Adama
Vinasa Rompak

Lista subvențiilor APIA pe 2025 pentru crescătorii de bovine carne!

Publicat: 06 ianuarie 2025 - 07:01
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Subvențiile APIA pe cap de bovină și ajutoarele europene de care pot beneficia anul acesta, în 2025, crescătorii de bovine carne sunt precizate în cea mai recentă versiune a Planului Național Strategic 2023-2027, versiunea 7.1 aprobată.

Sprijinul sectorului de carne de vită și mânzat va avea în vedere:

• asigurarea unor venituri echitabile fermierilor, limitarea abandonului activităților agricole, prevenirea migrației din mediul rural și a depopulării satelor,
• redresarea pieței de carne prin sprijinirea crescătorilor de taurine carne;
• creșterea competitivității,
• modernizarea fermelor
• imbunatatirea sustenabilității și a calității ;
• reînnoirea generațiilor în managementul fermelor;
• menținerea locurilor de muncă în sectorul agroalimentar pe întreg teritoriul contribuind astfel laconsolidarea vieții socio-economice în zonele rurale;
• asigurarea securității și siguranței alimentare.

Pilonul I susține sectorul de carne de vită și mânzat prin acordarea unei plăți unice cuplate pe producție pe cap de animal eligibil în vederea asigurării veniturilor fermierilor având în vedere dificultățile cu care se confruntă sectorul.

Fermierii care dețin și teren agricol, vor beneficia se plăți pentru asigurarea veniturilor și creșterii viabilității fermei prin intermediul intervențiilor: BISS (plata de bază pe suprafață), CRISS (plata redistributivă pe suprafațî), CIS-YF (plată tineri fermieri).

bani vaci 2025_b

foto iStock

Prin ecoschema pentru tineret bovin la îngrășat se urmărește îmbunătățirea condițiilor de bunăstare a animalelor scopul principal vizat fiind reducerea consumului de antimicrobiene ce conduce la o calitate crescută atât a cărnii cât și a produselor procesate din carne în concordanță cu așteptările consumatorilor.

De asemenea, eco-schema creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate contribuie la valorificarea rațională a pajistilor acolo unde se realizează o conversie optima a resurselor furajere în produse animaliere sănătoase cu un impact asupra sănătății și nutriției animalelor.

În cadrul Pilonului II, prin intervențiile specifice în sectorul zootehnic atât în sectorul primar cât și în procesare (DR-22, DR-22 și DR-23), sunt finanțate investiții în înființarea și modernizarea fermelor zootehnice, condiționare, depozitare, procesare și marketingul produselor zootehnice în vederea creșterii competitivității exploatațiilor agricole, obținerea de produse cu valoare adăugată care să permită o mai bună valorificare a acestora pe piață și integrarea producătorilor în lanțul valoric. În plus, prin intervenția adresată fermelor de mici dimensiuni (DR-14) se are în vedere prioritizarea fermelor care mețin/dezvoltă efectivele de animale din rase autohtone. Totodată, prin intervenția dedicată instalării tinerilor fermieri (DR-30) sunt încurajate acțiunile aferente sectorului zootehnic.

O altă contribuție asupra creșterii animalelor o constituie și sprijinirea continuării activităților agricole în zonele defavorizate prin acordarea sprijinul prin intermediul intervențiilor DR-09, DR-10 și DR-11 având un rol important și în conservarea peisajelor tradiționale, putând servi ca bază de dezvoltare economică prin turism rural. În același timp, sprijinul acordat în cadrul angajamentelor de agro-mediu și climă aplicabile pe pajiști permanente (DR-01, DR04 și DR-05) asigură utilizarea extensivă a suprafețelor utilizate pentru pășunat sau producerea de furaje destinate animalelor.

Sprijinirea instalării tinerilor fermieri (DR-30) asigură înnoirea generațională și contribuie la diminuarea abandonului zonelor rurale și în special a celor montane.
Cu ajutorul inetrvențiilor orizontale (DR-37, DR-38) se asigură că fermierii sunt bine informați și că folosesc tehnologii noi și inovative.

Justificarea intervențiilor

Având în vedere datele statistice înregistrate la nivelul acestui sector şi nevoile identificate la nivel SWOT, prin acordarea acestui sprijin se creează oportunităţi de creştere, atât a fluxului comercial al input-urilor necesare fermierilor, cât şi a fluxului de capital angajat pentru finanţarea activităţilor
agricole.

Astfel se va urmări menținerea activității de creștere a bovinelor de carne la un anumit nivel în vederea abordării următoarelor problematici:
• existenţa riscului de abandon al acestei categorii de bovine în zonele cu pajişti permanente datorită marjei negative a fermelor din acest sector;
• lipsa de alternative în utilizarea suprafeţelor mari de păşuni şi fâneţe naturale;
• necesitatea aprovizionării pieţelor locale cu produse din carne de vită, în vederea utilizării capacităţilor de producţie existente.

Dezvoltarea sectorului de creştere a taurinelor de carne conduce la valorificarea integrală, eficientă şi raţională a condiţiilor şi posibilităţilor naturale, precum şi a resurselor furajere.

Sprijinul acordat asigură menţinerea veniturilor fermierilor la un nivel corespunzător asigurării unui nivel de trai decent al crescătorilor de vite în zonele defavorizate, având în vedere contextul actual generat de criza creșterii prețurilor la energie și inputuri care are drept consecință scăderea veniturilor crescătorilor de animale și creșterea volatilităţii preţului la carnea de vită.
Totodată, se urmărește prevenirea tendinței de reducere drastică a efectivelor de bovine și specializarea creşterii animalelor pentru producţia de carne de vită, se arată în PNS, documentul care stă la baza plăților din agricultură. 


 

Vizualizat: 2348 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA ferme mici 100 euro/ha din 1 ianuarie 2025! Condiții pentru bani!

Subvenția APIA ferme mici 100 euro/ha din 1 ianuarie 2025! Condiții pentru bani!

07 ianuarie 2025 - 13:49

Subvenția APIA pentru micile ferme și gospodăriile tradiționale PD-05 Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale) a fost modificată pentru acest an de cerere. Cuantumul unitar planificat a crescut de la 98,80 euro/ha la 100 euro/ha și au fost schimbate condițiile de eligibilitate. Modificările se aplică de la 1 ianuarie 2025 și sunt incluse în cea mai recentă versiune a Planului Național Strategic 2023-2027.

De la 1 ianuarie 2025: Subvenție APIA de 1.000 euro/ha, eliminată condiție de eligibilitate!

De la 1 ianuarie 2025: Subvenție APIA de 1.000 euro/ha, eliminată condiție de eligibilitate!

07 ianuarie 2025 - 07:01

De la 1 ianuarie 2025 a intrat în vigoare modificarea făcută în Planul Național Strategic 2023-2027 la subvenția APIA PD-16 Sprijin cuplat pentru venit. Una dintre condițiile de eligibilitate a fost eliminată, conform celei mai recente versiuni a PNS, versiunea 7.1 aprobată.

Subvenții APIA pe cap vacă de lapte pentru 2025!

Subvenții APIA pe cap vacă de lapte pentru 2025!

07 ianuarie 2025 - 06:33

Crescătorii de vaci de lapte beneficiază anul acesta de o serie de subvenții APIA și ajutoare derulate prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Lista este inclusă în Planul Național Strategic 2023-2027, versiunea 7.1, aprobată.

Crește în 2025 suma pentru plăți directe APIA cap animal și hectar!

Crește în 2025 suma pentru plăți directe APIA cap animal și hectar!

06 ianuarie 2025 - 08:19

Bugetul alocat anul acesta, în 2025, pentru plata subvențiilor APIA pe hectar și pe cap animal este mai mare prin comparație cu suma alocată în 2024, conform Regulamentului UE 2021/2115 al Parlamentului European și Consiliului.

Subvenții pentru crescătorii de oi/capre pentru anul 2025!

Subvenții pentru crescătorii de oi/capre pentru anul 2025!

06 ianuarie 2025 - 06:33

Cea mai recentă versiune a Planului Național Strategic include lista subvențiilor APIA și a altor ajutoare europene de care beneficiază crescătorii de oi și capre.

Din 2025! GAEC 7: Rotația culturilor pe teren arabil! Derogări!

Din 2025! GAEC 7: Rotația culturilor pe teren arabil! Derogări!

05 ianuarie 2025 - 19:02

Se aplică o rotație a culturilor pe terenul arabil cel puțin o dată pe an (an de cultură) la nivel de parcelă agricolă, precizează cea mai recentă versiune a Planului Național Strategic 2023-2027, documentul care stă la baza tuturor plăților din agricultură și dezvoltare rurală. Respectarea standardului garantează încasarea subvențiilor pe suprafață de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Anul 2025 începe bine pentru fermieri!

Anul 2025 începe bine pentru fermieri!

05 ianuarie 2025 - 17:58

Anul începe bine pentru fermieri. După un decembrie ploios, rezerva de apă din sol s-a refăcut. În acest moment, nicio zonă din țară nu se mai confruntă cu secetă pedologică, după cum arată măsurătorile meteo.

Cum crește anul ăsta subvenția APIA pe cap animal!

Cum crește anul ăsta subvenția APIA pe cap animal!

05 ianuarie 2025 - 10:38

Crescătorii de animale din România beneficiază și anul acesta, în 2025, de sprijinul cuplat pentru venit, SCV. Este o subvenție europeană al cărui cuantum rămâne cel mai mare din zootehnie. Valoarea pe cap animal ar putea crește în anul 2025 prin comparație cu anul 2024 dacă Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va stabili cuantumul unitar planificat pentru plată și nu cel minim.

Noua condiție la plata subvenției APIA de 282 euro/vacă! În vigoare de la 1 ianuarie 2025!

Noua condiție la plata subvenției APIA de 282 euro/vacă! În vigoare de la 1 ianuarie 2025!

03 ianuarie 2025 - 17:44

De la 1 ianuarie 2025 a intrat în vigoare o nouă condiție pentru plata PD 22 Sprijin cuplat pentru venit bovine carne. Concret, a fost introdusă vârsta minimă de un an pentru ca animalele să fie eligibile la plată, conform celei mai recente versiuni a Planului Național Strategic 2023-2027, versiunea 7.1 aprobată.

Sumă mult mai mică în 2025 pentru achiziția de utilaje agricole!

Sumă mult mai mică în 2025 pentru achiziția de utilaje agricole!

02 ianuarie 2025 - 18:46

Bugetul alocat intervenției DR -13 – “Achiziții de utilaje agricole pentru sectorul vegetal” este diminuat anul acesta de la 100.000.000 euro, cât a fost în 2024, la 20.000.000 euro, conform celei mai recente versiuni aprobată a Planului Național Strategic 2023-2027, versiunea 7.1

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

SILOKING, pentru o furajare inteligentă

SILOKING, pentru o furajare inteligentă

SelfLine 4.0 Premium 2215 al producătorului german Siloking, brand aflat în portofoliul SIGMA România, un utilaj autopropulsat destinat atât realizării reţetelor de furaje cât şi transportului şi distribuirii acestora. Este un utilaj de top, care printr-o exploatare eficientă promite să aducă un plus de productivitate pentru crescătorii de vaci de lapte.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii