Reclama header big full
Adama
Vinasa Rompak

Mierea de mană și cea polifloră montană mai bună decât mierea de manuka

Publicat: 12 februarie 2025 - 12:09
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Mierea de mană și mierea polifloră montană din județul Suceava au proprietăți similare sau mai bune decât celebra miere de manuka, produsă în Noua Zeelandă, relevă un studiu întocmit de cercetătorii Universității 'Ștefan cel Mare' din Suceava (USV).

Cei patru cercetători din cadrul USV, respectiv biologul Liliana Luca și inginerii Daniela Pauliuc, Florin Ursachi, coordonați de profesorul universitar Mircea Oroian, au elaborat un studiu privind calitățile mierii de mană și ale celei poliflore montane din Bucovina, în comparație cu celebra miere de manuka.

Mierea de mană este un tip special de miere, care nu este produsă din nectarul florilor, ci din seva copacilor, precum bradul, stejarul, fagul sau arțarul, dar și din excrețiile dulci ale afidelor și ale altor insecte care se hrănesc cu seva arborilor. Aceasta are o culoare mai închisă, o consistență mai densă și un gust ușor caramelizat, cu note specifice de rășină sau lemn. Mierea polifloră montană este obținută din nectarul florilor, iar datorită diversității plantelor medicinale prezintă proprietăți terapeutice.

Miere de albine_b

foto arhivă

Probele de miere au fost procurate de la apicultori din județul Suceava, care duc stupii în zona montană, fiind analizate în cadrul Laboratorului de Depistare a Falsurilor din cadrul USV. Cercetătorii au evidențiat faptul că ambele tipuri de miere au corespuns din punct de vedere fizico-chimic și microbiologic cu normele legislației naționale și celei europene. Calitatea probelor de miere a fost comparată cu trei tipuri de miere de manuka (MGO100, MGO250 și MGO550).

'Probele de miere de mană și polifloră montană au fost testate pentru activitatea lor inhibitoare, dar și bactericidă, împotriva a patru tulpini de bacterii patogene pentru om (Staphylococcus aureus, Salmonella enterica serovar Typhimurium, Pseudomonas aeruginosa și Escherichia coli). În funcție de tipul bacteriei, s-a dovedit că toate probele de miere de mană analizate au avut o activitate bactericidă mult mai mare decât mierea manuka 100 și manuka 250, iar peste 60% dintre probe au prezentat o acțiune mai mare decât mierea manuka 550', susțin cercetătorii USV.

În ceea ce privește mierea polifloră de munte, rezultatele cercetărilor au arătat că și aceasta a prezentat o activitate bactericidă și inhibitoare mult mai mare decât mierea de manuka. Astfel, 35% din totalul probelor de miere polifloră analizate au prezentat o activitate bactericidă mai mare decât mierea manuka 550, iar 79% din totalul probelor poliflore au avut o activitate bactericidă mai mare decât mierea Manuka 250 și 100.

De asemenea, probele de miere au fost testate pentru eficiența lor și în comparație cu câteva antibiotice, precum: gentamicină, ciprofloxacină, ceftriaxonă, tetraciclină, cefuroxim, piperacilină / tazobactam și amoxicilină / acid clavulanic. Rezultatele cercetărilor au arătat că mierea de mană are un efect antibacterian apropiat sau similar cu cel al antibioticelor asupra bacteriilor luate în studiu.

Astfel, 89% dintre probele de mană au avut o activitate antibacteriană similară cu cea a antibioticelor testate pentru Staphylococcus aureus, 37% au avut o activitate similară cu cea a antibioticelor testate pentru Salmonella, iar 58% din totalul probelor de mană au avut o activitate similară cu a antibioticelor testate pentru Pseudomonas aeruginosa. Probele de miere polifloră au arătat, totodată, o activitate antibacteriană similară sau apropiată de cea a antibioticelor testate pentru agenții patogeni luați în studiu.

 

Vizualizat: 108 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Anunț ASTĂZI MADR: Termen 31 martie ajutor fermieri!

Anunț ASTĂZI MADR: Termen 31 martie ajutor fermieri!

12 februarie 2025 - 11:16

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță prelungirea până la data de 31 martie 2025 a sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare prin Schema de ajutor privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare.

Plata subvențiilor APIA depinde anul ăsta de această regulă! Ce le este interzis fermierilor!

Plata subvențiilor APIA depinde anul ăsta de această regulă! Ce le este interzis fermierilor!

12 februarie 2025 - 06:16

Fermierii care beneficiază de subvențiile APIA aferente acestui an sunt obligați să respecte normele de condiționalitate. Unele dintre aceste reguli au suferit modificări, cum este cazul GAEC 8. Schimbările sunt aduse de Ordinul MADR nr.501 din 6 decembrie 2024, în vigoare din prima zi a acestui an, 1 ianuarie 2025.

Ordin MADR! Banii APIA pe hectar se dau doar cu respectarea rotației culturilor agricole, GAEC 7!

Ordin MADR! Banii APIA pe hectar se dau doar cu respectarea rotației culturilor agricole, GAEC 7!

12 februarie 2025 - 05:54

Fermierii care vor să beneficieze anul acesta de plata de bază pe suprafață și alte plăți directe pe hectar trebuie să respecte regula privind rotația culturilor agricole. Modificările făcute pentru anul acesta de cerere la GAEC 7 sunt stabilite în Ordinul MADR nr.501 din 6 decembrie 2024.

Scăderea drastică a efectivului de animale alungă medicii veterinari!

Scăderea drastică a efectivului de animale alungă medicii veterinari!

11 februarie 2025 - 19:31

Mulți medici veterinari din mediul rural, concesionari sau împuterniciți amenință statul român cu rezilierea contractelor din cauza scăderii drastice a efectivelor de animale și din cauza lipsei de rentabilitate financiară a medicinii veterinare axată pe animalele de rentă.

Ministrul Barbu ASTĂZI: 1,5 miliarde de euro pentru irigații!

Ministrul Barbu ASTĂZI: 1,5 miliarde de euro pentru irigații!

11 februarie 2025 - 19:04

Ministrul agriculturii Florin Barbu a avut astăzi, 11 februarie 2025, la sediul MADR, o întâlnire de lucru cu ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet și cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Întâlnirea de astăzi a reprezentat un pas important în optimizarea și dezvoltarea sistemului național de irigații, printr-o colaborare strânsă între instituțiile responsabile și reprezentanții fermierilor, informează un comunicat MADR transmis Agroinfo.

Cât au crescut anul ăsta cheltuielile la o fermă cu 1.000 de vaci și 1.000 ha teren!

Cât au crescut anul ăsta cheltuielile la o fermă cu 1.000 de vaci și 1.000 ha teren!

11 februarie 2025 - 12:20

Eliminarea facilităților fiscale pentru agricultură și industria alimentară, începând cu acest an, constituie o grea lovitură pentru fermele mari care oricum aveau probleme cu asigurarea forței de muncă.

Anunțul făcut ACUM: Plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

Anunțul făcut ACUM: Plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

11 februarie 2025 - 11:33

Uniunea Europeană pregătește o serie de planuri vizând simplificarea regulilor pentru obținerea subvențiilor agricole pe hectar și cap animal, arată documentele consultate de Reuters, într-un moment în care Bruxelles-ul se grăbește să reducă povara administrativă asupra firmelor locale.

Buget 2025 în Monitorul Oficial! APIA poate începe plățile către fermieri, crescători!

Buget 2025 în Monitorul Oficial! APIA poate începe plățile către fermieri, crescători!

11 februarie 2025 - 05:36

Legea bugetului de stat pentru anul 2025 a fost promulgată luni, 10 februarie 2025, de președintele Klaus Iohannis și publicată în aceeași zi în Monitorul Oficial.

Anunțat ASTĂZI! Ajutor juninci de rasă!

Anunțat ASTĂZI! Ajutor juninci de rasă!

10 februarie 2025 - 19:50

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a anunțat astăzi un nou ajutor pentru crescătorii de bovine, lansat în acest an, subvenție pentru junincile de rasă. Oficialul MADR a anunțat și sumele alocate zootehniei pentru investiții în ferme în acest an. Ministrul agriculturii a participat astăzi la sediul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din București la conferința Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC), cu ocazia aniversării a 5 ani de activitate.

ASTĂZI! Vine ANT ajutor național tranzitoriu cap animal și hectar!

ASTĂZI! Vine ANT ajutor național tranzitoriu cap animal și hectar!

10 februarie 2025 - 19:32

Veste bună pentru fermierii, crescătorii de animale care așteaptă ajutoarele naționale tranzitorii pe cap animal, tonă de lapte și pe hectar, aferente anului de cerere 2024. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat astăzi decretele pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2025 şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

”Cel mai important lucru la încărcătoarele Weidemann, în comparație cu alte utilaje similare, este articulația oscilantă a utilajului, care permite circulația acestuia pe teren accidentat. Datorită articulației oscilante, corpul utilajului se balansează, dar utilajul nu se înclină”, explică Ioan Bucilă.

”Principalul operator al încărcătoarelor Weidemann este tatăl meu, care, deși nu are studii de mecanică agricolă și nici nu are permis de conducere, la 65 de ani a început să lucreze pe încărcător și acum e profesionist în operarea lor. Cel mai mult mă ajută că tata poate să facă anumite lucrări și fără ca eu să fiu prezent în fermă sau să fie nevoie de un operator specializat. Weidemann sunt încărcătoare foarte manevrabile, oricine poate să lucreze foarte ușor pe ele”, adaugă fermierul din Șieuț.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Întrebare

Întrebare
Î: De ce nu pot lucra pisicile la calculator? Detalii