Adama
Agreena
AGRICOVER

Mesaj dur al ministrului ungar al agriculturii pentru cei care nu respectă fermierii!

Publicat: 24 octombrie 2024 - 19:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Mesaj tranșant astăzi la Congresul European al Fermierilor transmis de ministrul ungar al Agriculturii, István Nagy, preşedinte al Consiliului AGRIFISH.

"Astăzi când m-am aşezat la micul dejun am fost uluit de produsele lactate, de carnea oferită, de varietatea de fructe şi legume oferite şi atunci m-am gândit că toţi cei care au venit la micul dejun se gândesc că este normal să deschidă frigiderul şi să găsească mâncare în frigider, dar oare şi-au adus aminte cine face posibilă această realitate? Câtă muncă a fost investită, astfel încât noi să luăm ca o realitate garantată prezenţa alimentului pe masa noastră şi atunci m-am întrebat: oare chiar ne respectăm alimentele? Ne respectăm fermierii? Oare chiar recunoaştem aşa cum trebuie eforturile fermierilor noştri? Ne gândim că este foarte normal să găsim mâncare pe masă şi atunci ne pierdem puţin respectul faţă de fermieri. Este o mare provocare. (...) Mai bine de 700 de milioane de oameni mor de foame pe planeta aceasta frumoasă, dar cetăţenii europeni consideră că este un bun deja dobândit o masă plină", a atras atenţia Nagy.

istvan nagy ungaria_b

Acesta a susţinut că viitorul sectorului agricol nu poate fi unul hotărât, dacă nu sunt implicaţi fermierii în toate deciziile care-i privesc.

"Aveţi o responsabilitate istorică şi trebuie să vă asiguraţi că toate hotărârile care-i privesc pe fermieri includ fermierii. Cred că decidenţii cam uită acest detaliu, întrucât consideră că este absolut firesc să găsească mâncare pe masă, dar acest lucru se întâmplă doar în urma eforturilor celor care se trezesc dis-de-dimineaţă, îşi pregătesc terenurile, se trezesc de dimineaţă pentru a-şi hrăni animalele, pentru a-şi vaccina animalele şi se ocupă de toată această muncă absolut esenţială şi merită o apreciere şi un respect mult mai mare", a afirmat ministrul ungar al Agriculturii.

În opinia sa, sectorul agricol se confruntă cu foarte multe provocări cauzate de schimbările climatice, costuri mult mai mari, dăunători care nu au mai fost întâlniţi până în prezent, lanţuri de aprovizionare internaţionale care au fost date peste cap, abundenţa de importuri din statele terţe.

"Toate acestea pun o presiune constantă asupra fermierilor europeni. În acelaşi timp, ei trebuie să respecte anumite cerinţe de producţie, se confruntă cu o povară administrativă din ce în ce mai mare. Aceşti factori au subminat puternic competitivitatea sectorului nostru. Fermierii au ieşit în stradă şi pe bună dreptate. Este nevoie de un răspuns la nivelul Uniunii Europene. Nimeni nu ar trebui să uite că agricultorii europeni produc lucruri esenţiale pentru toţi cetăţenii europeni. Ei garantează securitatea alimentară", a adăugat el.

Ţinând cont de această situaţie, Nagy a afirmat că preşedinţia maghiară s-a hotărât să includă Politică Agricolă Comună ca fiind prioritatea numărul unu pe agendă.

"Mesajul este următorul: dorim ca interesele agricultorilor să fie în centrul politicilor europene. Cred că în ultimii ani acest lucru a fost pierdut din vedere la nivel european. Trebuie să ne redefinim priorităţile agricole şi să ne cuplăm cu cinci cuvinte cheie: competitivitate, durabilitate, rezilienţă, cunoştinţe şi fermieri. Sunt cinci piloni pe care ne putem întemeia viitorul agriculturii europene. Trebuie să restabilim competitivitatea sectorului agricol european care a fost subminat de foarte multe provocări. Doar aşa vom putea răspunde la eventuale crize. Sectorul agricol trebuie să fie protejat în faţa crizelor, prin urmare avem nevoie de măsuri de gestionare a crizelor care să fie adecvate", a explicat oficialul maghiar.

Ministrul a menţionat că una dintre iniţiativele preşedinţiei maghiare a fost aceea de a evalua în mod detaliat fiecare sector agricol.

"Scopul acestor discuţii este să identificăm marile provocări pe fiecare sector, absorbţia fondurilor PAC şi care ar putea să fie instrumentele de prevenire şi gestionare a crizelor. Agricultura durabilă joacă un rol esenţial pentru a combate efectele schimbărilor climatice pentru a ajuta biodiversitatea, pentru a ajuta natura şi, prin urmare, pentru a menţine, pentru a păstra valoarea planetei noastre", a mai spus preşedintele Consiliului Agrifish.

Nu în ultimul rând, el a atras atenţia asupra concepţiei "foarte greşite" prin care agricultura şi fermierii sunt considerate cauza schimbării climatice. "Este o concepţie foarte greşită. Eu consider că dimpotrivă, ei fac parte din soluţie. Tranziţia verde nu poate să fie obţinută împotriva voinţei fermierilor, doar dacă îi atragem în acest efort vom reuşi. Şi atunci avem nevoie de două condiţii. În primul rând este absolut esenţial ca fermierilor să li se acorde stimulentele necesare pentru a adopta practici durabile. Este singura cale de a ajunge la un echilibru între mediu şi durabilitate. Un echilibru care a fost dat peste cap. Pe de altă parte, nu putem ignora următoarea realitate: din 27 de propuneri legislative sub iniţiativa "De la fermă la consumator", Comisia le-a prezentat doar pe acelea care impun o adevărată povară asupra fermierilor. Este un lucru care nu poate să continue şi avem nevoie de schimbări. Povara tranziţiei trebuie purtată de toţi actorii nu doar de fermieri", a mai transmis ministrul ungar al Agriculturii.

Peste 500 de fermieri din Europa sunt prezenţi la Congresul European al Fermierilor, care are loc la Bucureşti, în perioada 23 - 25 octombrie 2024. (Agerpres)

Vizualizat: 992 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Crește subvenția APIA! Anunț oficial!

Crește subvenția APIA! Anunț oficial!

27 octombrie 2024 - 15:14

Subvenția APIA pe hectar pentru tinerii fermieri, tinerii crescători animal crește cu 40 milioane euro în campania APIA de plată de anul viitor, 2025, a anunțat europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

URGENT! Prezentați-vă luni, 28 octombrie, pentru încasarea subvenției!

URGENT! Prezentați-vă luni, 28 octombrie, pentru încasarea subvenției!

27 octombrie 2024 - 14:50

Termen limită de plată subvenție 200 euro/hectar! Fermierii mai au o zi la dispoziție pentru a depune cererile de solicitare a ajutorului de secetă. Cuantumul acestui ajutor este de 1.000 lei/ha (circa 200 euro/ha).

Vin banii către fermieri! Sumă uriașă anunțată de Guvern!

Vin banii către fermieri! Sumă uriașă anunțată de Guvern!

25 octombrie 2024 - 15:25

Premierul Marcel Ciolacu a alocat în ședința de guvern de miercuri 200 de milioane de lei în plus bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Banii merg către plățile de agro-mediu și climă cuvenite fermierilor. Alte 208 milioane de lei sunt alocate pentru lucrări de reabilitare a infrastructurii principale de îmbunătățiri funciare.

Ajutor de stat pentru fermieri, APROBAT ASTĂZI!

Ajutor de stat pentru fermieri, APROBAT ASTĂZI!

24 octombrie 2024 - 15:27

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 24 octombrie 2024, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, o schemă de ajutor de stat pentru România în sumă de 400 de milioane de euro (2 miliarde de lei) pentru a compensa fermierii pentru daunele suferite din cauza secetei severe produse în perioada septembrie 2023 – august 2024.

Simplificarea obținerii subvențiilor agricole!

Simplificarea obținerii subvențiilor agricole!

24 octombrie 2024 - 15:22

Ministrul Florin-Ionuț Barbu a participat joi, 24 octombrie 2024, la cea de-a 11-a ediție a Congresului European al Fermierilor, ce s-a desfășurat în București, la Hotel Radisson Blu. Congresul European al Fermierilor are loc în perioada 23-25 octombrie 2024 și reunește peste 300 de fermieri reprezentativi din statele membre UE.

Plăți de 119 milioane euro în conturile fermierilor!

Plăți de 119 milioane euro în conturile fermierilor!

24 octombrie 2024 - 14:14

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 118,9 milioane de euro pentru investițiile în sectorul agricol realizate de fermieri prin proiectele finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Suma a fost plătită fermierilor în perioada 1 iulie – 30 septembrie 2024 și reprezintă finanțarea Comisiei Europene și contribuția de la Bugetul Național.

Suma pe hectarul de pășune plătită ACUM de APIA crescătorilor de animale!

Suma pe hectarul de pășune plătită ACUM de APIA crescătorilor de animale!

24 octombrie 2024 - 06:25

Crescătorii de animale care beneficiază de subvenția APIA pe hectarul de pășune așteaptă, în aceste zile, ca Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) să le vireze subvenția în conturi. Care este suma minimă pe hectarul de pășune pe care o poate încasa anul acesta un crescător de animale, un fermier care deține pășune sau a închiriat pășune?

Suma plătită ACUM de APIA unei ferme cu 10 vaci de lapte!

Suma plătită ACUM de APIA unei ferme cu 10 vaci de lapte!

24 octombrie 2024 - 05:46

Plățile în avans sunt în plină desfășurare la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). La plata avansului sunt incluși pe liste și crescătorii de vaci de lapte. Ce sumă încasează la avans un crescător de vaci de lapte care deține minim 10 vaci de lapte eligibile la plată?

Întâlnire de lucru cu ministrul agriculturii!

Întâlnire de lucru cu ministrul agriculturii!

23 octombrie 2024 - 19:36

Marți, 22 octombrie 2024, la sediul MADR a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanții procesatorilor din sectorul de industrie alimentară cu ministrul Florin Barbu și direcția de resort din instituție.

Reprezentanții clusterului Herbafruct și ambasadorul Republicii Moldova la MADR

Reprezentanții clusterului Herbafruct și ambasadorul Republicii Moldova la MADR

23 octombrie 2024 - 19:06

Secretarul de stat Violeta Mușat a primit astăzi, 23 octombrie 2024, la sediul MADR, vizita ES ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă și a unor membri ai clusterelor Herbafruct și Bacii Sudului din Republica Moldova. Alături de secretarul de stat s-au aflat directorii direcțiilor tehnice din Ministerul Agriculturii, Elena Tatomir, Mia Toma și Viorel Morărescu.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Compania italiană Toselli produce o gamă foarte variată de maşini de erbicidat, purtate şi tractate, cu rezervoare de la 600 până la 4000 de litri şi rampe cu o lungime de la 6 la 30 de metri. Echipamentele Toselli sunt recomandate pentru aplicaţii universale pentru culturile de câmp şi în fermele horticole. Seria Marvel este dedicată fermelor medii-mari şi utilizare intensivă. Eficienţa anti-drift a sistemul patenat Toselli "AirSpray dualcone" ("mâneca de aer") şi rampele din oţel inox pentru care compania oferă o granţie pe viaţă pentru coroziune sunt principalele caracteristici ale echipamentelor Toselli.

Interviu cu Marius Mitra - reprezentant Toselli în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii