Ajutorul de minimis pentru cumpărarea de animale ar fi o gură de oxigen pentru crescătorii de vaci, oi și capre din România în condițiile în care zootehnia o duce din rău în mai rău. Crescătorii români de animale nu au mai primit acest ajutor din anul 2016.
Anul 2016 a fost ultimul în care crescătorii de animale din România au primit un ajutor de mnimis pentru cumpărarea de animale. Printr-o hotărâre a Guvernului, din acel an, era aprobată schema “Ajutor de minimis pentru achizitionarea de către producătorii agricoli de juninci din rase specializate de taurine, juninci din specia bubaline şi/sau tauri de reproducţie din rase de carne”.
Valoarea totală a schemei a fost de 18.150.000 lei şi s-a asigurat integral de la bugetul de stat.
CUANTUMUL sprijinului financiar a fost de:
a) maximum 5.000 lei/cap junincă din rasă de taurine de lapte;
b) maximum 6.000 lei/cap junincă din rasă de taurine de carne,
c) maximum 4.500 lei/cap junincă din specia bubaline;
d) maximum 8.000 lei/cap de taur de reproducţie din rase de carne.
RASELE de taurine de carne și de lapte care s-au încadrat la acest sprijin au fost:
a) juninci rase de carne: Aberdeen Angus, Limousine, Charolaise, Aubrac;
b) juninci rase de lapte: Bălţată cu Negru Românească, Bălțată Românească, Holstein, Red Holstein, Brună, Jersey, Simmental, Montbeliarde;
c) tauri din rase de carne: Aberdeen Angus, Limousine, Charolaise, Aubrac, Simmental American
d) bubaline: Bivol Românesc
Din anul 2016 nu s-a mai aprobat un ajutor de minimis pentru achiziția de bovine chiar dacă asociațile crescătorilor de bovine au solicitat Ministerului Agriculturii acordarea unui astfel de ajutor. De exeemplu, Asociația Crescătorilor de Bovine de Carne din România (ACBCR) a cerut ministrului agriculturii, în anul 2019, acordarea unui minimis crescătorilor pentru cumpărarea de animale. Cererea a rămas însă fără răspuns. Și Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) a solicitat, Ministerului Agriculturii, într-un document din 2019, acordarea de ajutoare de minimis pentru crescătorii de animale la achiziționarea de berbeci, tauri, țapi, precum și juninci din speciile taurine și bubaline, acordarea de prime fermierilor pentru vițeii obținuți din însămânțări artificiale. Dar propunerea ANZ a rămas doar pe hârtie. Adică, la faza de propunere.
În același an, 2016, Ministerul Agriculturii a propus un ajutor de minimis pentru crescătorii de oi și capre, iar Guvernul a aprobat o schemă prin care crescătorii de oi și capre au beneficiat de un ajutor de maxim 2.500 de lei/cap berbec sau țap din rasă specializată. Valoarea totală alocată schmei de la bugetul de stat a fost de 24 de milioane de lei.
Rasele specializate eligibile pentru ajutorul de minimis la ovine au fost: Țurcană, Țigaie, Karakul, Cap Negru de Teleorman, Suffolk, Ile de France, Rasa de carne Palas, Texel, Charollais, Cap Negru German, Hampshire, Merinofleisch, Merinos de Palas, Lacaune, Friză, Awassi, Blanche du Massif Central, Vendeen, Berrichon du Cher, Chamoise și Rouge de l’Ouest; iar la capre: Carpatină, Albă de Banat, Alpină Franceză, Saanen, Boer, Murciano-Granadină, Nubiană și Nobilă Germană.
La fel ca asociațiile crescătorilor de bovine, și cele care reprezintă crescătorii de oi și capre au solicitat, în acești 5 ani de pauză, un ajutor de la stat pentru achiziția de animale.