Adama
AGRICOVER

LEGE VOTATĂ AZI! MEDICII VETERINARI, MONOPOL LA TOT CE ÎNSEAMNĂ TRATAREA ANIMALELOR ȘI VÂNZAREA PRODUSELOR VETERINARE!

Publicat: 06 octombrie 2020 - 19:31
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

LEGE ADOPTATĂ DE PARLAMENT! Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect care modifică Legea 160/1998 privind organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar. Medicii veterinari dețin acum monopolul pentru consultarea, diagnosticarea, efectuarea acţiunilor de imunoprofilaxie şi tratarea animalelor, controlul comercializării cu amănuntul şi utilizării produselor medicinale veterinare.

Legea stabilește că medicii veterinari trebuie să fie membri ai Colegiului de profil pentru a exercita în mod permanent această meserie.

"Profesia de medic veterinar se exercită, pe teritoriul României, în condiţiile prezentei legi, de către persoane fizice posesoare ale unui titlu oficial de calificare în medicina veterinară, membre ai Colegiului Medicilor Veterinari înregistrate în tabloul general al medicilor veterinari", prevede textul adoptat.

Medicii veterinari vor avea exclusivitate în mai multe domenii de competenţă - consultarea, diagnosticarea, efectuarea acţiunilor de imunoprofilaxie şi tratarea animalelor, controlul comercializării cu amănuntul şi utilizării produselor medicinale veterinare, comercializarea cu amănuntul şi utilizarea produselor medicinale veterinare.

Potrivit unui text nou introdus, administrarea produselor medicinale se face doar de către medicul veterinar cu drept de liberă practică sau de către personalul de specialitate cu studii medii angajat în cadrul unităţilor în care se desfăşoară activităţi de asistenţă medical-veterinară, respectiv asistent veterinar şi/sau tehnician veterinar, după prescrierea şi sub supravegherea sau sub responsabilitatea medicului veterinar cu drept de liberă practică, după caz.

Medicul veterinar cu drept de liberă practică este răspunzător de modul în care personalul de specialitate cu studii medii efectuează activităţile sanitare veterinare stabilite şi atribuite de acesta. O activitate sanitară veterinară este executată de către personalul de specialitate cu studii medii sub responsabilitatea medicului veterinar cu drept de liberă practică şi în prezenţa acestuia.

Prin excepţie, proprietarii de animale le pot administra acestora, pe cale orală, prin inhalaţii sau instilaţii sau prin aplicaţii locale, produse medicinale prescrise de către un medic veterinar cu drept de liberă practică, în situaţia în care nu este necesară administrarea lor, exclusiv, de către medicul veterinar cu drept de liberă practică.

Legea va avea un puternic impact negativ asupra industriei farma veterinare, asupra producătorilor industriali din zootehnie, cât mai ales asupra micilor ferme care vor avea dificultăți majore în asigurarea sănătății și tratamentului animalelor. O situație mai mult decât critică se va regăsi în domeniul oieritului, unde accesul la tratamentul animalelor va deveni imposibil, consideră Asociația Farmaciștilor Veterinari din România, care a înaintat un Memoriu Parlamentului României.

Produsele medicinale veterinare care se administrează exclusiv de către medicul veterinar cu drept de liberă practică se stabilesc prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, mai prevede proiectul adoptat.

Medicii veterinari, membri ai Colegiului Medicilor Veterinari, care sunt angajaţi ai facultăţilor de medicină veterinară, au dreptul de a examina animalele, de a stabili diagnosticul, de a prescrie şi de a administra produse medicinale animalelor respective, în cadrul procesului didactic, precum şi în baza contractelor de prestări servicii medicale veterinare. Medicii veterinari cu drept de liberă practică pot să prescrie şi să administreze produsele medicinale numai după examinarea clinică a animalelor şi stabilirea diagnosticului prezumtiv.

Personalul de specialitate cu studii medii, respectiv asistentul veterinar şi/sau tehnicianul veterinar, nu are dreptul să efectueze examinarea clinică a animalelor, să stabilească diagnosticul şi/sau tratamentul şi nici să efectueze intervenţii chirurgicale.

Medicii veterinari care îşi exercită în mod permanent profesia pe teritoriul României atât în sistemul privat, cât şi în sistemul public, ocupând posturi şi/sau funcţii publice care necesită exclusiv calificarea de medic veterinar, precum şi cei care îşi desfăşoară activitatea în mod independent, în una din formele prevăzute de legislaţia în vigoare, trebuie să deţină calitatea de membru al Colegiului Medicilor Veterinari, stipulează actul normativ.

Farmaciile veterinare eliberează produsele medicinale veterinare pentru care s-a emis o prescripţie medicală veterinară, limitându-se la specia, greutatea animalului, durata tratamentului şi doza recomandată. Activitatea din cadrul farmaciilor veterinare şi punctelor farmaceutice veterinare se desfăşoară exclusiv în prezenţa unui medic veterinar cu drept de liberă practică, responsabil pentru vânzarea produselor.

În unităţile farmaceutice veterinare este interzisă eliberarea şi comercializarea cu amănuntul a produselor medicinale veterinare biologice.

Farmaciile comunitare au obligaţia de elibera produsele de uz uman, inclusiv a celor din categoria stupefiantelor, psihotropelor şi a celor aflate sub control naţional, în baza prescripţiilor medicale veterinare emise în situaţiile în care nu există un produs medicinal veterinar similar autorizat pentru a fi comercializat pe piaţa din România, mai prevede textul adoptat.

 Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest act normativ.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 4424 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

24 noiembrie 2024 - 09:05

Ciobanii speră ca exportul să îi salveze. Odată cu scăderea puterii de cumpărare pe plan național, mulți crescători de oi au auzit că străinii, în special cei din zona arabă, plătesc bine și la timp, așa că și-au pus toată nădejdea în comerțul pe plan extern.

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

22 noiembrie 2024 - 11:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selecție, sesiunea 01/ 2023, aferent intervenției DR 30, etapa lunară 3, componenta non-montan.

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

21 noiembrie 2024 - 19:55

Dezvoltarea României în plan extern este condiţionată de capacitatea de a exporta produse conforme cu cerinţele internaţionale, iar deschiderea de noi pieţe de desfacere şi creşterea competitivităţii companiilor româneşti sunt printre obiectivele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a declarat, joi, preşedintele instituţiei, Alexandru Bociu.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Doctorasul
|
10. 07, 2020. Wednesday 16:25
Si cum ati vrea sa fie? ca in Africa? Parlamentul a corectat greseala din OUG 70/2017 care a aprobat-o prin lege.Acum pune legislatia nationala in acord cu prevederile europene in domeniu, cu Hotararea CJUE-297/16, Decizia CCR 511/2017....etc.
http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf;jsessionid=7D305A327EA1C7E01E5FD505F8227FDA?text=&docid=199806&pageIndex=0&doclang=ro&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=6120497
https://lege5.ro/Gratuit/ge3tkmzwhe2a/curtea-constitutionala-decizie-511-2017?dp=giydmmbrhe3tinq
Ia cititi ce spune justitia romana si europeana!
1.
VR
|
10. 07, 2020. Wednesday 07:41
Chiar ne dorim sa desfiintam cat mai repede mica gospodarie taraneasca. Intr-o tara in care medicamente de uz uman beneficiaza de reclama prin toate mijloacele si se vand pe internet sau te miri pe ce canale, limitam vanzarea unor medicamente de uz veterinar si le dam drept de vanzare unor medici veterinari a caror activitate in cele mai multe cazuri este de "hairstylisti" pentru caini si pisici si care vor pune tarife prohibitive pentru orice serviciu prestat, astfel incat oamenii vor evita sa mai apeleze la serviciile lor. Stie cineva cati medici veterinari cu drag de meserie mai activeaza in mediul rural?
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii