Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează, începând de astăzi, 2 decembrie, plățile finale la subvențiile agricole pe hectar și cap de animal aferente acestui an. Pentru un singur animal din această specie, crescătorii de animale primesc, pentru acest an, de la APIA minim 160 euro/cap.
PD-23 - Sprijin cuplat pentru venit – bivolițe de lapte are un cuantum de 160 euro/cap, stabilit de APIA pentru plata avansului din acest an, care s-a încheiat pe data de 29 noiembrie. Potrivit Planului Național Strategic 2023-2027, acest cuantum stabilit de APIA este minimul pentru acest an în timp ce cuantumul unitar planificat este de 171,24 euro/cap, iar cel maxim este de 270,06 euro/cap.
APIA le-a achitat crescătorilor de bivolițe de lapte un avans de 70% din cuantumul de 160 euro/cap, adică 112 euro/cap = 557,2336 lei/cap. Cursul valutar APIA pentru plăți directe este de 4,9753 lei pentru un euro.
Crescătorii care nu au încasat avansul, vor primi începând de astăzi integral suma pe cap de animal, iar cei care au luat avansul, vor primi diferența de 30% adică 48 euro/cap = 238,8144 lei/cap.
Plafoanele anuale pentru această intervenție au fost stabilite ținând cont de numărul de animale și de suma unitară planificată a anului respectiv.
Suma unitară a fost stabilită în funcție de nevoile acestui sector, astfel încât să compenseze fermierii suficient pentru a menține activitatea (aceasta înseamnă atingerea unei marje pozitive). Datele au provenit dintr-un studiu întreprins de Institutul Național de Economie Agrară, valoarea rezultată în urma calculelor a fost ajustată ținând cont de evoluțiile specifice sectorului în ceea ce privește inputurile și condițiile pieței.
Variația anuală a cuantumului depinde de numărul de animale eligibile.
Această subvenție se acordă fermierilor activi, crescători de animale din speciile bovine, cu condiția să dețină bivolițe adulte.
Bivoliţele de lapte pentru care se solicită SCZ trebuie menţinute în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA menţionate în cerere, pe o perioadă de reţinere de 4 luni de la data-limită de depunere fără penalizări a cererii unice de plată.
Efectivul de animale pentru care se solicită SCZ trebuie să fie identificat şi înregistrat în BND în exploatații cu cod ANSVSA.
Fermierul trebuie să deţină bivoliţe de lapte înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală sau suplimentară;
Acest sector aflat în dificultate este important din punct de vedere economic, social și de mediu.