Adama
AGRICOVER

Mesaj dur al ministrului ungar al agriculturii pentru cei care nu respectă fermierii!

Publicat: 24 octombrie 2024 - 19:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Mesaj tranșant astăzi la Congresul European al Fermierilor transmis de ministrul ungar al Agriculturii, István Nagy, preşedinte al Consiliului AGRIFISH.

"Astăzi când m-am aşezat la micul dejun am fost uluit de produsele lactate, de carnea oferită, de varietatea de fructe şi legume oferite şi atunci m-am gândit că toţi cei care au venit la micul dejun se gândesc că este normal să deschidă frigiderul şi să găsească mâncare în frigider, dar oare şi-au adus aminte cine face posibilă această realitate? Câtă muncă a fost investită, astfel încât noi să luăm ca o realitate garantată prezenţa alimentului pe masa noastră şi atunci m-am întrebat: oare chiar ne respectăm alimentele? Ne respectăm fermierii? Oare chiar recunoaştem aşa cum trebuie eforturile fermierilor noştri? Ne gândim că este foarte normal să găsim mâncare pe masă şi atunci ne pierdem puţin respectul faţă de fermieri. Este o mare provocare. (...) Mai bine de 700 de milioane de oameni mor de foame pe planeta aceasta frumoasă, dar cetăţenii europeni consideră că este un bun deja dobândit o masă plină", a atras atenţia Nagy.

istvan nagy ungaria_b

Acesta a susţinut că viitorul sectorului agricol nu poate fi unul hotărât, dacă nu sunt implicaţi fermierii în toate deciziile care-i privesc.

"Aveţi o responsabilitate istorică şi trebuie să vă asiguraţi că toate hotărârile care-i privesc pe fermieri includ fermierii. Cred că decidenţii cam uită acest detaliu, întrucât consideră că este absolut firesc să găsească mâncare pe masă, dar acest lucru se întâmplă doar în urma eforturilor celor care se trezesc dis-de-dimineaţă, îşi pregătesc terenurile, se trezesc de dimineaţă pentru a-şi hrăni animalele, pentru a-şi vaccina animalele şi se ocupă de toată această muncă absolut esenţială şi merită o apreciere şi un respect mult mai mare", a afirmat ministrul ungar al Agriculturii.

În opinia sa, sectorul agricol se confruntă cu foarte multe provocări cauzate de schimbările climatice, costuri mult mai mari, dăunători care nu au mai fost întâlniţi până în prezent, lanţuri de aprovizionare internaţionale care au fost date peste cap, abundenţa de importuri din statele terţe.

"Toate acestea pun o presiune constantă asupra fermierilor europeni. În acelaşi timp, ei trebuie să respecte anumite cerinţe de producţie, se confruntă cu o povară administrativă din ce în ce mai mare. Aceşti factori au subminat puternic competitivitatea sectorului nostru. Fermierii au ieşit în stradă şi pe bună dreptate. Este nevoie de un răspuns la nivelul Uniunii Europene. Nimeni nu ar trebui să uite că agricultorii europeni produc lucruri esenţiale pentru toţi cetăţenii europeni. Ei garantează securitatea alimentară", a adăugat el.

Ţinând cont de această situaţie, Nagy a afirmat că preşedinţia maghiară s-a hotărât să includă Politică Agricolă Comună ca fiind prioritatea numărul unu pe agendă.

"Mesajul este următorul: dorim ca interesele agricultorilor să fie în centrul politicilor europene. Cred că în ultimii ani acest lucru a fost pierdut din vedere la nivel european. Trebuie să ne redefinim priorităţile agricole şi să ne cuplăm cu cinci cuvinte cheie: competitivitate, durabilitate, rezilienţă, cunoştinţe şi fermieri. Sunt cinci piloni pe care ne putem întemeia viitorul agriculturii europene. Trebuie să restabilim competitivitatea sectorului agricol european care a fost subminat de foarte multe provocări. Doar aşa vom putea răspunde la eventuale crize. Sectorul agricol trebuie să fie protejat în faţa crizelor, prin urmare avem nevoie de măsuri de gestionare a crizelor care să fie adecvate", a explicat oficialul maghiar.

Ministrul a menţionat că una dintre iniţiativele preşedinţiei maghiare a fost aceea de a evalua în mod detaliat fiecare sector agricol.

"Scopul acestor discuţii este să identificăm marile provocări pe fiecare sector, absorbţia fondurilor PAC şi care ar putea să fie instrumentele de prevenire şi gestionare a crizelor. Agricultura durabilă joacă un rol esenţial pentru a combate efectele schimbărilor climatice pentru a ajuta biodiversitatea, pentru a ajuta natura şi, prin urmare, pentru a menţine, pentru a păstra valoarea planetei noastre", a mai spus preşedintele Consiliului Agrifish.

Nu în ultimul rând, el a atras atenţia asupra concepţiei "foarte greşite" prin care agricultura şi fermierii sunt considerate cauza schimbării climatice. "Este o concepţie foarte greşită. Eu consider că dimpotrivă, ei fac parte din soluţie. Tranziţia verde nu poate să fie obţinută împotriva voinţei fermierilor, doar dacă îi atragem în acest efort vom reuşi. Şi atunci avem nevoie de două condiţii. În primul rând este absolut esenţial ca fermierilor să li se acorde stimulentele necesare pentru a adopta practici durabile. Este singura cale de a ajunge la un echilibru între mediu şi durabilitate. Un echilibru care a fost dat peste cap. Pe de altă parte, nu putem ignora următoarea realitate: din 27 de propuneri legislative sub iniţiativa "De la fermă la consumator", Comisia le-a prezentat doar pe acelea care impun o adevărată povară asupra fermierilor. Este un lucru care nu poate să continue şi avem nevoie de schimbări. Povara tranziţiei trebuie purtată de toţi actorii nu doar de fermieri", a mai transmis ministrul ungar al Agriculturii.

Peste 500 de fermieri din Europa sunt prezenţi la Congresul European al Fermierilor, care are loc la Bucureşti, în perioada 23 - 25 octombrie 2024. (Agerpres)

Vizualizat: 1359 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

24 noiembrie 2024 - 09:05

Ciobanii speră ca exportul să îi salveze. Odată cu scăderea puterii de cumpărare pe plan național, mulți crescători de oi au auzit că străinii, în special cei din zona arabă, plătesc bine și la timp, așa că și-au pus toată nădejdea în comerțul pe plan extern.

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

22 noiembrie 2024 - 11:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selecție, sesiunea 01/ 2023, aferent intervenției DR 30, etapa lunară 3, componenta non-montan.

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

21 noiembrie 2024 - 19:55

Dezvoltarea României în plan extern este condiţionată de capacitatea de a exporta produse conforme cu cerinţele internaţionale, iar deschiderea de noi pieţe de desfacere şi creşterea competitivităţii companiilor româneşti sunt printre obiectivele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a declarat, joi, preşedintele instituţiei, Alexandru Bociu.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii