SYNGENTA
Adama

Mesaj URGENT ANSVSA pentru toți crescătorii de animale!

Publicat: 15 ianuarie 2025 - 06:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că, la data de 10 ianuarie 2025, Germania a notificat prin Sistemul Mondial de Informații privind Sănătatea Animalelor (WAHIS) al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH), apariția primului focar de febră aftoasă într-o fermă de bivoli din landul Brandenburg, aflat în apropiere de Berlin. Boala a fost confirmată prin analizele efectuate de Institutul Friedrich Loeffler (FLI).

În urma confirmării acestui focar în Germania, ANSVSA a demarat o serie de măsuri pentru prevenirea introducerii virusului în România. Aceste măsuri includ:

Informarea asociațiilor de crescători: Informarea reprezentanților principalelor asociații de crescători de bovine, porcine, ovine și caprine, subliniindu-se obligația de a anunța medicul veterinar în cazul în care animalele prezintă modificări de comportament, semne de îmbolnăvire sau cazuri de mortalitate.
Campanie de informare publică: S-au realizat campanii de informare privind obligația proprietarilor de animale de a notifica medicul veterinar în caz de modificări de comportament, îmbolnăvire sau mortalitate a animalelor. Aceste informări sunt distribuite prin materiale printate (afișe, postere) care vor fi amplasate la circumscripțiile de liberă practică, primării, biserici și alte locații publice.
Monitorizarea transporturilor de animale: S-a intensificat supravegherea transporturilor de animale (bovine, porcine, ovine și caprine) din comerțul intracomunitar, inclusiv prin analiza posibilității suspendării acestora.
Controale suplimentare în trafic: Au fost intensificate controalele pentru a identifica transporturile neautorizate de animale.
Informarea operatorilor economici: Operatorii economici care achiziționează bovine, porcine, ovine și caprine din Germania (Uniunea Europeană) sunt obligați să prenotifice Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județene înainte de orice achiziție. De asemenea, medicul veterinar va asista la debarcarea animalelor din mijlocul de transport și va efectua un examen clinic al acestora.

capra-oaie-vaca_b

Aceste măsuri vor fi detaliate în cadrul întâlnirilor organizate de către Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene cu reprezentanții asociațiilor de crescători și operatorilor economici implicați în comerțul cu animale. ANSVSA a transmis instrucțiuni și note de serviciu către teritoriu, iar aceste acțiuni vor fi implementate prin organizarea de întâlniri cu toți actorii implicați.

Scopul acestor întâlniri este:

Informarea medicilor veterinari, operatorilor economici și altor persoane implicate în comerțul cu rumegătoare și suine;
Intensificarea supravegherii pasive;
Instruirea medicilor veterinari pentru a recunoaște semnele clinice ale febrei aftoase, conform ghidurilor Organizației Mondiale de Sănătate Animală (WOAH).
ANSVSA solicită operatorilor economici din România care activează în domeniul comerțului cu rumegătoare și suine să acorde o atenție deosebită instrucțiunilor transmise prin DSVSA județene, pentru a proteja efectivele de animale de această boală.

În cazul în care există orice suspiciune de febră aftoasă, ANSVSA recomandă notificarea imediată a DSVSA județene.

Despre febra aftoasă

Febra aftoasă este o boală infecțioasă acută, ce provoacă febră și formarea de vezicule cu lichid pe mucoasele bucale și pe membrele animalelor infectate. Boala este cauzată de un virus cu șapte serotipuri, fiecare având aceleași simptome. Perioada de incubație variază între 24 de ore și zece zile, iar în mod obișnuit simptomele apar în trei până la șase zile după infecție.

Menționăm că, în România, există un Program Național de Supraveghere pentru febra aftoasă, parte a Programului de Supraveghere, Prevenire și Control al Bolilor la Animale, care include supravegherea activă și pasivă a animalelor din efectivele indigene și a celor provenite din comerțul intracomunitar.

Vizualizat: 2171 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Noi subvenții APIA aprobate ASTĂZI de Guvern!

Noi subvenții APIA aprobate ASTĂZI de Guvern!

16 ianuarie 2025 - 15:45

Guvernul a aprobat astăzi, 16 ianuarie 2025, Hotărârea pentru modificarea și completarea HG nr.1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului Strategic (PS) PAC 2023-2027, finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și de la bugetul de stat.

Aprobată de Guvern ASTĂZI: Hotărâre ajutoare fermieri!

Aprobată de Guvern ASTĂZI: Hotărâre ajutoare fermieri!

16 ianuarie 2025 - 15:37

Guvernul a aprobat astăzi, 16 ianuarie 2025, Hotărârea pentru modificarea și completarea HG nr.1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul Strategic (PS) PAC 2023-2027.

ASTĂZI! Subvenții APIA hectar, cap animal plătite URGENT fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Subvenții APIA hectar, cap animal plătite URGENT fermierilor, crescătorilor de animale!

16 ianuarie 2025 - 13:34

Subvențiile APIA pe hectar și pe cap animal, aferente anului de cerere 2024, trebuie plătite urgent fermierilor, atrage atenția astăzi, 16 ianuarie 2025, Forumul APPR, într-o scrisoare deschisă, transmisă către Agroinfo.

Document! Cuantum pe hectar subvenția APIA lucernă pentru anul 2024!

Document! Cuantum pe hectar subvenția APIA lucernă pentru anul 2024!

16 ianuarie 2025 - 06:04

Fermierii, crescătorii de animale care au solicitat anul trecut la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sprijinul cuplat vegetal pentru lucernă așteaptă să primească această plată în acest an, în contul anului trecut. Agroinfo vă informează care este cuantumul pe hectar aferent anului 2024.

Sumele APIA plătite ASTĂZI fermierilor, crescătorilor de animale!

Sumele APIA plătite ASTĂZI fermierilor, crescătorilor de animale!

15 ianuarie 2025 - 19:23

În perioada 02 decembrie 2024 – 15 ianuarie 2025, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată suma totală de 337.658.900 euro (1.679.964.783 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 639.440 fermieri. 

Participarea României la expoziția internațională Săptămâna verde 2025

Participarea României la expoziția internațională Săptămâna verde 2025

15 ianuarie 2025 - 15:33

În perioada 17 – 26 ianuarie 2025, se desfășoară la Berlin, Germania, cea de-a 89-a ediție a expoziției „Săptămâna Verde 2025” (Grüne Woche). Anual, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) participă la această expoziție cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, în cadrul căruia experți din MADR promovează produsele agroalimentare românești recunoscute la nivel național și european.

Diferență uriașă: 500 dolari/ha în România față de 3.600 dolari/ha în Germania!

Diferență uriașă: 500 dolari/ha în România față de 3.600 dolari/ha în Germania!

15 ianuarie 2025 - 07:07

Între fermierii români și cei germani există diferențe uriașe în ceea ce privește creditele agricole, se arată într-o analiză făcută de zf.ro pe baza datelor Organi­zaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).

Vești bune pentru fermieri! Au crescut prețurile!

Vești bune pentru fermieri! Au crescut prețurile!

15 ianuarie 2025 - 06:23

Vești bune pentru fermierii care au mizat pe oleaginoase: floarea-soarelui, rapiță și soia! Anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

Comunicat APIA ASTĂZI!

Comunicat APIA ASTĂZI!

14 ianuarie 2025 - 16:35

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025 inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie - 31 decembrie 2024).

Prezentați-vă URGENT cu actele la APIA să luați mai repede banii! Anunțul făcut de Adrian Pintea!

Prezentați-vă URGENT cu actele la APIA să luați mai repede banii! Anunțul făcut de Adrian Pintea!

14 ianuarie 2025 - 06:24

Apel către fermierii care au accesat sprijinul cuplat vegetal pentru anul 2024! Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, fost director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a lansat un apel luni seara, la Agricultura la Raport, către fermierii care au accesat în 2024 sprijinul cuplat vegetal. Fermierii sunt chemați la APIA, să depună documentele pentru a primi banii mai repede. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Cultivatorul Treffler: mod de lucru și avantaje

Cultivatorul Treffler: mod de lucru și avantaje

A fost numit ”cea mai bună alternativă ecologică la glifosat”. Utilizat la dezmiriștire, la prelucrarea terenului și chiar la semănat direct, cultivatorul de precizie Treffler, de la Tehnodiesel, a schimbat modul de lucru într-o fermă din România care exploatează 3.700 ha de teren în sistem ecologic.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii