor organizate la nivelul primăriilor locale. Poate așa vor ajunge și pășunile la crescătorii de animale.