Adama
AGRICOVER

GHIȚĂ CIOBANUL: PLAFONAREA CHIRIEI PE PĂȘUNE, O NOUĂ SUBVENȚIE PENTRU OIERI, SPRIJIN CUPLAT FĂRĂ BERBECI CU ORIGINE!

Publicat: 17 octombrie 2020 - 13:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

EXCLUSIV. Plafonarea chiriei pe pășune, prioritate la pășuni pentru crescătorii de animale, sprijin cuplat care să nu mai fie legat de berbecii cu certificate de origine, o taxă pe cap de animal care să-i scape pe fermieri de amenzile ITM, o nouă subvenție pentru oierii care fac ameliorarea rasei, centre de colectare a lânii făcute de asociațiile oierilor, sunt subiectele discutate de oieri, vineri, cu ministrul agriculturii Adrian Oros.

Întâlnirea dintre ministrul agriculturii și oieri a avut loc la Sibiu, vineri, 16 octombrie 2020, și a fost organizată de crescătorul de ovine Gheorghe Dănulețiu, din Jina, Sibiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, împreună cu membrii fondatori ai Asociației Profesionale a Ciobanilor din România (APC). La ședința cu oierii, alături de șeful MADR, au participat subsecretarul de stat dr.Csutak Nagy Laszlo, vicepreședintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), și directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie, ing. Vaida Bela.

oieri-ministru-sb-doi_b

În exclusivitate pentru AGROINFO, oierul Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, Asociația Profesională a Ciobanilor din România (APC), detaliază pentru crescătorii de animale fiecare noutate de la această întâlnire.

SCHIMBAREA LEGII PĂȘUNILOR! PLAFONAREA CHIRIEI PE PĂȘUNE!

Am discutat despre modul abuziv în care sunt atribuite pășunile, abuzurile făcute de primarii din mai multe localități. Am discutat cu ministrul agriculturii să se schimbe legea pășunilor în așa fel încât să fie stabilită o limită pentru chirie, pentru redevența pe hectar peste care să nu poată trece nicio primărie. Se va găsi o soluție pentru calcularea acestei chirii în funcție de masa verde astfel încât nici fermierii, crescătorii de animale, să nu aibă de suferit, să nu-și bată joc primăriile de ei, dar nici primăriile să nu se poată plânge că nu le vin bani la bugetul local. Să fie corect atribuită pășunea, adică dacă ai animalele înregistrate la medicul veterinar să ai prioritate la pășunea din comuna ta, nu să vină alții din alte comune să-ți ia pășunea, pentru că primarul are o nemulțumire față de tine.
L-am dat exemplu pe cumnatul meu care plătește o redevență de 1.600 de lei pe hectar. Domnul ministru a spus că nu se poate așa ceva, a spus Ghiță Ciobanul.

oros-sb-16-oct_b

TAXA CARE SĂ-I SCAPE PE OIERI DE AMENZILE INSPECTORATULUI TERITORIAL ÎN MUNCĂ!

Toți crescătorii de animale ne confruntăm cu problema asta, dar mai ales crescătorii de oi. Nu avem cum să le facem cărți de muncă lucrătorilor care vin să muncească la stâne. Unii vin o zi-două și te trezești că pleacă, de multe ori, fără să-ți spună, nu mai vorbim de faptul că sunt care nici nu au acte de identitate.

Am discutat la întâlnirea de la Sibiu cu ministrul agriculturii să fie stabilită o taxă pe cap de animal pe care să o plătească crescătorii, asta ar fi cea mai bunp soluție. Să plătim pe cap de animal o sumă la Finanțe și să nu mai avem de suferit noi, crescătorii. Taxa nu va fi mare, nu s-a discutat deocamdată un cuantum, dar să o plătim toți ca să nu mai fim amenințați de ITM cu amenzi și dosare penale. Ciobani, lucrători nu prea avem de unde lua, îi găsim greu, dar și când îi găsim și-i angajăm să nu mai avem grija asta, că ne vine ITM-ul în control și ne amenință cu amenzi și dosare penale că nu le-am făcut carte de muncă. Astăzi îi aduci și poate mâine nu-i mai ai, că pleacă.

Dau un exmplu, dacă ai 600 de oi poți să angajezi doi oameni și pătești taxa pe cap de oaie. 250-300 de oi cam atât păzește un om. Taxă la stat care să fie plătită de toți fermierii încât să nu mai avem de suferit. Va trebui să avem discuții și cu reprezentanții Ministerului Muncii și cu cei ai Ministerului de Finanțe ca să se stabilească această taxă. Săptămâna trecută a fost control ITM la Bihor și le-a spus crescătorilor că le face dosare penale. Nu suntem noi destul de bătuți de soartă, să mai avem și asta pe cap?! A detaliat crescătorul de ovine din Sibiu.

oieri-ministru-sb_b

SUBVENȚIA LA LÂNĂ

Suma care era destinată pentru plata ajutorului de minimis la lână a fost redirecționată pentru ajutorul Covid-19 care se acordă pe Măsura 21, ne-a spus ministrul agriculturii. Asta este. Decât deloc mai bine să beneficiem de banii ăia.
Am discutat înființarea unor centre de colectare a lânii. Să fie înființate de asociații, de cooperative. Asociația Profesională a Ciobanilor are în plan să deschidă un centru de colectare a lânii. Să fie 3-4 centre mari în România care să colecteze lâna, pentru că se pot face mai multe lucruri din lână, iar în felul ăsta, oierii au unde să-și vândă lâna. Cum v-am spus, noi încercăm pe asociație să facem un astfel de centru, a declarat oierul Gheorghe Dănulețiu, pentru AGROINFO.

SPRIJINUL CUPLAT LA OVINE FĂRĂ BERBECI DE ORIGINE

De la anul, din 2021, sprijinul cuplat la ovine nu o să mai fie legat de berbecii cu origine. Adică, tot ce a fost până acum se anulează și se ia de la capăt. Oierii nu vor mai fi nevoiți să dețină berbeci cu certificate de origine ca să ia sprijinul cuplat. Crescătorii de oi vor trebui să aibă animalele în controlul oficial al producțiilor, performanțelor și atunci vor putea obține sprijinul cuplat. Adică, cei care sunt înscriși în COP pentru lapte și lână nu vor mai fi condiționați de berbecii cu certificate de origine. Cei care vor vrea să facă genetică, să aibă animale de rasă, performante, cu origine, vor trebui să dețină buletin de analiză și test de filiație pentru astfel de exemplare. Se știe deja ce s-a întâmpat cu berbecii cu certificate de origine, cum au fost vânduți, cum au fost cumpărați și oierii care au cumpărat berbeci cu certificate de origine s-au ales, de multe ori, cu berbeci care numai cu origine nu arătau. Procedura pentru sprijinul cuplat, subvenția cea mai mare pe cap de ovină, a fost făcută în așa fel încât au avut de suferit și oierii care au cumpărat berbeci cu origine, nu doar cei care suspectați că au făcut ilegalități.

oros-sb-16-oct-doi_b

O SUBVENȚIE NOUĂ PENTRU OIERI!

Crescătorii de ovine care vor face în continuare performanță vor lua subvenție pe produs. Va fi o nouă subvenție pentru oieri. Adică, dacă vei avea un berbec cu înalte valori genetice, bonitat, vei lua o subvenție o dată în viață pe acel animal. O singură dată vei lua o sumă de bani pentru berbecul cu performanță. Este o subvenție nouă pentru cei ce vor să facă ameliorare. Noi nu suntem împotriva ameliorării, dar să se facă pe bune. Adică, dacă mi-am luat un berbec cu origine, de rasă, cu performanță să știu că mi-am îmbunătățit efectivul din fermă.

TESTUL PENTRU SCRAPIA LA OVINE!

La întâlnirea pe care am avut-o vineri la Sibiu cu ministrul agriculturii a participat și vicepreședintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, dr. Csutak Nagy Laszlo. Testele pentru rezistența la screpie o să fie obligatorii. Vicepreședintele ANSVSA ne-a spus că sunt și teste gratuite, iar cu cât va fi cererea mai mare pentru teste din partea crescătorilor, ANSVSA va putea face documente către Bruxelles pentru ca să fie alocată o sumă mai mare României pentru Programul de eradicare a screpiei.

Noi am făcut întâlnirea pentru oieri, crescători de animale, au participat mulți, au venit oamenii și și-au spus necazurile, problemele, noi le-am dat voie să vorbească, nimeni nu a fost oprit să vină sau să-și spună problemele. Pentru că probleme sunt destule în oierit, a declarat Ghiță Ciobanul, în exclusivitate pentru AGROINFO.

AGROINFO va reveni cu detalii pentru fiecare subiect în parte.


ATENȚIE!
Acest articol aparține AGROINFO, este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Vizualizat: 10057 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

24 noiembrie 2024 - 09:05

Ciobanii speră ca exportul să îi salveze. Odată cu scăderea puterii de cumpărare pe plan național, mulți crescători de oi au auzit că străinii, în special cei din zona arabă, plătesc bine și la timp, așa că și-au pus toată nădejdea în comerțul pe plan extern.

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

22 noiembrie 2024 - 11:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selecție, sesiunea 01/ 2023, aferent intervenției DR 30, etapa lunară 3, componenta non-montan.

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

21 noiembrie 2024 - 19:55

Dezvoltarea României în plan extern este condiţionată de capacitatea de a exporta produse conforme cu cerinţele internaţionale, iar deschiderea de noi pieţe de desfacere şi creşterea competitivităţii companiilor româneşti sunt printre obiectivele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a declarat, joi, preşedintele instituţiei, Alexandru Bociu.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii