Nicolae Sitaru, vicepreședinte LAPAR, i-a propus, în urmă cu o lună, ministrului Daniel Constantin o reformă funciară, declanșată odată cu cadastrarea. Ideea nu a fost uitată și șeful Agriculturii pare să meargă pe mâna fermierilor.
Chiar dacă se pornește cadastrarea la Ministerul Dezvoltării, chiar dacă sunt fonduri europene pentru acest lucru, eu cred că va trebui să gândim un proces amplu despre ceea ce înseamnă reforma funciară. Și aici nu e vorba doar de cei care conduc Ministerul Agriculturii, e vorba de toate partidele politice, e vorba de Parlament, de primul-ministru. Dar mai multe se vor ști în perioada următoare, dezvăluie ministrul Daniel Constantin.
Ministrul pare încântat de planul ținut deocamdată la secret. Ce cred fermierii și cum văd ei o reformă agrară reală și care să fie aplicată realităților din țara noastră?
O reformă e absolut necesară. Când vor săpa adânc, vor vedea că trebuie șterse greșelile Legii 18. Franța a avut o reașezare a proprietăților. Se poate face și la noi. Trebuie să se țină seama de realitățile din țara noastră, de comasările de suprafețe făcute de fermieri. Lucrurile pot fi simple, nu e nevoie să le complicăm. O confruntare între actele de proprietate și suprafețele existente și acolo unde se impune trebuie aplicat un coeficient de corecție. Pentru o reformă funciară care să nu stârnească un val de procese în instanță trebuie consultați cei de la cadastru, fermierii, toți cei care au de-a face cu această problemă, spune Nicolae Sitaru. Fermierul exploatează peste 2.000 ha în Ialomița.
Banii pe care vrea Ministerul Dezvoltării să-i cheltuie pentru cadastru, 300 de milioane de euro din fonduri europene și alt miliard din bugetul Agenției de Cadastru, ca să facă un cadastru pe baza titlurilor de proprietate, în care un hectar e dat în 7 locuri, sunt bani aruncați fără discernământ. Nu are nicio noimă această cadastrare fără o reformă agrară. S-au făcut niște schimburi de teren, niște înțelegeri, fermierii și-au comasat suprafețele. Ori dacă acest cadastru se face în baza titlurilor de proprietate, e zero. Reforma trebuie făcută la nivel de fiecare localitate și să se țină seama de înțelegerile dintre părți, de comasările de suprafețe. Sunt fermier și prefer un teren mai puțin fertil, fără drum de acces, mai departe de localitate, dar să fie o suprafață mai mare, comasată. Pentru o reformă e nevoie de un act normativ care să clarifice lucrurile, este de părere fermierul Constantin Bazon.