Fermierii români sunt îngrijorați de scumpirea îngrășămintelor chimice și de eliminarea plafonării prețului la energie din luna aprilie, la care se adaugă și datoriile pe care le mai au către bănci.
Mulţi dintre ei se tem că își vor închide afacerile sau vor fi executați silit din cauza situației economice.
Pe fondul decapitalizării tot mai accentuate, generate de secetă, fiscalitate și scumpiri la carburanți și inputuri, fermierii pun sub semnul întrebării viitorul multor societăți agricole.
Cornel Stroescu, antreprenor: ”În ultimii 5 ani am avut secetă. Pierderile sunt enorme. Foarte mulți fermieri au amânat ratele din 2024 la bănci, la furnizorii de inputuri. Anul acesta, dacă nu va fi un an optim în agricultură, cel puțin în sectorul vegetal, foarte mulți fermieri vor pierde firmele; nu că vor închide porțile, vor pierde pentru că se acumulează datoriile și din 2024.”
Cei care activează în zootehnie sunt îngrijorați și de ce costuri suplimentare face apropiata eliminare a plafonării prețului la energie electrică.
Noi plătim aproape preţ dublu la energie, în momentul de față, faţă de Germania. Revenind la această plafonare, dacă se va ridica, cu siguranță, vor exploda prețurile la energie, o altă povară. Cel puțin în sectorul zootehnic se reflectă cel mai mult în preţul final, prețul produsului de la raft, care îl va afecta, până la urmă, în mod direct pe consumator.” (Radio Cluj)