Ministerul Agriculturii a publicat miercuri, 5 aprilie 2023, un proiect de hotărâre de Guvern pentru acordarea unui ajutor de urgență fermierilor. Suma alocată pentru acest ajutor este de 20 de milioane de euro, 10 milioane de euro provin din rezerva agricolă de criză și au fost alocate României de Comisia Europeană, iar 10 milioane de euro sunt de la bugetul MADR.
Conform proiectului de act normativ, "schema se aplică pe întreg teritoriul României pe baza de criterii obiective și nediscriminatorii, iar plățile sumelor reprezentând grantul se efectuează până la data de 30 septembrie 2023.
Grantul reprezintă suma care se acordă pentru compensarea cheltuielilor angajate de producătorii agricoli din sectorul cereale pentru depozitarea în spații de depozitare pentru produse agricole proprii sau în custodie la terți, a cantităților de grâu obținute din producția proprie a anului 2022 și înregistrate în aceste spații la data de 01.02.2023.
Beneficiarii
Beneficiarii prezentei scheme sunt producătorii agricoli care sunt înregistrați în Registrul agricol, Registrul unic de identificare, alte evidențe funciare și care utilizează suprafețe de teren arabil, individual sau în forme de asociere conform legislației în vigoare în scopul obținerii producției de cereale, respectiv:
a) producători agricoli persoane fizice;
b) producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările și completările ulterioare;
c) producători agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare, societățile agricole organizate în conformitate cu Legea nr.36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura, cu modificările și completările ulterioare, societățile comerciale organizate în conformitate cu Legea nr.31/1990 privind societățile comerciale, republicată, grupurile și organizațiile de producători recunoscute potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 37/2005 privind recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor şi organizaţiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole şi silvice, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia, cu modificările și completările ulterioare, cooperativele agricole organizate în conformitate cu Legea nr.566/2004 a cooperației agricole, cu modificările și completările ulterioare.
Prezenta schemă se aplică beneficiarilor pentru cantitățile de grâu recoltate în anul 2022, din producția proprie și care sunt depozitate în spații de depozitare pentru produse agricole la data de 01.02.2023.
Condiții pentru obținerea banilor
Beneficiarii pot solicita grantul care se acordă potrivit prezentei scheme dacă îndeplineasc următoarele condiții de eligibilitate cumulative:
a) sunt înregistrați în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură cu cererea unică de plată 2022 din care se identifică culturile înființate în anul agricol 2021- 2022, precum și suprafețele de teren confirmate în urma tuturor controalelor administrative și pe teren aferente culturii de grâu;
b) a depozitat producția proprie de grâu a anului 2022 în spații de depozitare pentru produse agricole proprii sau spații de depozitare ale terților la data de 01.02.2023.
Beneficiarii nu pot solicita grantul care se acordă potrivit prezentei scheme pentru cantitățile de grâu depozitate la data de 01.02.2023 în spații proprii de depozitare pentru produse agricole, care provin din achiziții de la terți și nu din producția proprie.
Pentru cantitățile de produse agricole depozitate la terți, beneficiarii pot solicita grantul doar pentru cantitățile de grâu provenite din recolta proprie, depozitate și existente în depozitele terților la data de 01.02.2023 pe bază de contract de depozit - custodie temporară și prestări servicii, încheiat anterior acestei date.
Beneficiarii care respectă condițiile depun/transmit la centrele locale/judeţene APIA, respectiv al municipiului Bucureşti, unde au depus cererea unică de plată 2022, o cerere de acordare a unei măsuri de sprijin de urgență, însoţită de următoarele documente:
a) în cazul depozitării la terți, copia contractului de depozit - custodie temporară și prestări servicii încheiat între deponent producătorul agricol și depozitar;
b) copie a documentului de coordonate bancare, în condițiile în care coordonatele bancare sunt diferite față de coordonatele bancare înscrise în cererea unică de plată 2022; copiile documentelor de identificare existente la dosarul cererii unice de plată depuse la APIA pentru anul de cerere 2022 rămân valabile și pentru acordarea ajutorului prevăzut de prezenta hotărâre, dacă nu au fost modificări față de acestea.
c) declarație pe proprie răspundere în cazul producătorilor agricoli persoane fizice, prin care se susține situația privind stocul de grâu la data de 01.02.2023.
Cererile și documentele se depun/transmit în termen de 15 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
Cererea de solicitare a ajutorului, însoţită de documente, poate fi transmisă la centrele locale/judeţene APIA, respectiv al municipiului Bucureşti şi prin fax sau poştă sau în format electronic prin e-mail, caz în care se cere o confirmare de primire și înregistrare a acesteia.
Documentele depuse/transmise în copie de către beneficiar vor purta sintagma „conform cu originalul“, vor fi datate și însușite prin semnătură de către beneficiar.
Cuantum ajutor
Resursele financiare totale necesare implementării schemei sunt în sumă de 20.100,00 mii euro stabilit în conformitate cu prevederile art. 2alin. (…) din Regulament care se asigură astfel:
a) suma de 10.050,00 mii euro, finanțare externă nerambursabilă pusă la dispoziția statului român în conformitate cu art.2, alin. (1) Regulament.
b) suma de 10.050,00 mii euro, care se asigură de la bugetul de stat în conformitate cu prevederile art. 2, alin. (2) din Regulament.
Cuantumul unitar al grantului se exprimă în lei/tonă și se calculează de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, prin raportarea sumelor la cantitățile totale depozitate stabilite și comunicate de către centrele judeţene APIA ca fiind eligibile la plată după verificarea solicitărilor.
Suma care se acordă fiecărui producător agricol beneficiar este obținută din înmulțirea grantului unitar cu cantitatea de grâu din recolta proprie a anului 2022, depozitată de către acesta la data de 01.02.2023," precizează proiectul HG publicat în dezbatere pe site-ul oficial al MADR.
Acest ajutor care nu acoperă nici pe departe pierderile suferite de fermierii români din pricina afluxului de cereale din Ucraina îi determină pe aceștia să iasă în stradă. Fermierii au anunțat un protest național pentru mâine, 7 aprilie 2023.