Adama
Vinasa Rompak

Fermierul român, ghimpe-n coasta legiuitorului!

Publicat: 04 noiembrie 2015 - 21:35
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Lista inepţiilor din legislaţia agricolă românească e lungă, costisitoare pentru fermieri şi păguboasă pentru ţară.

Timp de zeci de ani, cu nepăsare sau cu bună ştiinţă, pajiştile României au fost supuse unui proces de degradare care continuă şi în zilele noastre, sub atenta orânduire a unui sistem corupt şi a unor legi proaste. În toată această perioadă, mai toate taxele de păşunat încasate de Consiliile Locale s-au dus oriunde, numai în întreţinerea pajiştilor nu. La cum se prezintă astăzi aceste suprafeţe, nici banii europeni n-au prea dat iama în pajiştile ce erau recunoscute odată drept "aurul verde" al României. Şi-atunci, e nevoie de mult dezbătutele amenajamente pastorale? Categoric, da! E nevoie de ele de cel puţin 20 de ani încoace, doar că Statul, proprietar de drept al pajiştilor, prin administraţiile locale, s-a făcut că plouă... Pseudo-politicile agricole ale României, pentru care s-au alocat bani gârlă şi vorbărie multă i-au făcut pe unii din mari şi mai mari şi cam atât! Nu tu cadastru, nu tu ameliorarea animalelor şi întreţinerea pajiştilor, nimic!

Dar altfel stau lucrurile când vine vorba de subvenţiile fermierilor şi de drepturile acestora. Aici, legea e lege! Iar legea românească, aşa strâmbă cum poate fi ea, dă cu flit regulamentelor europene care îndeamnă la cerinţe rezonabile de eligibilitate. De pildă, SPRIJINUL CUPLAT. Conform prevederilor europene, sprijinul cuplat se acordă sub forma unei plăţi anuale, în limite cantitative definite şi se bazează pe suprafeţe şi producţii fixe sau pe un număr fix de animale. Regulamentul CE nr. 1307/2013, articolul 52, alin. 3 precizează că sprijinul cuplat poate fi acordat în acele sectoare sau regiuni care sunt afectate de anumite dificultăţi. Doar că vine România cu Ordinul 619/2015 care, pe lângă plafonarea numărului de animale eligibile la plată precizează, printre alte condiţii pe care trebuie să le îndeplinească fermierii activi crescători de vaci cu lapte că animalele trebuie să fie înscrise în Registrul Genealogic al rasei, cu excepţii. E drept că mai peste tot în statele vest europene cărţile de rasă există de zeci şi sute de ani, iar noi suntem abia la început (şi cu asta!). Regulamentul european spune într-adevăr că vacile eligibile pentru acordarea sprijinului cuplat trebuie să fie într-o evidenţă naţională, dar nicidecum nu impune Registrul genealogic! Dimpotrivă, Regulamentul (CE) nr. 1760/2000 prevede că "Pentru ca instituirea unui sistem de identificare să fie acceptată, nu trebuie să se impună producătorului cerinţe exagerate în materie de formalităţi administrative. Trebuie prevăzute inclusiv termene rezonabile de punere în practică". La fel ca şi în cazul amenajamentelor, e nevoie de Registrul Genealogic pentru că în lipsa lui nu se poate desfăşura COP-ul şi nici nu pot fi implementate programe de ameliorare. Ce te faci însă când acesta devine condiţie pentru sprijinul financiar? Pe de-o parte, Statul român pare să ignore cu totul sintagma "sectoare sau regiuni care sunt afectate de anumite dificultăţi", excluzând practic de la plată destul de mulţi potenţiali beneficiari şi, mai mult, dacă adună "cu forţa" bovinele României în Registrul Genealogic, fără un control riguros, se duce naibii valoarea genetică şi performanţele productive!!!

Lista inepţiilor din legislaţia agricolă românească e lungă, costisitoare pentru fermieri şi păguboasă pentru ţară. Iată încă una, desprinsă din problema amenajamentelor pastorale, de care aminteam la început (apropos, acestea se amână din nou - citiţi în pagina 10). Potrivit OUG nr. 34/2013, în articolul 6, alin. 2, se instituie obligaţia Consiliilor Locale (proprietarii de pajişti) de a întocmi amenajamente pastorale. Mai mult, sprijinul european pe suprafaţa de păşune, acordat utilizatorului de pajişti, adică fermierul, este condiţionat de existenţa unui amenajament pastoral. Practic, fermierul nu va putea beneficia de sprijinul pe suprafaţă dacă nu îndeplineşte o cerinţă care nu îi este imputată lui! De cealaltă parte, Consiliile Locale nu au prevăzut un buget special pentru întocmirea amenajamentelor pastorale şi, în consecinţă, fermierul român este lipsit de un drept fundamental, european, prin simplul fapt că acesta este condiţionat, de către Stat, să dispună de ceva ce Statul ar trebui să realizeze şi nu realizează! Dar cui să-i pese, oare? Noi, Ferma, am solicitat Bruxelles-ului lămuriri cu privire la aceste aspecte. Aşteptăm răspunsuri...

Chiar aşa să fi ajuns ţara noastră, lăsată la cheremul unor interese meschine şi atât?!

Vizualizat: 2415 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
consultant
|
11. 17, 2015. Tuesday 10:20

Noua ,,lucratorilor '' de la Camerele agricole ne revine ca intotdeaune , ceea ce nu se poate realiza. si din nou va atrag atentia ca inaine de a elabora un material cititi foarte bine. Amenajamentele pastorale conform Hg 78/ 2015 se fac pentru toate pajistele permanente de pe raza UAT: consilii locale , persoane fizice si juridice, institutii publie etc. Ce simplu era daca am fi facut numai pentru pajistele apartinand Consiliilor locale. Primariile trebuie sa suporte toate cheltuielile pentru elaborarea amenajamentului pastoral pe intreg UAT. Si cev atimp in urm am-a sunat o colega spunandu-mi ca o primarie refuza sa cuprind in amenajamemte persoanele fizice intrucat li se pare ca ar fi o incalcare a proprietatii private. Si am stat si m-am gandit ca undev aau dreptate. Cum sa faca primaria cartare agrochimica (pentru ca acesta ar fi primul pas in elabiorarea amenajamentului pastoral)pe o proprietate privata? Cum sa mai deslusesti a cui este pasunea cand proprietarul de drept este mort si ltcinev aeste incris la APIA, schimbarea categoriei de folosinta fara documentatie cadastrala si o multime de probleme. Ghidul de amenajament pastoral pe care-l propune statiunea de pajisti Brasov a fost intocmit cu resurse umane specializate . Cum am putea noi cei de la Camere avand in vedere ca nu suntem specialisti in pajisti sa facem o lucrare intr- adevar viabila , nu sa facem copy- paste. Insa trebuie avut in vedere si urmatorul aspect: prin elaborarea amenajamentelor pastorale se propun masuri tehnice, organizatorice care trebuie respectate. Totodata trebuie respectate si normele de eco - conditionalitate. Mentinerea covorului ierbos, nu ai voie sa ari , sa discui pajistele permanente, nu ai voie sa fertilizeze de la o anumita panta a terenului sau in apropierea unor surse de apa. deci elboram amenajamentul pastoral ca trebuie dar el nu va putea fi implementat. Toate cele bune!

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii