Adama
AGRICOVER

La pas, PE ULIŢA SATULUI

Publicat: 25 august 2019 - 14:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SATUL ROMÂNESC. Eternul spaţiu transpus în versuri, cântat în doine, imortalizat în tablouri şi fotografii. O veşnicie pe care aşa ne-o dorim cu toţii, păstrată în poveştile copilăriei, în grădina cu legume, în plăcintele bunicilor noastre.

Însă luând la pas satele zilelor noastre nu poţi să nu constaţi, cu amărăciune, că veşnicia a cam pălit. Şi nu sunt doar constatări „la prima vedere”, ci statistici şi cifre care confirmă faptul că viitorul satului românesc depinde foarte mult de noi, cei care îi suntem contemporani. Dar, dincolo de fenomenul tot mai acut al depopulării, al migrării populaţiei tinere spre oraşe şi peste hotare, al gospodăriilor ţărăneşti aflate şi ele la limita supravieţuirii, demersurile jurnalistice pe care le-am iniţiat cu revista Ferma şi care vizează promovarea ruralului mi-au dat ocazia să afirm că da, SATUL ROMÂNESC ARE VIITOR!

În multe zone din ţară, mai timid, ce-i drept, tinerii ni se întorc acasă şi îşi investesc banii agonisiţi cu trudă în afaceri agricole şi non-agricole care prosperă. Ce-i drept, mulţi vin şi cu experienţa de lucru în occident, cu noţiuni de marketing şi strategii de vânzare învăţate de la străini şi pe care le aplică pe piaţa românească.

„E bucurie mare să mai vezi copii alergând şi jucându-se pe drum”, îmi spune o bătrână dintr-un sat timişean. Da, e mare lucru pentru că sunt comune întregi cu natalitate atât de scăzută încât abia se mai face câte o clasă de şcoală, pentru ciclul primar. Mulţi dintre copiii românilor se nasc acum în străinătate...

De multe ori, când bat uliţele satelor, mă gândesc sincer din ce-or mai trăi oamenii?! Efectivele de animale au scăzut foarte mult, grădinăritul, în multe locuri, a devenit doar o activitate de „hai să punem ceva, ca să nu se umple pământul de buruiană”. Dealuri întregi, păşuni comunale fără ţipenie de oaie sau vacă... E dezolant să asişti neputincios în faţa acestei realităţi dureroase, pe care doar frumuseţea naturii o mai compensează puţin.

Dar faptul că observăm şi nu acţionăm, fiecare după cum poate, ne face la fel de vinovaţi de declinul satului pe care îl iubim, dar căruia nu-i oferim mai nimic. Întreba cineva pe Facebook, la o postare pe care am făcut-o din Vrancea (unde am desfăşurat, în iunie, cea de-a doua ediţie a proiectului „Viitor Pentru Sate”), ce anume am făcut noi pentru satul românesc?

Tocmai ce spuneam: fiecare putem face cât de puţin din ce ştim mai bine să facem. Noi, jurnaliştii promovăm zonele pe care le vizităm, cu locuri, oameni, istorie, tradiţii, meşteşuguri, activităţi agricole, mici afaceri de la ţară... pe scurt, tot ceea ce se petrece bun şi frumos în satul românesc. Că de probleme, neajunsuri, scandaluri e plină lumea şi se ocupă alţii insistent să le scoată în faţă!

Acest editorial e un îndemn la regăsirea satului românesc. Adunaţi poze, amintiri, poveşti, îndeletniciri de la ţară şi promovaţi lucrurile frumoase pe care le descoperiţi. Le aşteptăm toate pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro. Contribuiţi şi voi la veşnicia satului şi perpetuarea valorilor care ne-au format ca oameni.

Vizualizat: 1367 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

PROIECTE DE 1,13 MILIARDE DE EURO pentru SATELE din ROMÂNIA!

PROIECTE DE 1,13 MILIARDE DE EURO pentru SATELE din ROMÂNIA!

BANI EUROPENI PENTRU CIVILIZAȚIE LA SATE! AFIR a încheiat cu autoritățile publice locale 1.352 de contracte de finanțare pentru investiții în valoare de aproximativ 1,13 miliarde de euro (inclusiv cele 311 proiecte în valoare de 143,7 milioane euro preluate prin procedura de tranziție din PNDR 2013).

OFICIAL! SATELE ROMÂNEȘTI ADUSE la CIVILIZAȚIE cu BANI EUROPENI!

OFICIAL! SATELE ROMÂNEȘTI ADUSE la CIVILIZAȚIE cu BANI EUROPENI!

COMUNICAT AFIR! Milioane de euro sunt la dispoziția primarilor din România pentruu refacerea drumurilor, inclusiv a celor care duc spre ferme, alimentarea cu apă a satelor și pentru proiecte educaționale. Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) anunță că au fost publicate versiunile finale ale Ghidului Solicitantului pentru submăsuri din PNDR 2020 care privesc infrastructura. Primarii interesați să obțină bani europeni nerambursabili pot să consulte aceste ghiduri.

Alte articole in aceasta categorie

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

26 noiembrie 2024 - 19:14

Oficialii organizaţiilor reprezentative din sectorul agricol american spun că această măsură ar paraliza un lanţ al aprovizionării cu alimente care este puternic dependent de lucrătorii imigranţii care au intrat ilegal în SUA.

Fermierii din Polonia, din nou în stradă

Fermierii din Polonia, din nou în stradă

26 noiembrie 2024 - 18:28

Fermierii din Polonia protestează din nou și au blocat iar un punct de frontieră cu Ucraina. Ei nu permit intrarea camioanelor cu produse agricole din țara vecină, nemulțumiți de prețurile mici cu care sunt importate acestea.

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

26 noiembrie 2024 - 09:36

Marcu Jura, absolvent al Facultății de Sociologie, a decis să ducă mai departe tradiția ciobănitului la momârlani. E filozof, scrie un roman, dar nu renunță la ciobănie. 

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

26 noiembrie 2024 - 06:49

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

26 noiembrie 2024 - 06:21

Pe lista plăților în avans nu au fost incluse toate schemele de plată de care beneficiază fermierii și crescătorii de animale în acest an. Astfel, la plățile finale, demarate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din data de 2 decembrie 2024. Una dintre subvențiile așteptate de crescătorii de vaci este PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Compania italiană Toselli produce o gamă foarte variată de maşini de erbicidat, purtate şi tractate, cu rezervoare de la 600 până la 4000 de litri şi rampe cu o lungime de la 6 la 30 de metri. Echipamentele Toselli sunt recomandate pentru aplicaţii universale pentru culturile de câmp şi în fermele horticole. Seria Marvel este dedicată fermelor medii-mari şi utilizare intensivă. Eficienţa anti-drift a sistemul patenat Toselli "AirSpray dualcone" ("mâneca de aer") şi rampele din oţel inox pentru care compania oferă o granţie pe viaţă pentru coroziune sunt principalele caracteristici ale echipamentelor Toselli.

Interviu cu Marius Mitra - reprezentant Toselli în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La furat...

La furat...
Doi lupi se duc să fure oi. Detalii