George Scarlat, preşedintele Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară şi dezvoltare rurală din Senat consideră că România are nevoie de o politică coerentă pentru a reduce deficitul comercial cu produse agroalimentare, gândită pe o perioadă de 20-25 de ani, care să aibă ca obiectiv creşterea cantităţii de materii prime procesate.
„În România, încercăm să resuscităm acele mici ferme care au o amploare, poate, în economia şi în contextul general, dar trebuie să înţelegem cu toţii că reducerea deficitului se poate face doar având proiecte de dezvoltare pe industrie şi pe marii procesatori. Există potenţial imens, dar deficitul se reduce prin politici coerente în procesare“, a spus George Scarlat în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Microsoft.
George Scarlat a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale aproximativ un an, în timpul mandatului lui Adrian Oros, până a preluat funcţia actuală.
George Scarlat, în ferma lui.
De altfel, el este antreprenor şi are două businessuri pe plan local – Fermsuin, o afacere de peste 9 milioane de lei în 2020, care se ocupă de creşterea porcinelor, şi Livada Şerbăneşti, un business cu afaceri de 19,2 milioane de lei anul trecut. Cele două companii au în total 60 de angajaţi. Scarlat a mai fost membru în Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor în perioada 2012-2016, în calitate de deputat de Galaţi.
Deficitul comercial al României a crescut accelerat în ultimii cinci ani, iar în anul 2020 a ajuns la 1,9 miliarde de euro, mai mare cu 58% faţă de 2019, coform datelor de la Ministerul Agriculturii. Astfel, Scarlat crede că ar trebui să facem diferenţa, pentru prima oară, între ferma de subzistenţă şi ferma mare, cu care reuşim să reducem deficitul pe balanţa comercială. „În plus, trebuie să facem trecerea în interiorul fermelor de la producţie primară la zootehnie şi apoi să includem procesarea.”
El speră ca în 2021, datorită producţiilor bune de cereale aşteptate de către fermierii din sectorul vegetal, să se reducă din deficit. Acesta spune că este nevoie de politici coerente de dezvoltare a sectorului pentru următorii 20-25 de ani. „Noi vedem strict ce se întâmplă anul viitor sau cel mult în următorii trei-patru ani şi modificăm pe ici, pe colo”, a menţionat George Scarlat.
El consideră că acum că suntem la începutul unui nou exerciţiu financiar (Planul Naţional Strategic 2021 – 2027) ar trebui să se poată accesa fonduri europene de către potenţiali investitori cât mai rapid. „Sperăm ca această lună să fie lansate primele măsuri, dar văd lacune.”
„De la fermă la furculiţă, noul principiu aprobat de către Comisie, şi noua Politică Agricolă Comună, din experienţă proprie vă spun, că poate fi atins doar prin asociere şi cooperare. Asta ne poate duce la proiecte de succes de la producţie până la comercializare. Astfel, putem să punem la raft produsele”, a explicat Scarlat.