Fermierul Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, Arad, unul dintre marii fermieri români, avertizează că dispar fermele de vaci de lapte, pentru că piața din România a fost inundată de brânză fabricată din ulei de palmier, extrem de nesănătoasă, dar foarte ieftină. Crescătorii de vaci dau laptele la porci, pentru că nu au unde să-l vândă și pentru că nu-și scot cheltuielile cu vacile, le sacrifică.
Noi, în România, am cam ajuns la capătul sacului. În primul rând, bovinele. La ora actuală, bovinele sunt într-un ritm de descreștere foarte puternic, mai ales bovinele de lapte. Ce s-a întâmplat? La ora actuală a apărut pe piața României toate brânzeturile, cașcavalurile, brânzeturile, telemeaua sunt toate făcute din ulei de palmier. Dacă un kilogram de telemea se vinde cu 22 de lei, 24 de lei, un kilogram de telemea de lapte de vacă, un kilogram de telemea făcut din ulei de palmier, îl faci la 4-5 lei sau un cașcaval îl faci la 4-5 lei kilogramul, se duce în magazine și-l vinde cu 12 lei, dublu, și face câștig 100%, iar populația noastră, care este destul de săracă, se duce, chiar dacă știe, se duce cu gândul îndoit spre aceste produse care sunt mai ieftine.
Pe toate acestea scrie, au etichetă pe care scrie, dar scrisul este atât de mărunt încât își trebuie ochelari cu foarte mari dioptrii ca să poți să citești această etichetă, pe de o parte, pe de cealaltă parte, sigur este prețul care contează. Pot să vă spun că în această vară, am făcut o săptămână de concediu în Italia și pe hârtia de ambalat, și multe produse am văzut, și am găsit eu scris, produse din ulei de palmier sunt produse cancerigene. Scrie 100%. Deci, scrie o țară întreagă, Italia, nu un magazin oarecare sau o firmă oarecare, ci scrie toată lumea.
Acest lucru va descrește efectivele de bovine categoric. Gândiți-vă că dacă ne ducem puțin în spate, au fost fabrici de lapte destul de multe, s-au cumpărat fabricile de lapte de către multinaționalele acestea care au intrat la noi în țară, au funcționat după aceea un an de zile sau, mă rog, câteva luni de zile, după care le-au închis. Deținătorii de animale care erau în zona acestor fabrici de lapte, nu au mai avut ce să facă cu laptele. Îl mai foloseau laptele în hrana porcilor. N-au mai avut ce face și pur și simplu au tăiat aceste bovine în condițiile în care sectorul de bovine se reface foarte, foarte greu.
S-a introdus vaca de carne, eu am și vacă de lapte și de carne și avem 37 de magazine, a declarat fermierul Dimitrie Muscă (în foto), într-un interviu la România Civică.
Combinatul Agroindustrial Curtici, lanț integrat, 7.600 hectare de teren arabil, ferme de vaci (peste 2000 de capete), ferme de porci (20.000 de capete) și un lanț de magazine.