EXPORT ANIMALE VII! George Cățean, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, cunoscut crescător de oi și de vaci, a declarat că e timpul ca România să renunțe la exportul de animale vii, indiferent că e vorba de oi sau de vaci, în favoarea exportului de carcasă.
Suntem locul doi în blocul comunitar din punct de vedere al numărului de ovine pe care-l avem, dar atunci când facem o analiză după valoarea pe care o exportăm, suntem cumva într-o poziție mult mai proastă, suntem depășiți de țări cu număr mult mai mic de ovine, dar care, prin modul în care exportă și valorifică produsele, au o valoare exportată mult mai mare decât noi. Ceea ce, din punctul meu de vedere, al unui economist, nu ar trebui să se întâmple. Nu e deajuns să producem mult și să vindem ieftin. 2019, un episod foarte trist pentru noi, atât din punct de vedere al sectorului agroalimentar, cât și al imaginii publice.
Am ținut pagina mai multor publicații atunci când aproape 14.500 de capete de ovine au murit fie prin înecare, fie prin asfixiere, și cred că acest lucru ar fi trebuit să ne pună de atunci pe gânduri, că ar fi timpul să migrăm de la exportul de animal viu la exportul de carcasă. Și de ce spun lucrul acesta. Într-adevăr, avem o piață, suntem învățați să vindem pe piața tradițională din Orientul Mijlociu, este o piață de desfacere bună pentru noi. Această piață preferă să cumpere animal viu mai ales în preajma sărbătorilor pe care ei le au, dar vorbim despre o sărbătoare o dată pe an, în restul anului, noi putem foarte bine să vindem către ei, să exportăm către ei carcasă.
Tocmai săptămână trecută primeam un mail de la unul dintre proprietarii de abatoare din județul Sălaj care spunea, ne semnala faptul că are capacitate de sacrificare, dar nu are de lucru. Și la fel ca acel abator, mai există și la Alba, și la Bistrița Năsăud abatoare. În regiunea de nord-vest avem logistică și infrastructură care poate pregăti 10.000 de capete de oi tăiate, pot respecta inclusiv condițiile pe care țările arabe ni le impun, certificările halal, și putem exporta foarte bine carcasă. Deci, din punctul meu de vedere, este timpul să nu mai stăm și să ne gândim dacă e bine să exportăm, în continuare, animale vii sau carcasă, ci să începem să ne pregătim oferta și să migrăm către exportul de carcasă în defavoarea animalelor vii pe distanțe lungi. Fie că vorbim despre oaie, fie că vorbim despre vită.
Trebuie să ne uităm inclusiv pe piața europeană. După ce Marea Britanie a părăsit blocul comunitar, de exemplu Franța, știu că are un deficit pe carne de miel, noi trebuie să ne uităm inclusiv la Vest, nu trebuie să ne uităm doar către Orientul Mijlociu și cred că putem să găsim și acolo o piață de desfacere a producției noastre. Și dacă tot vorbim despre partea de miel, pe lângă faptul că putem îmbunătăți modul de comercializare, ar trebui să îmbunătățim și oferta din punct de vedere calitativ, pe care o avem. Fie că vorbim despre infuzie de berbeci de rasă care să îmbunătățească carcasa pe care noi o facem. Ați adus în discuție Australia și Noua Zeelandă, nu sunt susținătorul unor teorii conspirative, dar vă spun următorul lucru: Australia și Noua Zeelandă au interzis total exportul de animale vii și faptul că ei exportă doar carcasă, sunt în continuare lideri mondiali pe tot ceea ce înseamnă carne de miel la nivel mondial, a declarat secretarul de stat MADR George Cățean (în foto), crescător de ovine, luni seara, la Agro TV.