Reclama header big full
Adama
Vinasa Rompak

Lovitură dată crescătorilor de animale!

Publicat: 06 februarie 2025 - 18:51
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Președintele Comisiei pentru Agricultură din Senat, senatorul USR Sebastian Cernic, trage un semnal de alarmă în contextul adoptării bugetului pentru 2025, prin care Guvernul Ciolacu condamnă crescătorii de animale și producătorii români la faliment, iar pe români la riscuri de îmbolnăvire.

El acuză Guvernul că, prin reducerea drastică a banilor pentru Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, se pune în pericol atât sănătatea românilor, dar este afectată direct și activitatea fermierilor.

Sebastian Cernic: 'Guvernul a decis să ignore un pericol major pentru sănătatea publică și economia națională. Deși Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) are nevoie de un miliard de lei pentru 2025, a primit doar 378 de milioane, cu 30% mai puțin chiar decât anul trecut. Această subfinanțare pune în pericol siguranța alimentelor, sănătatea animală și capacitatea României de a-și menține exporturile de produse de origine animală.'

capra-oaie-vaca_b

Sebastian Cernic avertizează că, în cazul în care nu găsesc de urgență banii necesari, criza va dura nu luni, așa cum s-a întâmplat în trecut, ci ani de zile, iar crescătorii de animale își vor vedea munca aruncată la groapa de gunoi.

'Cu aceste tăieri bugetare, controalele oficiale devin imposibile, iar românii nu vor mai avea nicio garanție că alimentele consumate sunt sigure. Produsele din carne, lapte sau ouă ar putea ajunge pe piață fără verificări esențiale, crescând riscul apariției bolilor transmisibile de la animale la oameni. Într-o țară care deja ocupă primul loc în Uniunea Europeană la cazurile de tuberculoză umană, absența testărilor va duce la o agravare a situației sanitare', susține Sebastian Cernic.

Reducerea finanțării afectează direct mii de ferme și exploatații zootehnice. Lipsa testărilor veterinare înseamnă pierderea statutului sanitar al exploatațiilor, ceea ce duce automat la:

* interdicția comercializării animalelor și produselor de origine animală;

* Costuri suplimentare uriașe pentru testările de recertificare;

* Restricții de export pentru carnea și laptele românesc;

* Falimentul crescătorilor de animale și al producătorilor români.

'Fermierii vor fi forțați să plătească din propriul buzunar testele obligatorii pentru bruceloză, tuberculoză și alte boli, costuri care se vor reflecta în prețuri mai mari pentru consumatori. Practic, Ciolacu bagă mâna în buzunarul fermierilor și, într-un final, al românilor', spune Sebastian Cernic.

Pentru ca România să poată exporta animale vii și produse de origine animală, trebuie să demonstreze că este liberă de boli precum rabia, pesta porcină sau tuberculoza bovină. Lipsa fondurilor pentru controale veterinare înseamnă că țara noastră riscă să fie exclusă de pe piețele internaționale, afectând grav economia și poziția României ca exportator.

Lipsa finanțării afectează inclusiv programele de vaccinare și de combatere a bolilor. Fără bani pentru vaccinuri antirabie, România se expune la focare incontrolabile de rabie, punând în pericol viața oamenilor și a animalelor. Mai mult, fără despăgubiri pentru animalele bolnave, fermierii nu vor putea elimina animalele infectate, crescând astfel riscul de transmitere a bolilor.

USR cere Guvernului să înțeleagă că siguranța alimentară nu este un lux, ci o obligație fundamentală față de cetățeni și că nu putem permite ca România să se transforme într-un focar de boli și restricții comerciale din cauza indiferenței guvernanților. (comunicat Uniunea Salvați România)

Vizualizat: 1016 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Cresc subvențiile APIA! Micii fermieri 155 euro/ha, tinerii fermieri 203 euro/ha!

Cresc subvențiile APIA! Micii fermieri 155 euro/ha, tinerii fermieri 203 euro/ha!

06 februarie 2025 - 18:16

Cuantumul subvențiilor în România crește treptat de la 96,47 euro/hectar în 2023 la 103,06 euro/hectar în 2027, a anunțat europarlamentarul român Dan Motreanu, pe pagina sa Facebook.

AFIR ASTĂZI: Verificați-vă conturile! Plăți AFIR de 226 milioane euro!

AFIR ASTĂZI: Verificați-vă conturile! Plăți AFIR de 226 milioane euro!

06 februarie 2025 - 13:31

226 milioane euro transferate în conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor și autorităților locale, anunță astăzi Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, într-un comunicat transmis Agroinfo.

Ministrul agriculturii anunță un ajutor suplimentar de 249 milioane euro!

Ministrul agriculturii anunță un ajutor suplimentar de 249 milioane euro!

06 februarie 2025 - 06:45

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a anunțat miercuri, pe Facebook, după votarea Legii bugetului de stat 2025 în Parlament, o suplimentare a bugetului Ministerului Agriculturii cu 249 milioane euro.

VOTAT! Un pas până la plata ANT cap animal, hectar!

VOTAT! Un pas până la plata ANT cap animal, hectar!

06 februarie 2025 - 06:29

S-a mai făcut un pas mare spre plata ajutoarelor naționale tranzitorii, ANT, din sectorul vegetal și zootehnie. Plenul Parlamentului a adoptat, miercuri seara, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2025. Ajutorul național tranzitoriu, aferent anului 2024, este achitat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din bugetul național pentru acest an. 

Proiect bune practici cooperative agricole!

Proiect bune practici cooperative agricole!

05 februarie 2025 - 13:41

Luni, 03 februarie 2025, a început prima mobilitate fizică din cadrul celui de-al doilea proiect Erasmus+ al cărui beneficiar este Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (U.N.C.S.V.), intitulat „Bune practici de marketing și branding în cadrul cooperativelor agricole)”. Evenimentul se desfășoară la Dalum Academy of Agricultural Business, în Odense, Danemarca.

Oficial ASTĂZI! Banii pentru subvenții APIA hectar, cap animal, în cont!

Oficial ASTĂZI! Banii pentru subvenții APIA hectar, cap animal, în cont!

05 februarie 2025 - 13:16

Comisia Europeană a rambursat oficial României peste 168,6 milioane euro, sume provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), conform unui comunicat de presă al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), transmis astăzi Agroinfo.

Când plătește APIA subvenția APIA mică la oi, ANT!

Când plătește APIA subvenția APIA mică la oi, ANT!

05 februarie 2025 - 06:42

Crescătorii de ovine întreabă când face Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) plata subvenției mici la oi, adică a ajutorului național tranzitoriu, ANT, subvenție plătită de la bugetul de stat.

Ministrul Barbu: Bani pentru fermele de animale, procesare și irigații!

Ministrul Barbu: Bani pentru fermele de animale, procesare și irigații!

05 februarie 2025 - 06:10

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat marţi, după avizarea în comisiile parlamentare a bugetului instituţiei, că s-a ajuns la performanţa ca bugetul Ministerului Agriculturii să fie 70% pe fonduri de la Uniunea Europeană, 30% pe buget de stat.

Ajutor micii fermieri anunțat ACUM de ministrul agriculturii!

Ajutor micii fermieri anunțat ACUM de ministrul agriculturii!

05 februarie 2025 - 05:50

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, solicită sprijin pentru introducerea unui program pentru încălzirea serelor, respectiv prima butelie şi centrală cu GPL, iar acciza la gazul utilizat în încălzirea serelor şi solariilor să fie suportată de statul român.

Tinerii care se reîntorc în țară pot beneficia de o subvenție de 70.000 de euro

Tinerii care se reîntorc în țară pot beneficia de o subvenție de 70.000 de euro

04 februarie 2025 - 18:57

Ca un lucru îmbucurător, 23 de tineri ieșeni s-au hotărât, anul trecut, să se stabilească la țară și să se ocupe de agricultură. Ei au împărțit 1,61 milioane de euro, subvenția plătită pentru instalarea tinerilor fermieri ca şefi/ manageri ai unei exploatații agricole ceea ce va îmbunătăți structura de vârstă a fermierilor, va promova agricultura ecologică și protecția mediului.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Drum ciudat

Drum ciudat
De acasă de la mine până la primul bar fac doar 10 minute. Detalii